TVdags recappar 24-comebacken

Jack Bauer har inga gränser kvar

TVdags bevakar 24 är ett samarbete med Viaplay
Se 24: Live Another Day hos Viaplay för 79 kr/månad. Första månaden är fri!

Innehåller spoilers om 24: Live Another Day, avsnitt 9, 7:00 P.M.–8:00 P.M.

Ja, jösses. Det är klart att Jack Bauer och Chloe O'Brian på de cirka 45 minuter som förflöt från att Jack fick beskedet om att president Heller beslutat offra sitt liv till förmån för Londons fortsatta existens hann koka ihop en plan för att lura terroristen Margot Al-Harazi. Hur kunde vi ens tvivla?

Missilen må ha exploderat exakt på den plats på Wembley Stadium där president James Heller ställde sig, men han var inte längre där, Chloe hade skapat en loopad film som skickades till terroristernas skärmar, de såg Heller stå kvar, men i verkligheten fick Jack honom att springa undan. Den tickande klockan i förra avsnittets tre sista sekunder var alltså inget medvetet villospår – president Heller överlevde attacken, det fanns inget behov av tre tysta sekunder.

Jag vet visserligen ingenting om hur drönares missilsystem fungerar, men jag tvivlar på att sättet 24-skaparen Howard Gordon & Co löste det här på håller för en närmare granskning. Ögonblicket innan Margot avfyrade missilen syntes tydligt att den låstes vid målet (det vill säga Heller), och det tog inte mer än någon sekund innan den därefter exploderade inne på arenan. Kan ett missilsystem verkligen låsa fast sig på en loopad filmsekvens, borde inte drönarens egen kameralins ha registrerat det verkliga förloppet och därmed inte låst fast målet, även om det som spelades upp på terroristernas skärmar var en loop?

Nåväl. Det var väl inte första gången i tv-världen som en dramatisk vändning byggde på ett visst mått av fusk.

Hackaren Adrian Cross träder nu fram som säsongens andra überskurk

Att Heller överlevde visade sig snart bli slutet för Margot och sonen Ian. Min gissning att Ian skulle vägra lägga ner stridsyxan visade sig vara fel, han lydde sin mor och blev den som upptäckte att de blivit lurade av Bauer och som hämnd ställde in den enda ännu odesarmerade drönarmissilen på att utplåna Waterloo Station. I sista stund hann dock Jack dit, sonen drogs ut genom ett fönster och föll mot sin död, missilen stoppades och Margot Al-Harazi infångades. Att Jack Bauer numera är en laglös hämnare som endast när det passar honom lyder lagar och förordningar blev därefter tydligt, han agerade raskt såväl domare som bödel och kastade ut även Margot genom fönstret innan CIA-agenterna hann komma fram, och tog sig sedan lite tid att beskåda de krossade kropparna sex-sju våningar ner.

Det akuta terrorhotet mot London var därmed avvärjt.

Skärmavbild 2014-06-24 kl. 20.48.49

Till min stora glädje visade det sig därefter att det jag förra veckan oroade mig för var en meningslös sidohistoria ämnad endast att få tiden att gå, i själva verket varit upprinnelsen till det som blir säsongens finaljakt. Ur storyn om hur CIA-agenten Kate Morgans make oskyldigt satts dit som landsförrädare träder nu hackaren Adrian Cross fram som säsongens andra überskurk som i avsnittets slut lyckas lägga vantarna på the override device (med det underbara svenska namnet åsidosättningsenheten), som visar sig inte bara kunna ta kontrollen över förarlösa drönare, utan i princip kan käka vilka militära försvarssystem som helst till frukost. En pikant detalj i sammanhanget är ju att Cross och Chloe har någon form av romans – jobbig konflikt på gång där.

Inte kan det väl bli så att Bauer går ett förhållandevis lyckligt slut till mötes här?

Uppgifterna som Morgans make satts dit för har Cross sålt till kineserna, så att det är dem han ämnar köpslå med igen är en möjlig utveckling. Men om jag tillåts spekulera lite (så varning för spekulationsspoilers från och med nu) tror jag att Cross har Ryssland i åtanke – allt faller på plats så snyggt då. För om Ryssland köper åsidosättningsenheten, vad har då amerikanarna att erbjuda i utbyte, som ryssarna eventuellt vill ha ännu mer ? Jo just det – Jack Bauer, som närapå mördade landets president i säsong åtta.

För inte kan det väl bli så att Bauer går ett förhållandevis lyckligt slut till mötes här? Benådningen som Heller gav honom i förra avsnittet, bör den inte ses mer som en klapp på axeln för Jack, ett erkännande om att han någonstans i sitt plågade inre fortfarande brinner för det rätta? Inte tror vi väl att vi får se honom rentvådd om tre avsnitt? Dessutom har ju Audreys ränkfulle make tillika presidentens stabschef Mark Boudreau redan kohandlat med den ryske ambassadören gällande Bauer en gång, det spåret lär inte förbli kallt särskilt länge till.

Synd bara att en sådan utveckling skulle leda till att Audrey fortsätter att vara seriens eviga offer. För om hennes make övertalar hennes far presidenten att överlämna hennes livs kärlek till landets mångåriga ärkefiende – tja, kan man bli mer trampad på än så?

Om en vecka får vi se vartåt det lutar. Åh, varför går klockan så sakta?!

24: Live Another Day sänds exklusivt på Viaplay i Sverige, nya avsnitt ett dygn efter USA-visning.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel