Fotbollslördag

Inför guldstriden i Allsvenskan: Vilka ska få lyfta Lennart Johanssons pokal?

Det är känt bland de flesta i dag att det finns ett starkt samband mellan klubbarnas lönekostnader och tabellplacering. De som betalar högre löner hamnar också högre upp i tabellen. Ibland överpresterar någon klubb och ibland underpresterar någon. I år har Göteborg och AIK presterat ungefär i nivå vad de förväntats göra. De ska vara topp tre. Malmö har underpresterat. Det intressanta i den här ekvationen är Norrköpings överprestation.

Norrköping är inte i närheten av Göteborgs, Malmös eller AIK:s lönekostnader – förra säsongen hade de Allsvenskans åttonde högsta lönebudget – i år slåss de om SM-guldet in på sista omgången. Det går inte att göra något annat än att lyfta på hatten över det. Överprestationer behövs för fotbollens utveckling. Kan man inte konkurrera med pengar måste man vara mer innovativ och smartare än de andra. Det för fotbollen framåt. Historiskt har det sällan varit storlagen som kommit med de nya innovativa revolutionerande idéerna. De har oftast kommit från mindre lag.

Anfallsuppsättningen med Christoffer Nyman, Emir Kujović och Alhaji Kamara är kanske ändå den största anledningen till Norrköpings succé.

Det är inte helt lätt att sätta fingret på vad det är Norrköping har gjort. Det är summan av flera innovationer som har tagit dem till där de är idag. De har lyckats både med värvningarna och att fostra egna spelare. Mittfältaren Alexander Fransson, född 1994, och högerbacken Linus Wahlqvist, född 1996, har trots sin unga ålder redan stor erfarenhet av att spela i Allsvenskan. De två är kanske, trots anfallsuppsättningen, de två mest intressanta spelarna i laget. Båda två är bofasta i det nya U21-landslaget och det ska bli kul att följa deras karriärer.

Anfallsuppsättningen med Christoffer Nyman, Emir Kujović och Alhaji Kamara är kanske ändå den största anledningen till årets succé. En egen produkt och två billiga fynd. För att få ihop ett vinnande lag med mindre pengar än de andra måste man fynda bra spelare som sedan presterar bättre än vad de har kostat. De som är undervärderade på spelarmarknaden. För att göra det måste man vara mer noggrann i sin scoutning, ha lite tur samt vara tydlig i vad för typ av spelare man letar efter. Det har Norrköping lyckats med här.

Det är svårt för ett lag med mindre pengar att prestera på sikt. För att behålla sin topp-plats måste man antingen öka sin lönebudget eller fortsätta överprestera.

Den tredje anledningen och kanske den största är ändå tränaren Janne Andersson och hans taktiska mod. Han har vågat vara kontinuerlig och hela tiden satsat framåt. Norrköpings stil har varit att spela högt upp i banan, med backlinjen högt upp, hög press och mycket offensiv – det har varit fartfylld fotboll. Man har vågat hålla fast vid den linjen hela säsongen och inte börjat fega. Det har betalat sig i vunna matcher och toppstrid. I takt med segrarna har också självförtroendet och spelarnas mentala styrka växt. Andersson har hela tiden talat om att spela med mod och det har spelarna anammat.

Det är dock svårt för att ett lag med mindre pengar att prestera på sikt. För att behålla sin topp-plats måste man antingen öka sin lönebudget eller fortsätta överprestera. Det slutar ofta med att man tillslut faller tillbaka på den platsen man egentligen ska ligga på. Vi får se hur det går för Norrköping.

Det står mellan tre lag i eftermiddag.
1. Norrköping 58-33 (+25) 63
2. Göteborg 50-20 (+30) 62
3. AIK 53-33 (+20) 60

Norrköping möter Malmö borta, Göteborg möter Kalmar hemma och AIK möter Örebro borta. Vi räknar direkt bort AIK. Deras chans är ändå så liten. De måste i praktiken slå Örebro samtidigt som både Göteborg och Norrköping förlorar sina matcher. Det händer inte. Göteborg ska vinna sin match enligt logikens alla regler. Då hamnar fokus på Norrköpings match.

Snacket i veckan bland supportrar, journalister och experter har handlat om hur mycket Malmö kommer att sätta emot. Norrköping måste förmodligen vinna för att ta guldet. Malmö måste i sin tur vinna matchen för att chansen på fjärdeplatsen, vilket förbättrar chanserna för Europaspel nästa år. Å andra har det sagts att Malmö inte vill att Göteborg ska vinna SM-guld, men glöm det snacket. Malmö går alltid för att vinna och ser till sig själva i första hand.

Det finns dock en sak som talar för Norrköping. Malmö spelar Champions League-match borta mot Sjakhtar Donetsk på tisdag och kommer att vila två-tre småskadade spelare i dag. Jag tror många i Malmö redan tänker på den matchen. Jag tror också att Norrköping kommer att satsa stenhårt från början och sätta upp en väldig hög press och ett högt tempo redan från början. De kan vinna det här på egen kraft. Förlorar Malmö kommer eftersnacket ändå handla om att de lade sig, men det blir bara en dålig ursäkt från Göteborg. Jag tror att Norrköping vinner i eftermiddag, och i sann jinx-anda passar jag på att gratulera dem till guldet.

Malmö FF – Norrköping visas på TV4 i dag kl 13. Övriga matcher visas på C More och C More Play.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021
Hyllning

I morgon är en annan dag – tack för allt Christer!

14 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel