TVdags recappar Game of Thrones: säsong 4

Inför Game of Thrones säsong 5: Krossade skallar, höga fall & smutsiga strider

Egentligen skulle jag här nu bara kunna posta in länkar till de tio recapsen som finns skrivna från säsong 4, men vad är det för skoj med det? I denna säsongs-sammanfattning så kan man, om man inte orkar läsa alla de tio texterna, få sin GoT-lystnad mättad., fast lite kortare, och mindre deltajerat. Oh well, jag skrev ändå mest om hur mycket jag gillade Oberyn Martell.

Lilla galna Robin fick se mamma flyga genom måndörren. Det är ju också ett sätt att vänja sig av med amning…

På många sätt känns säsong 4 som den mest sammanhållna av säsongerna. Det blir tydligt hur alla vägar lett hit, och många av de dramaknutar som knutits under tidigare säsonger upplöses. Det gör att det känns väldigt öppet inför säsong 5. Personligen hoppas jag på att Daenerys äntligen reser över havet och invaderar Westeros, men mitt hopp är antagligen en dåres hopp. Jag vågar inte göra några gissningar alls. Här kan du se trailern för säsong 4. Personligen tycker jag att den är en av de mustigaste säsongerna.

Nåväl. Vad har vi för nya lirare i säsong 4?

Nya personer

 • Oberyn Martell – den leende kanaljen från södern, med sex i sinnet och mord i hjärtat. Hela hans berättelse handlar om hämnd för en syster som dog (på Tywins order) för 20 år sedan. En person vi inte har någon relation med alls, men som ändå får påverka hela säsongen. Alla runt om kring mig kallade Oberyn för Inigo Montoya, men jag kan inte säga något det för jag har inte sett The Princess Bride, så skjut mig.
 • Elaria Sand – Oberyn Martells följeslagerska och älskarinna.
 • Mannen i trädet – jag hatade honom, och hela trädplotten. Alla high fantasyinslag hatar jag, utom drakarna, för att … drakar.

Då var det väl inga fler, va? Jämför med förra säsongen där det var minst 15 nya personer. Intressant.


Bästa scener

Så många av seriens mustigaste scener återfinns i säsong 4. Mina favoriter som följer:

 • Joffreys bröllop. Hans swag, hans tal och förnedringen av Tyrion. Hans fruktansvärda död.
 • Tyrion skjuter sin far. Som sitter och skiter. Och inte förrän han blir skjuten kan tro att hans son skulle våga göra honom illa.
 • Striden inuti Castle Black. Ygritte som dör i Jons armar. »You… know… nothing… Jon… Snow.« *dör*
 • När Littlefinger kastar Lysa Arryn genom måndörren. Så oerhört otäckt och iskallt. Och en helt fantastisk scen, och en helt fantastisk uppbyggnad till scenen, med bröllopet, skriksexet och lilla galna Robin som vill se folk flyga. Mamma fick också flyga, gubben. Det är ju också ett sätt att vänja sig av med amning…
 • Striden mellan The Mountain och Oberyn Martell. Hur han stilar med sitt spjut och dansar omkring, för att sen få ögonen utstuckna och huvudet krossat. Episkt.
 • Och spegelscenen till duellen jag nämnde innan – striden mellan The Hound och Brienne. Här finns inget som är snitsigt eller vitsigt. Bara en helt sjukt smutsig strid.

Bubblare:

 • När Daenerys stänger in sina drakar och gråter.
 • Psyko-Arya som vägrar döda The Hound och bara stirrar på honom medan han ber henne döda honom och sedan… bara går därifrån. Iskallt.

 

Okej. Säsongen i stora drag, det vill säga, sånt som påverkar hela storyn. Joffrey blir mördad på sitt eget bröllop av Littlefinger och Mormor Tyrell i maskopi. Tommen blir kung, och en mycket mer lättstyrd sådan. I norr kommer vildlingarnas arme äntligen fram till muren, för att sedan bli krossade av Stannis armé lite snopet så där. Daenerys berstämmer sig för att härska över de städer hon tagit istället för att åka över havet och ta Westeros fast hon skulle kunna, vafan!

Vi reder ut det här, lungt och försiktigt, en huvuperson i taget.

Lannisters

Joffrey dör på sitt eget bröllop. Favoritgrej på bröllopet – när han hugger svärdet i pajen med duvor i, och dödar en massa duvor i pajen. Najs. Och Sigur Rós som dystra musiker. Och jublet i min Facebook-feed när Joffrey dog. Nästan lite jobbigt, när man tänker på att den lilla psykopaten ändå var ett barn.

Tywin styr och ställer över sin familj. Låter Tyrion bli anklagad för mordet på Joffrey för att kunna manipulera Jaime till att bli arvinge till Casterly Rock. Jaime sväljer betet och går med på att avsäga sig ansvaret som chef för kungens livvakt, för att ta säte i familjens borg, om Tywin går med på att inte döda Tyrion, men det går i stöpet när Tyrion förklarar sig oskyldig och vill att hans sak ska avgöras med duell. I slutändan är det Tyrion som dödar sin far, och inte tvärtom. Tråkigt nog förlorar vi en av seriens bästa rollkaraktärer och även en av seriens bästa skådisar.

Cersei ser sin son dö framför sig och drabbas av helig vrede mot Tyrion. Hon gör allt för att se till att han dör. Jag får känslan av att hon tagit The Mountain till sin älskare, men det antyds bara. Hon kämpar för att behålla kontrollen över sitt liv, och går så långt så att hon hotar pappa Tywin att komma ut med att Tommen är Jaimes barn, om Tywin tvingar henne att gifta sig med Loras Tyrell. Det slipper hon ju göra nu i alla fall, då pappa så nesligt blev skjuten på dass.

Tyrion blir anklagad för mordet på Joffrey och sitter nästan hela säsongen och deppar i en fängelsehåla. Tur att det är så många som vill komma ned till honom och ha filosofiska samtal i mörkret! Han har sitt skinande ögonblick under sin rättegång, när han förklarar sig skyldig, inte till mordet på kungen, utan skyldig till att vara en dvärg, och därför någon som andra anser är helt ok att utsätta för orättvisor. Vi ska återkomma till mordet av Shae, som jag tycker är som man säger, problematiskt.

Jaime är på nåt vis en person som man bryr sig om i säsong 4. Märk väl all skit han gjort innan, inklusive gråzons-sex med Cersei vid gemensamma sonens lik. Men nu har han rynkad panna och protagonistbyxorna på, så vi hejar på honom, fast vi liksom inte kan komma ihåg hur det gick till. Lustigt hur det kan vara, sånt där. Han hjälper Tyrion att fly från Kings Landing efter att Oberyn Martell fått huvudet krossat och därmed dömt Tyrion till döden.

Starks

Arya blir medsläpad efter röda bröllopet av The Hound, vars motiv mer och mer känns lite vaga. Kan man misstänka att han faktiskt börjar gilla Arya litegrann? De tar sig mot The Eyrie för att lämna Arya till sin moster Lysa. Tyvärr har Lysa dött när de kommer fram, så de bara … fortsätter. Arya lämnar The Hound döende mot en sten, efter ett episkt slagsmål med Brienne, och tar sig mot Braavos i säsongens maffiga slutscen.

Bran hamnar under jorden hos tomten i trädet, efter många bedrövelser, fula cgi-skelett (ja jag vet att alla säger att det är en hommage till Jason och det gyllene skinnet, men jag tycker de är fula), eldbollskastande feer och Jojens död. Vad som ska ske där, det hoppas jag vi får se i säsong 5, men snälla, snälla inte mer knas. Det räcker med eldbollar en gång. Det måste få vara nog.

Och så kommer vi till Dark Sansa. Under hela serien har hon blivit omkullknuffad, bortgift, anfallen och manipulerad. Men efter Joffreys död förs hon bort av Littlefinger till Lysa Arryn i The Eyrie och där hittar hon liksom sig själv, eller en mörkare mer manipulativ sida i alla fall. Hon ljuger för att rädda Littlefingers skinn efter mordet på Lysa och får till och med mörkare hår på köpet. Nu ser vi fram emot fler göttiga intriger från nya Sansa. Much rejoyce.

Jon Snow får det hett om öronen när vildlingarna anfaller Castle Black. Alla över honom i rang dör, så han tar befälet över nattväktarna. De klarar sig rätt bra i striden, men blir i slutändan »räddade« av Stannis och stackars Jon får se sin älskade Ygritte bli dödad av en pil.

Och sen var det liksom inga mer Starks kvar… Rickon knatar väl på tillsammans med Osha nånstans i norr, men det börjar ändå se tunt ut på Starks avbytarbänk.

Baratheons och anhang

Stannis drar först till Braavis och lånar pengar av Järnbanken, och sen med en jättearmé till muren och räddar Westeros från vildlingarna. Allt på order av Melisandre, som sett det i flammorna. Hennes lystna blick på Jon Snow vid ceremonin efter slaget bådar gott för säsong 5.

Targaryens

Daenerys försöker härska som en drottning, men hennes vilda drakar ställer till det. En rymmer och bränner upp små barn. Så hon stänger in två av dem i ett källarvalv. Och så ligger hon med Daario Naharis, och avskedar sin trogna riddar Jorah för att han spionerat för Robert Baratheon.

Andra lirare

Reek, tidigare känd som Theon Greyjoy har det inte lätt. Kuklös och värnlös dras han in i spelet om Westeros. Blir nästan räddad av sin storasyster, men vågar inte följa med henne. Ser till att hans landsmän kapitulerar borgen Moat Cailin till Ramsay, och får sen se dem hudflängas. Att Moat Cailin blir befriat från Greyjoytrupper gör Ramsays pappa så glad att Ramsay nu får kalla sig Bolton istället för Snow. Yey.

Varys, spindeln, råkar utmanipulera sig själv och får följa med över havet när Tyrion flyr. Hans ledsna, uppgivna ansiktsuttryck i slutscenerna är så fint.

 Dödslistan

 • Joffrey
 • Ygritte
 • Oberyn Martell
 • Tywin Lannister
 • Jojen Reed
 • Alla i hela Mole Town
 • Shae
 • Kanske The Hound, men vi får inte se honom dö – så antagligen inte
 • En massa nattväktare
 • Locke (Hodor knäcker nacken på honom)

Okej, jag vill bara avsluta denna text med en liten brasklapp. Jag tycker att mordet på Shae är onödigt och misogynt. Vi ska på nåt sätt i undertexten rättfärdiga mördandet av henne för att hon svikit Tyrion, först vid rättegången då hon ljuger om hans förehavanden så att han verkar skyldig, och sen för att hon ligger med hans far. Jag köper inte det som en anledning att döda någon. Det blir sånt jävla kvinnohat av det. Som att vi ska nicka och tycka att hon förtjänade det? Och kom inte och säg att hon faktiskt drog kniv och försökte döda Tyrion, min gissning är att hon förstod att han skulle försöka döda henne. Det som äcklar mig är hur vi tittare manipuleras att tycka att det som Tyrion gör är rätt, för att hon var en dålig kvinna och bedrog honom. Jag stör mig inte på nakna horor, eller annat sunk i serien längre, men detta lämnade mig med en dålig smak i munnen, båda gångerna jag såg säsong 4.

Nåja. Som vanligt – shoot i kommentarerna, men undvik spoilers från böckerna inför säsong 5. Och när du spekulerar, så skriv just det, så att spoilerkänsliga inte tror att det är bokavslöjanden! Vad tror ni händer i säsong 5?

Missa inte våra recaps från säsong 5 som drar igång i den 13 april. Vi kommer att skriva om varje avsnitt.

Just nu på TVdags

TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Countrysmocka, Shallow-trams & årets superstar

22 februari, 2020
recension

Tillbaka på HBO Nordic! Din fantastiska Ferrante-upplevelse fortsätter

19 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Nicola Walker & Stephen Mangan i The Split

16 februari, 2020
Säsongspremiär

Trånandet & våndandet är över – Outlander är tillbaka på Viaplay!

15 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Lakan-pop, nya Kvinnaböske & årets bästa låt

15 februari, 2020
Smygpremiär

Viaplay bjuder på Alla hjärtans dag-present: Outlander kommer två dagar tidigare

14 februari, 2020
Säsongspremiär

Carrie & Saul är tillbaka! Tillbaka är också 12 timmars Homeland-magont

11 februari, 2020
Säsongspremiär

Det här är inget skämt - Kidding är tillbaka med ny säsong

10 februari, 2020
Kommentar

Det enda (men inte så lilla) felet med Parasit

10 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »22 juli« avslutade storartat – men inte perfekt

9 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Queen Anna, årets genombrott & ännu mer Sia-pop

8 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Låt »22 juli« bli stilbildande för ny nordisk tv-realism!

2 februari, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel