Sitcom-kollen: Enlisted

Ingen ny M*A*S*H men myskomedi med potential

Det finns en bra sitcom i nya Fox-serien Enlisted. Kanske inte en sofistikerad eller nyskapande sitcom, men en med värme och empati. En serie som man gillar att ha i sitt liv även om man inte älskar den.

Kanske är det så att M*A*S*H kastar en skugga över militären som skådeplats för amerikanska komediserier. Det är ju annars en miljö med strålande förutsättningar. Människor med olika bakgrunder och attityder, intimt sammanförda med gemensamma mål att sträva efter. Att ingen har gjort ett allvarligt försök att uppdatera M*A*S*H-upplägget för 2000-talet är egentligen ganska besynnerligt.

Konflikten är enkel: Nu måste den hjältemodige soldaten anpassa sig till en lågintensiv lågstatustillvaro och lära sig samarbeta med sina hopplösa småbröder.

Nu utspelar sig Enlisted inte i en krigszon utan i en »rear detachment« i Florida, alltså i en grupp som har hand om de sysslor som armén behöver sköta på hemmaplan. Seriens leading man, »supersoldaten« Pete (Geoff Stults), blir hemskickad från Afghanistan efter att ha tappat humöret och gett en överordnad på käften. Han blir placerad tillsammans med sina två bröder i »rear d« – ett riktigt skituppdrag. Konflikten är enkel: Nu måste den hjältemodige soldaten anpassa sig till en lågintensiv lågstatustillvaro och samtidigt lära sig att samarbeta med sina hopplösa småbröder.

Och det finns potential i samspelet mellan bröderna. Särskilt som Parker Young spelar den yngste, Randy. Det är i princip samma rollfigur som Young gjorde så fantastiskt bra som Ryan Shay i Suburgatory. Randy inte särskilt klipsk, för att uttrycka det milt, men extremt entusiastisk. Här är han mindre självupptagen och mer godhjärtat idealistisk än Ryan Shay men effekten är ungefär den samma. Parker Young har en omedelbar utstrålning och strålande komisk tajming. Det är ingen tvekan om att han är Enlisteds största styrka.

Mer problematisk är mellanbrodern Derrick (Chris Lowell från Veronica Mars). Som trions cyniker älskar han att försätta de andra brorsorna i trubbel. I de tidiga avsnitten fungerar Derrick oftast bara som ett verktyg för att föra storyn framåt. Rollfiguren är varken intressant eller särskilt underhållande i sig själv. Dock finns det en antydan till något bra i ett avsnitt där vi får träffa hans flickvän och hennes son. Derrick behöver bli mänskligare, mindre av en gnällig douchebag. Förhoppningsvis utvecklas han mot mer av en straight man mellan Geoff Stults alfahanne till storebror och Parker Youngs comic relief-peppiga lillbrorsa.

Rollbesättningen i övrigt har potential att fungera. Misfit-gänget som bröderna omger sig med påminner om Go On, NBC-komedin med Matthew Perry som bara fick en säsong men som också besatt en vemodig värme som hade kunnat utvecklas till något riktigt bra.

Enlisted behöver tona ner den lättköpta slapstickhumorn som är lite för framträdande i de första avsnitten, vässa rollfigurerna lite till, och fokusera på relationerna. Det finns mycket här som är lätt att tycka om, men det krävs lite, bara lite, mer för att det här ska bli något annat än en sitcom i mängden. Frågan är om Enlisted får den chansen. Tittarsiffrorna har inte varit särskilt bra, och Fox har redan flyttat serien till fredagar – en kväll där amerikanska tevekanaler tenderar att placera sina riktiga sorgebarn.

Enlisted sänds på Fox i USA, och är också tillgänglig genom amerikanska Itunes och Hulu.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Älska mig« – formperfektion i kuliss

20 september, 2020
Premiär

C More-premiär för Maskeradligan – lite som en radiodoku … men på tv

15 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: P-Valley är ett arbetsplatsdrama som kan lyfta till skyarna

13 september, 2020
Säsongspremiär

Yellowstone säsong 3 bjuder minsann på mjukisar, mys & melodrama

12 september, 2020
Nyhet

Slutet närmar sig för The Walking Dead – fast ändå inte

9 september, 2020
Kommentar

Yellowstone säsong 2: Familjedramat fördjupas & ranchkriget blir råare

8 september, 2020
Tips

En titt på svensk rollspelshistoria i Mot andra världar

6 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen: The Boys är tillbaka i stan – med psykopat-Homelander i täten

6 september, 2020
Recension

Nej, vilken rymdkrasch… Netflix Away kan du hålla dig borta ifrån

4 september, 2020
Recension

The New Mutants-premiär – i sina bästa stunder en Breakfast Club för 2020-talet

3 september, 2020
Recension

Karate Kid-uppföljaren Cobra Kai nu på Netflix!

1 september, 2020
Trailer

Skräckpepp! Snart premiär för The Haunting of Bly Manor på Netflix

31 augusti, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel