TV4 startar inspelningarna av deckarserien i augusti

Ida Engvoll klar för huvudrollen i nya Åsa Larsson-filmatiseringar

I augusti drar de nya filmatiseringarna av Åsa Larssons deckare om advokaten Rebecka Martinsson igång i trakterna kring Kiruna. Huvudrollen som Rebecka Martinsson görs den här gången av 29-åriga Ida Engvoll, som de senaste åren synts i filmer som Mig äger ingen, Medicinen, I nöd eller lust samt den kommande thrillern Vitt skräp.

I ett pressmeddelande från TV4, som kommer att sända de nya filmerna som baseras på böckerna Det blod som spillts, Svart stig, Till dess din vrede upphör samt Till offer åt Molok, beskrivs handlingen:

Åsa Larssons deckarromaner kretsar kring Rebecka Martinsson (Ida Engvoll), juristen och ensamvargen som inte riktigt funnit sig själv trots stora framgångar på en advokatfirma i Stockholm. När en kär vän från barndomen i Kiruna oväntat går bort reser Rebecka »hem« för första gången på fyra år för att vara med på begravningen. Rebecka får en magkänsla av att hennes vän inte förolyckats och kan inte slita sig från platsen förrän hon fått svar. Hon kontaktar Kirunapolisen och sin gamla skolkamrat, Anna-Maria Mella som numera jobbar där som polis, som ser till att utredningen öppnas på nytt. Rebecka och Kirunapolisen med Mella och kompanjonen Sven-Erik Stålnacke i spetsen dras in i en gastkramande jakt på en mördare som visar sig kunna mörda igen – samtidigt som Rebecka tvingas möta ett fruktansvärt trauma som en gång fick henne att överge sin hembygd.

År 2007 filmades Åsa Larssons första Rebecka Martinsson-deckare Solstorm med Izabella Scorupco och Mikael Persbrandt i huvudrollerna, en inte helt lyckad filmatisering vars handling verkar ignoreras i den nya seriens universum, där vi alltså på nytt ska få bakgrunden till att Rebecka Martinsson lämnade Kiruna (troligen en annan än den som är viktig för handlingen i Solstorm, kan väl tänkas). Dessutom har Rebecka Martinsson och Anna-Maria Mella nu blivit gamla skolkompisar från ungdomsåren, till skillnad från i bokserien där de i början är totala främlingar till varandra.

Den nya filmserien produceras av Yellow Bird i samproduktion med TV4-Gruppen, ARD Degeto och Filmpool Nord. Tanken verkar vara att de nu annonserade filmerna ska kunna följas av fler enligt känd Wallander- och Beck-modell, TV4:s dramachef Josefine Tengblad säger i pressmeddelandet att målet är att skapa »trovärdiga karaktärer som publiken kommer vilja följa under en lång tid«.

Tanken verkar vara att de nu annonserade filmerna ska kunna följas av fler enligt känd Wallander- och Beck-modell, enligt pressmeddelandet är målet att skapa »trovärdiga karaktärer som publiken kommer vilja följa under en lång tid«.

Manusen skrivs av Mattias Grosin och Henrik Engström och filmerna regisseras av Fredrik Edfeldt, som gjorde kritikerrosade Flickan 2009 samt stod som regissör för ett antal avsnitt av SVT:s Blå ögon i fjol. Vilka som gör övriga roller har ännu inte meddelats.

Författaren Åsa Larsson är positiv till de nya filmatiseringarna. »Jag är verkligen otroligt nyfiken på vad Ida Engvoll ska göra för Rebecka Martinsson. Hon blir hur fin som helst, tror jag. Det känns som om hela projektet är i goda händer. Tänk. Det här trodde man inte när man var en grå skattejurist som satt på sin kammare och plitade«, säger hon i pressmeddelandet.

Det blir inspelningstätt kring Kiruna den närmaste tiden. Förra veckan meddelade SVT att inspelningarna nu drar igång av den svensk-franska storserien Midnattssol på samma plats.

Uppdatering 30/6: TV4:s presstjänst säger till TVdags att de nu annonserade filmerna är tänkta som en fyrdelad långfilmsserie x 90 minuter och de görs direkt för tv, visningarna ska alltså inte föregås av någon bio- eller dvd-premiär. Serien får sin premiär under 2017, och det är ännu inte helt säkert om de visas på TV4 eller någon annan av TV4-Gruppens kanaler först (där ju bland annat C More ingår).

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Blodet droppar i synd & skam-tyngda Miraklet

2 augusti, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: The Swimmer (1968)

28 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Grow tar dansk crime-tv tillbaka till täten

26 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michaela Coels mästerverk I May Destroy You

19 juli, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Little Fugitive (1953)

14 juli, 2020
Tips

Underbart dålig stämning när Ziwe gisslar kollegor om rasism

13 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sandis skojdissningar av Gyles Brandreth i QI

12 juli, 2020
Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020
Premiär

På HBO Nordic: Följ Michelle McNamaras Golden State Killer-jakt i I'll Be Gone in the Dark

29 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel