Inside Man – Morgan Spurlocks mosaik över Amerika
Morgan Spurlock kommer antagligen alltid förbli mannen som föråt sig på donken för dokumentärsfilmskonsten. En kulturgärning god som någon kan tyckas men den karismatiske »gör det själv«-filmaren har faktiskt gått vidare med sin karriär på ett högst klädsamt vis. Inte så mycket på dokumentärsfilmsområdet – där han mest gjort beställningsjobben Comic-Con Episode Four: A Fan’s Hope (en PR-film för nördeventet Comic-Con i San Diego) och This Is Us (ett porträtt på pojkbandet One Direction) – utan i stället i tv-världen. Relativt obemärkt har Spurlock nämligen briljerat i den lika underhållande som informativa dokumentärserien Inside Man.
Upplägget känns igen från Spurlocks tidigare projekt. Filmaren beger sig själv ut på fältet för att ta reda på hur något ligger till, ofta genom att gå en mil i någon annan skor. Men anslaget i Inside Man är samtidigt oerhört mer ambitiöst än att visa hur snabbmat är en dålig grej. I programmets första säsong kopplades istället ett omfattande grepp om ett samtida Amerika. Genom åtta episoder tas vi tittare med i kartläggningen av ämnen som fackföreningar, vapenindustri, äldreomsorg och den ständigt lika omdebatterade marijuanan.
Styrkan i Inside Man ligger dels i Spurlock själv. I hur han obehindrat tar sig an sitt ämne och sina intervjuoffer. Hur han illustrerar gästarbetares hårda arbetsförhållanden genom att själv visa prov på sin oduglighet som apelsinplockare. Dels i hur lugnt och balanserat fakta och information avhandlas. Det bildar en balans där den dokumentärfilmens storytelling möter ett mer samhällsorienterat tv-grepp.
Där känns Inside Man välavvägt och sobert på ett sätt som behövs i den polemiska amerikanska samhällsbevakningen. Där lyckas Morgan Spurlock måla upp en medryckande mosaik över ett USA av i dag.
Den första säsongen av Inside Man finns att streama på amerikanska Netflix. Den andra, som dessvärre inte är lika jämn kvalitetsmässigt, sänds på CNN just nu.