TVdags-krönikan, 18 mars

Jättebebisarnas infantila bromance

Vuxeninfantilism. Eller män som framställs som idioter. Tv som hatar män. Varför fortsätter vi konsumera och producera dessa bäbismän? Män som styrs av en kontrollerande och kall kvinna. Män som tänker med snoppen och därför hamnar i trubbel. Män som har svårt att föra ett vettigt samtal. Will Ferrell-männen, Baksmällan-männen och nu även Jättebästisar-männen. Berättelsen om männen som aldrig växte upp, aldrig blev egna subjekt, utan förblir ständiga offer för omständigheterna. Pojkmansklichén.

Varför fortsätter vi konsumera och producera dessa bäbismän? Will Ferrell-männen, Baksmällan-männen och nu även Jättebästisar-männen.

Det är om dessa män Henrik Schyfferts och Johan Rheborgs nya komediserie Jättebästisar handlar. Om, mer specifikt, bästa vännerna Peter och Lennart (Johan Glans och David Batra) vars relation med åren blivit slentrianmässigt nednött men som på grund av en jobbhändelse hamnar tillsammans i Rajasthan i nordvästra Indien där de, för att citera pressreleasen »under en månads tid tvingas se på sig själva och sin relation i ett helt nytt ljus«.

Jag vrider på mig några gånger under första avsnittet, när det blir så där oerhört jävelpinsamt och jag vet inte om jag tycker det är roligt eller plågsamt. Och jag skrattar några gånger också, mest åt Johan Glans, som trots sin jättebebis till karaktär faktiskt lyckas vara stundtals sympatisk. Men som vanligt när jag ser svensk tv så har jag problem med manuset och hur skådespelarna levererar replikerna. Det är som att det hela tiden finns en liten distans, en liten ögonblinkning till publiken – ni vet väl att vi bara skojar, va? Att vi är ironiska.

Framför allt för att jag också vet vilka som ligger bakom manuset, och att deras ironi-ironi-vi-tar-det-ett-varv-till-ironiska ton aldrig lämnar seriens känsla. I samband med att jag ser första avsnittet ser jag också en bakomkulisserna-film där Schyffert och Rehborg regisserar sin serie på plats i Rajastan. Även om skäggen är mer gråsprängda så är tonaliteten likadan som på 1990-talet. Jag vet att de gjort saker som varit ärligare, som Fyra nyanser av brunt och även senaste Allt faller, men de verkar ständigt leva i och återvända till en lätt avståndstagande jargong, som delas med andra giganter från 1990-talets humorboom - Lindström och Luuk pratar exakt likadant. Även det allvarligaste levereras med ett yttre eller inre snett leende, ibland hånfullt, alltid självmedvetet. Det färgar av sig på resultatet. I slutändan tycker jag Glans och Batra mest låter som parodier på sina upphovsmän, inte som egna rollpersoner.

Naturligtvis är det här också en smaksak. En del har till skillnad från mig inga problem alls med tonfallet utan kommer tycka att Jättebästisar är superkul. Själv är jag så trött på jättebebismännen överlag och ser alltså serien från ett surfitteperspektiv - ett där jag kan tycka att det bästa för Peter och Lennart borde vara att växa upp och börja ta ansvar för sig själva, inte fly till Indien och någon omogen bromance.

Jättebästisar har premiär på TV4 i kväll kl 21.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel