När myssoffan blir elektriska stolen – men spelar det någon roll?

Iskall Skavlan i toppform i kväll – avrättar rasistledaren inför lika kylig publik

Vi på TVdags älskar tv i alla dess former. Och det måste inte vara hög kvalitet, kan nästan lika gärna vara anskrämligt. Se bara på vår Opus-hatkärlekshyllning från tidigare i dag! Och vi älskar när motsatta åsikter bryts mot varandra, i någon mån »älskar« vi rentav SVT:s Debatt (om än inom citat).

Men vi drar, eller har dragit, gränsen vid SD-talkshow, och vill alltjämt citera och understryka det ingen formulerat bättre än Dagens Nyheters Johan Croneman denna vecka:

»Hade jag varit politisk reporter på SVT hade jag nog också varit rätt upprörd över att man låter en av de hetaste politiska potatisarna just nu hamna i myssoffan i stället för i den politiska grillen.«

När sjukskrivningen är avklarad som uppvärmning är Fredrik Skavlan iskallt fokuserad, stenhårt kritisk, och släpper inte greppet. Åkessons robotröst börjar glappa.

Till en början blir vi också, när vi förhandstittar på Skavlan-intervjun, lika upprörda som Croneman och den protesterande SVT-personalen.

För det första är publikreaktionen bortklippt. Folk som befunnit sig i publiken har vittnat om hur denna gör något den aldrig tidigare gjort i detta obotliga mysprogram: den slutar skratta och applådera – och börjar bua. Men detta hörs inte i programmet. Antagligen på grund av ett principbeslut om att strippa hela situationen från andra signaler och reaktioner än just bara Skavlans frågor och Åkessons svar. Studion är dessutom tömd på övriga gäster, trots att SD-sjuklingen är sista gäst i programmet. SVT har uppenbart velat undvika alla risker för både mysigt samkväm och omysig dissonans.

Och för det andra så är den inledande delen av intervjun provocerande snäll. Åkesson får breda ut sig och samla sympatipoäng genom att spela på empati och social inkludering; och det är djävulskt skickligt gjort när han rentav lyckas koppla ihop den sociala förståelsen för att alla kan drabbas av psykisk sjukdom med hur han alltjämt satsar »nån hundralapp ibland« på hästar för att »vara med i gänget«, den sociala gemenskapen. Det är ett kusligt kalkylerat krattande av budskapsmanegen inför de hårdare politiska frågorna som Åkesson vet sedan ska komma.

Folk som befunnit sig i publiken har vittnat om hur denna gör något den aldrig tidigare gjort i detta obotliga mysprogram: den slutar skratta och applådera – och börjar bua.

Men det går nog inte riktigt som han tänkt, i alla fall. När sjukskrivningen är avklarad som uppvärmning är Fredrik Skavlan kallt fokuserad, hårt kritisk, och släpper inte greppet. Åkessons robotröst börjar glappa. Momentum går över till Skavlan, som radar upp exemplen ur SDOL (Sverigedemokraternas ordlista) – »parasiter«, »gräshoppor«, »kackerlackor« – och undrar om inte SD själva bär ansvaret för samhällets allt »kallare klimat«; han spelar till och med upp den vidriga gamla niqab-reklamfilmen och får Åkessons blanka bortförklaring att eka tomt och känslokallt, på bästa fredagssändningstid i tv.

Att Skavlan är i toppform är förstås relativt – vi jämför med hur han tidigare skött liknande knivigheter. Bättre än så här har vi aldrig sett honom, men någon skjutjärnsintervjuare har han aldrig varit.

Så är det rätt eller fel av SVT att acceptera Åkesson i Skavlan-formatet? Bra eller dålig public service? Vi är inte längre lika säkra. Men även om vi vill tro att åtminstone några av de 13 procenten SD-sympatisörer skulle kunna få second thoughts av en sådan här avslöjande exponering av ryggradslös rasism i statstelevisionens största pratprogram så vet vi av erfarenhet att SD trivs och förökar sig i smutsen.

Skavlan sänds på SVT1 i kväll kl 21.

Just nu på TVdags

Streamingtips

Viaplays romantiska äventyrsdrama Outlander går på knock

21 juli, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: det stora skådespelardramat i Big Little Lies

21 juli, 2019
Tips

Pysslaren Christine McConnell är tillbaka – den här gången på Youtube

20 juli, 2019
Streamingtips

På Netflix – Blown Away är hålla-andan-tv

19 juli, 2019
Nyhet

Netflix tappar i USA – förlorar abonnenter på hemmamarknaden

18 juli, 2019
Recap

Stiff competition! Veckans avsnitt av Younger har en titel som säger allt

18 juli, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: True crime-pärlan I Love You, Now Die

14 juli, 2019
Recap

Huskurer, håravfall & hemligheter i veckans Younger

11 juli, 2019
Recension

Midsommar är en mardröm i dagsljus

10 juli, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Chris Gethards återkomst till MNN

7 juli, 2019
Streamingtips

Så verklighetsnära satir i Years and Years att vi sätter snacksen i halsen

3 juli, 2019
Recension

Kul! Spider-Man: Far from Home är både actionkomedi & superhjältefilm

3 juli, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel