Se dokumentären på SVT2 i kväll

Jens Lind skriver idrottshistoria med nya SVT-filmen »Svensken och barfotalöparen«

Sommar-OS bär på magi och spänning som är oöverträffbar i idrottsvärlden. Ingen annan idrottshändelse bär på sådan symbolik. Spelen har varit världens spegel de senaste 120 åren. Alla stora politiska händelser, krig, teknisk utveckling, den kvinnliga frigörelsen och så vidare har skildrats genom OS. De mest berömda OS-händelserna är en del av vår moderna historia. Vi har till exempel Hitlers propagandaolympiad 1936, Jesse Owens från samma år, terrorattentat i München 1972 och bojkotterna 1980 och 1988. Jag skulle kunna räkna upp hur många sådana historier som helst. OS-händelser som berättar om 1900-talet.

Svensken och barfotalöparen går att sammanfatta som ett längre Stopptidsavsnitt blandat med nygjorda intervjuer.

En av de mest känd OS-historierna är den om Abebe Bikila. Den etiopiske maratonlöparen som vann guld i Rom 1960 och i Tokyo 1964. Hans seger i Rom var starten på  den nordöstafrikanska dominansen inom långdistansen som existerar in i våra dagar. Han kom från ingenstans och vann loppet överlägset. Bakom historien om Bikila finns en helt annan historia som aldrig är berättad. Den om hans tränare och coach, svensken Onni Niskanen. Det är det som Jens Linds nya film Svensken och barfotalöparen handlar om.

Lind har på senare år gjort sig känd som skaparen bakom Stopptid. Programpunkten i Sportspegeln och Sportnytt där han och redigeraren Dennis Videmyr lyfter fram bortglömda händelser från idrottshistorien. Svensken och barfotalöparen går att sammanfatta som ett längre Stopptidsavsnitt blandat med lite nygjorda intervjuer.

Lind har varit på besök i Etiopien och letat efter spåren från Niskanen. Det är nog inte många som känner till Onni Niskanen. Han kom till Sverige som treåring 1913 och växte upp i Sverige. 1939 åkte han till Finland som frivillig i finska vinterkriget för att sedan såras i fortsättningskriget 1941. Efter kriget åker han tillbaka till Sverige för att bli officer. Men han blev bara kortvarig i Sverige. Kort efter kriget fick han en förfrågan om att åka till Etiopien som biståndsarbetare. Han skulle hjälpa till med att bygga upp landet. Han skapade idrottsföreningar, hjälpte Röda korset att etablera sig i landet, grundade sjukhus och blev bekant med kejsaren Haile Selassie. I Etiopien blev han sedan kvar till kort inpå sin död 1984, 74 år gammal. Det är en fantastisk livshistoria som Jens Lind har snappat upp.

Filmens fokus är dock på relationen med Abebe Bikila. Det är nämligen som coach och tränare åt Bikila som Niskanen gjorde störst avtryck. Bikila är en av de största och mest ihågkomna i OS-historien. Bikila var den förste svarte afrikan som vann ett OS-guld. Frågan är om historien hade varit möjlig utan Niskanen. Han var drivande för att Etiopien skulle medverka i OS och den som tränade de etiopiska löparna. Det är också där filmens styrka ligger – den bidrar till att skriva idrottshistoria.

Historien om Bikila förtjänar mer uppmärksamhet. Därför tycker jag också att historien om Onni Niskanen inte bara är något för oss svenskar. Det här är en film som borde intressera idrottsintresserade världen över.

Svensken och barfotalöparen visas på SVT2 i kväll kl 20. 

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel