TV4 startar inspelningarna av deckarserien i augusti

Ida Engvoll klar för huvudrollen i nya Åsa Larsson-filmatiseringar

I augusti drar de nya filmatiseringarna av Åsa Larssons deckare om advokaten Rebecka Martinsson igång i trakterna kring Kiruna. Huvudrollen som Rebecka Martinsson görs den här gången av 29-åriga Ida Engvoll, som de senaste åren synts i filmer som Mig äger ingen, Medicinen, I nöd eller lust samt den kommande thrillern Vitt skräp.

I ett pressmeddelande från TV4, som kommer att sända de nya filmerna som baseras på böckerna Det blod som spillts, Svart stig, Till dess din vrede upphör samt Till offer åt Molok, beskrivs handlingen:

Åsa Larssons deckarromaner kretsar kring Rebecka Martinsson (Ida Engvoll), juristen och ensamvargen som inte riktigt funnit sig själv trots stora framgångar på en advokatfirma i Stockholm. När en kär vän från barndomen i Kiruna oväntat går bort reser Rebecka »hem« för första gången på fyra år för att vara med på begravningen. Rebecka får en magkänsla av att hennes vän inte förolyckats och kan inte slita sig från platsen förrän hon fått svar. Hon kontaktar Kirunapolisen och sin gamla skolkamrat, Anna-Maria Mella som numera jobbar där som polis, som ser till att utredningen öppnas på nytt. Rebecka och Kirunapolisen med Mella och kompanjonen Sven-Erik Stålnacke i spetsen dras in i en gastkramande jakt på en mördare som visar sig kunna mörda igen – samtidigt som Rebecka tvingas möta ett fruktansvärt trauma som en gång fick henne att överge sin hembygd.

År 2007 filmades Åsa Larssons första Rebecka Martinsson-deckare Solstorm med Izabella Scorupco och Mikael Persbrandt i huvudrollerna, en inte helt lyckad filmatisering vars handling verkar ignoreras i den nya seriens universum, där vi alltså på nytt ska få bakgrunden till att Rebecka Martinsson lämnade Kiruna (troligen en annan än den som är viktig för handlingen i Solstorm, kan väl tänkas). Dessutom har Rebecka Martinsson och Anna-Maria Mella nu blivit gamla skolkompisar från ungdomsåren, till skillnad från i bokserien där de i början är totala främlingar till varandra.

Den nya filmserien produceras av Yellow Bird i samproduktion med TV4-Gruppen, ARD Degeto och Filmpool Nord. Tanken verkar vara att de nu annonserade filmerna ska kunna följas av fler enligt känd Wallander- och Beck-modell, TV4:s dramachef Josefine Tengblad säger i pressmeddelandet att målet är att skapa »trovärdiga karaktärer som publiken kommer vilja följa under en lång tid«.

Tanken verkar vara att de nu annonserade filmerna ska kunna följas av fler enligt känd Wallander- och Beck-modell, enligt pressmeddelandet är målet att skapa »trovärdiga karaktärer som publiken kommer vilja följa under en lång tid«.

Manusen skrivs av Mattias Grosin och Henrik Engström och filmerna regisseras av Fredrik Edfeldt, som gjorde kritikerrosade Flickan 2009 samt stod som regissör för ett antal avsnitt av SVT:s Blå ögon i fjol. Vilka som gör övriga roller har ännu inte meddelats.

Författaren Åsa Larsson är positiv till de nya filmatiseringarna. »Jag är verkligen otroligt nyfiken på vad Ida Engvoll ska göra för Rebecka Martinsson. Hon blir hur fin som helst, tror jag. Det känns som om hela projektet är i goda händer. Tänk. Det här trodde man inte när man var en grå skattejurist som satt på sin kammare och plitade«, säger hon i pressmeddelandet.

Det blir inspelningstätt kring Kiruna den närmaste tiden. Förra veckan meddelade SVT att inspelningarna nu drar igång av den svensk-franska storserien Midnattssol på samma plats.

Uppdatering 30/6: TV4:s presstjänst säger till TVdags att de nu annonserade filmerna är tänkta som en fyrdelad långfilmsserie x 90 minuter och de görs direkt för tv, visningarna ska alltså inte föregås av någon bio- eller dvd-premiär. Serien får sin premiär under 2017, och det är ännu inte helt säkert om de visas på TV4 eller någon annan av TV4-Gruppens kanaler först (där ju bland annat C More ingår).

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel