24x24: TVdags rotar i textarkiven, del 19

Inför 24-rebooten: Bauer is baaack

Inför nypremiären av 24 har vi en serie med 24 dagliga arkivtexter ursprungligen publicerade på Weirdscience.se, förlagan till TVdags. Vi kör dem i kronologisk ordning, från säsong 4 och fram till slutomdömena om sista säsongen. Dagens text är från WS den 18 januari 2010.
Det sitter stora banners och affischer med 24 och Jack Bauer in action på över hela LA: »New York gets Jack'd.« Inte heller denna säsong utspelar sig i Los Angeles (förra säsongen utspelade sig ju i Washington DC) utan i New York, där Jack dotter Kim bor och där president Taylor ska skriva på ett viktigt fredsavtal.

Jag har skrivit många spaltmeter om hur mycket jag älskar 24. Mitt kapitel i boken Nollnoll handlar nästan uteslutande om denna kärlek. Kvällen var därför en mindre julafton för oss 24-fans med en repris av sista avsnittet från förra säsongen som uppvärmning och sedan två avsnitt på raken av nya säsongen. Korka upp champagnen!

Att återse Jack, som vanligt med bootcutbyxor och de vanliga bekymmersrynkorna i pannan och runt ögonen – ingen kan vara så mycket tillbaka som när Jack Bauer är tillbaka.

Jag är inte besviken.

Första avsnittet bjöd på klasiska 24-ingredienser som en enorm explosion, Jacks fantasifulla användning av en brandyxa, ett »Dammit!« och en tidig viskning om att en murvel befinner sig på insidan, i det här fallet på en viktig presskonferens. Men mest underhållande är ändå att se Jack. Som vanligt med bootcutbyxor och de vanliga bekymmersrynkorna i pannan och runt ögonen. Ingen kan vara så mycket tillbaka som när Jack Bauer är tillbaka.

Han leker med sitt barnbarn Teri (!) och försöker ge sig själv en hygglig chans till ett drägligt liv men det sociala arvet gör sig påmint ännu en gång och som alltid kommer hotet mot familjebilden. Stackars Jack. Ska han nånsin få ro? Det är ju också lite därför man gillar honom, hans suckar, hans insatser och alla svåra beslut han tvingas fatta – för vår skull.

Ja, för vår skull.

I sista avsnittet förra säsongen frågade protegén Renée Walker hur han gör de val han gör. Han gav henne rådet att fatta beslut baserat på om du kan leva med dem eller inte. Det är den enda guideledning han har, det enda han kan göra.

Den här säsongen kommer att bli lika bra som den senaste. Många var besvikna med hur den säsongen slutade men med lite extra »Vad hände sen«-info i denna säsong (påminnelse: president Taylor kastade sin dotter i fängelse) borde den ändå, som helhet, ses som en bra säsong och denna har potential att bli ännu bättre då det ryktas om att president Logan, den i mitt tycke äckligaste teveskurken någonsin, ska komma tillbaka. Och har vi verkligen hört det sista om Tony ännu?

24: Live Another Day (24 säsong 9) sänds exklusivt på Viaplay i Sverige med start den 6 maj, ett dygn efter USA-premiären.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel