24x24: TVdags rotar i textarkiven, del 22

Inför 24-rebooten: Stor Bruce Wayne-kapacitet i nya hämndgalna Jack Bauer

Inför nypremiären av 24 har vi en serie med 24 dagliga arkivtexter ursprungligen publicerade på Weirdscience.se, förlagan till TVdags. Vi kör dem i kronologisk ordning, från säsong 4 och fram till slutomdömena om sista säsongen. Dagens text är från WS den 19 maj 2010.
002Är det filmsuperhjälten »The 24 Man« vi just nu ser födas, under de oförtjänt medieskuggade, verkligt hyperspännande finalepisoderna av den allra sista 24-tv-säsongen? Den rogue-rasande Jack Bauer som nu börjat gå bärsärkargång på New Yorks gator känns allt mer som en Marvel- eller DC-bakgrundsmytologi. Vad föräldramordet gjorde för Bruce Wayne gjorde avrättningen av Renée Walker för Bauer…

Detta är ett genialt startupplägg inför de planerade filmversionerna av 24. Som tv-serie kör man medvetet in i en återvändsgränd nu, där Bauers handlingar inte längre går att ursäkta juridiskt, han har blivit en blind hämnare utan framtid i en sedvanlig CTU-formaliserad 24-episoders tv-säsong.
Mötet på garageuppfarten mellan Bauer i full superhjältekostymering och Logan i sitt bepansrade bilbaksäte var årets actiontittgodis, i en klass som filmer typ Iron Man 2 aldrig kan uppnå.

Tänk filmen »The 24 Man« – två och en halv timme totalspänning med ljuvliga knorrar som Gregory Itzin i paradpresidentrollen som den ultimate Nixon-fähunden Charles Logan… Bättre än Iron Man 2.

0017Mötet på garageuppfarten mellan Bauer i full superhjältekostymering och Logan i sitt bepansrade bilbaksäte var årets actiontittgodis, i en klass som filmer typ Iron Man 2 aldrig kan uppnå. Själva uppbyggnaden är mästerlig. Logans självsäkra lismanden gentemot President Taylor å ena sidan och ryssarna å den andra, samtidigt som Bauer drivs på av ursinnigt, allt mer otåligt hat från andra hållet. Att Logan är dömd att möta Bauer vet vi, så det är ett sådant enormt nöje att se honom tro annorlunda – och hur han bara en halvminut innan Bauers kidnappningsaktion fjantar sig i telefon med ryssen: »Haha, det finns inte en chans i världen att Bauer vet att du och jag är insyltade, haha…« (För övrigt underbart repriserad som slutscen, när Logan liggande på ambulansbritsen intrigsnackar med rysspresidenten och flugan på hans skjorta zoomas in så vi fattar att Bauer står och lyssnar på hela skiten.)

pussycryNär Bauer bullrar fram som rena RoboCop i garagegången korsklipps vi hela tiden till Logans skrikande råttfigur i bilen, för att vi ska kunna krama ur maximal tillfredsställelse. Först tjuter han »It’s Bauer!!!«, sedan när hans livvakter tar sig ut en efter en är han skitsnabb att låsa bildörrarna igen, och när slutligen Bauer är framme vid hans bil, och så snyggt effektfullt stannar upp precis utanför Logans fönsterruta i en extrasekund, börjar gubbfan störtlipa. Flashbacks tillbaka genom säsongerna till första gången den lilla anti-hjälten tog till lipen, våren 2006… (se bilden här till höger). Totalt popcornjubel!

Och med vilket underbart ryggradslöst tempo Logan sedan sladdrar ur sig allt Jack vill veta… Ingen tortyr nödvändig där, inte.

Men det allra roligaste med hela detta 24-avslut är att det faktiskt är så fullt-på-riktigt-spännande. På nattbioklassisk nagelbitarnivå. När Jack ådrog sig den slarviga knivskadan på väg in i rysshissen skrek vi unisont »näääeeej«, hela familjen i tv-soffan.

Och fy satan vilken grotesco-grym scen när Pillar ringer ryssen för att kolla läget, och kameran låter oss långsamt upptäcka Bauers sjuka slakteri-manege i takt med att den ende överlevande släpar sig fram till den ringande mobiltelefonen.

Utan tvekan når hela produktionsteamet bakom 24 en absolut kreativ peak just här, just nu.

Nu är det förmodligen inte alls så att Howard Gordon, som alltså börjat jobba på en första filmversion av 24, har funderingar åt »The 24 Man«-hållet.

Tyvärr. För visst hade det blivit fruktansvärt mycket bättre än att få se Jack som ångestfylld farsa och morfar.

24: Live Another Day (24 säsong 9) sänds exklusivt på Viaplay i Sverige med start den 6 maj, ett dygn efter USA-premiären.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel