TVdags recappar Penny Dreadful

I veckans Penny Dreadful: ylletröjsbonanza, pediofobi och hämnden på sir Smisk-a-lot

Låt mig först göra följande:

  • Korka upp champagnen
  • Tuta i vuvuzelan
  • Klinga i kristallglaset
  • … samt utbringa ett rungande hurra, hurra, hurra – det blir en tredje säsong av Penny Dreadful!

Men nu tar vi en närmare titt på senaste avsnittet. Oj, oj, oj, oj, vad bra det var! Sponsrat av någon form av gosylletröje-företag också. Eller det vet jag inte, men åtminstone jag blev helt förhäxad av de underbara plagg som Vanessa och Ethan bar:

two-tormented-souls-penny-dreadful-s2e7

Innehåller spoilers för Penny Dreadful, säsong 2, avsnitt 7, Little Scorpion.

Vi börjar i källaren, där Ethan just kommit ut ur varulvsgarderoben. Sambene håller ett uppmuntrande tal till Ethan som jag inte riktigt hängde med på som handlade om leoparder, krokodiler, etc., och Ethan hängde kanske inte heller med men det var menat att vara uppmuntrande.

sembene ger råd
»We all go a little crazy sometimes.«

Vanessa berättar för gänget om blodregnet på balen och sir Douche-Malcolm insinuerar att hon bara var hysterisk. Vanessa ba »mmmmmkay« och meddelar att hon tänker dra iväg. I vanliga fall hade jag vrålat »men håll ihop för bövelen!« men sir Malcolms hem känns med rätta inte så säkert längre.

Mr Lyle säger snällt och klokt att hon inte ska berätta för någon av dem vart hon tar vägen – har han fattat att sir Malcolm är under Evelyns makt?

de tittar inte på varandra
Ånej, gänget splittras! Se hur de likt tunnelbanevagnspassagerare alla lyckas titta åt olika håll.

Gull-Ethan erbjuder sig, nay, propsar på att få följa med Vanessa. Jag vet inte vad viktorianska tiden tyckte om att två singlar drar på ensam vay-cay på romantisk hed, men vett och etikett kanske spelar mindre roll, herregud, man har väl aldrig sett något så slampigt som det här gänget.

Vanessa är i alla fall så otroligt gullig och rar sedan. Djävulen vill gifta sig med henne, ett gäng häxor är efter henne, förra gången hon sexade blev hon besatt av en demon och hennes barndomsbästis blev vampyr. Ändå orkar hon nu erbjuda kärleksråd till den som vanligt pink eye-ögde kärlekskranke Victor och lova honom lång förhållandeproblems-ältkväll när hon kommer tillbaka. Fina hon! Hon förtjänar bra saker.

Som att … få åka på idyllsemester med Ethan Chandler, aka Lupus Dei, aka Kanske Världens Snyggaste Man Just Nu.

eva-green-as-vanessa-ives-and-josh-hartnett-as-ethan-chandler-in-penny-dreadful-season-2-episode-7-photo-jonathan-hession_showtime
!!!

Så Ethan och Vanessa åker till the Cut-Wifes stuga ute på hedarna med resväskorna fulla av de mest underbara stickade plagg (som jag fortsätter att tjata om).

Cut-wife stugan är fantastisk. Den rekvisita- och scenografperson som byggde den borde få pris, jag har aldrig sett något så häxigt i mitt liv!

Och mitt på en så romantisk hed också.

plocka bär i jacka
Jackorna!!

Det är Svindlande Höjder fast istället för att Ethan på Heathcliffskt vis vrålar CATHY och bankar huvudet i ett träd så är Ethan bara balanserad och fin. Jo, förresten, han smiter ut en natt, ylar mot månen och käkar upp ett får, men men, man kan inte få allt.

Van-Eth som jag tänker kalla paret nu, hoppas det fastnar, har nu en underbar montageliknande tid i stugan, där de plockar bär, delar cigg, pratar skojsiga barndomsminnen (skämtar om att Ethans barndomshäst hette Diablo!), lagar mat (kommentaren om saltet!), skjuter prick (När Vanessa skulle sträcka sig efter en patron i hans bälte…m-m-m-m-m…*fläktar mig*) och ger danslektioner (»the opposite of homicide«). Danslektioner igen!

love-is-in-the-air-penny-dreadful-s2e7
När Vanessa slutat jobba som professionell ondske-magnet kan hon bli danslärare.

Vanessa bjuder även på två av sina rätt udda fobier. Rädsla för dockor, eller »pediofobi« som det heter. Amen, vad fasen. Vad är oddsen för att hennes värsta fiende i detta nu samlar på asäckliga buktalardockor? Varav en föreställer henne själv?

Och så har vi trädfobi (dendrofobi). Den kan i alla fall Ethan göra något år. Iförd en oerhört het liten outfit hugger han ner det för Vanessa så traumatiska träd, där Cut-Wife blev fasbunden och bränd till döds. Ack Ethan, låt mig för en sekund objektifiera dig och säga dig att aldrig sluta fälla träd iförd vitt linne med hängslen.

ethan huggerKan det bli ännu mer romantiskt?

OMG, det är övertydlig metafor o’clock!

Ja, det kan det, för på natten kommer en sexig storm. OMG, det är övertydlig metafor o’clock! Nej, man behöver inte vara Einstein för att förstå att det ska symbolisera deras stormiga känslor. Blixten slår ner och då tar en sexig eldsvåda istället vid. Ja, alltihop är så hett att de inte kan stå emot utan Ethan rusar över stuggolvet, tar Vanessa i sina armar Notebook-style medan regnet öser ner.

hångel
Swooooooooooooooon!!

Åååhhhh! Ja, jag nästan skrek framför tv:n!

Men ack, så lätt går det inte. Vanessa säger att det är för »farligt«. Neeeeej … suck. Jaha »will they or won’t they« är ju inte ett okänt tv-knep och med tanke på att det ska bli en tredje säsong kan de inte få varandra för fort.

Men det blir inte pinsamt dagen efter eller så som man hade kunnat tro. Det som förstör stämningen är istället att de under en skogspromenad i skogen träffar slemme häxbrännaren sir Smisk-a-lot som även utan Evelyn Pooles inflytande är en riktigt vidrig typ.

elaka greven
Vinner inte direkt priset för Årets Bästa Hundtränare.

Vanessa vill hämnas för the Cut-Wife. Nej, nej, säger Ethan, själv traumatiserad av alla mord han begått och bestämmer sig för att skjuta lorden själv så Vanessa inte ska fläcka ner sin själ. Men Vanessa rotar fram djävulsboken och utför en förfärlig besvärjelse som gör att sir Geoffrey blir uppäten av sina egna hundar. Jaha, man fäller ju inga tårar för hans skull. Men Ethan är upprörd och är alldeles för hård mot Vanessa tycker jag! Slut på ylletröjsmyset, fan också.

Nej, vi tröstar oss med en till bild på Ethan som hugger tycker jag!

ethan hugger 2
Mmmm.

Tillbaka till London, vad händer där?

Den som tror att alla vägar leder till Rom tror fel, de leder istället till det kusliga vaxkabinettet där samtliga våra vänner verkar hamna förr eller senare. Lily är på dejt med Dorian och det är så klart dit de går. Monstret spionerar som vanligt på Dorian och Lily, den sistnämnda tycker att det känns liiiite skumt när de tittar på en vaxdockescen som föreställer två gravskändare som gräver upp lik till läkaren. Uh-oh.

lily dorian
Teater? MIddag? Opera? Te-salong? Nej, låt oss kolla på äckliga vaxfigurer!

Lily tar en hästtaxi hem men! Hon hoppar av och går in på en otäck date rape:ig bar och genast får en snuskgubbe syn på henne. Men urk Lily, vad gör du, följer med Sliskis hem? Och … du har sex med honom?! But WHY?! Man tycker riktigt synd om henne och börjar tänka på trauma och »borde prata med någon« etc då…Lily greppar sina lik-kalla liljefingrar kring gubbsliskets hals och … stryper honom.

symmetriskt rum
Snyggt symmetrisk bild. Samt korthus, det har jobbats väldigt mycket med övertydliga metaforer i det här avsnittet.

Låt det snart bli Penny-måndag igen!

Fråga 1: Skulle inte Vanessa typ sälja sin själ åt djävulen om hon använde den där boken?

Fråga 2: Ursäkta men varför gör inte Evelyn Poole något med Vanessa-dockan? Vad väntar hon på?

Vilket enastående avsnitt. Det får 5 snygga mansylletröjor med axelknappar av 5 möjliga.

Off topic!

Kanalen Showtime och något som heter Hot Topic gjort en klädkollektion:

Jag är tyvärr ointresserad av en tacky top med namnet Scorpio Back Tank Top och klänning med orden »We all have our demons« tryckt på, jag vill ha Vanessas stickade koftor.)

 Penny Dreadful finns på HBO Nordic.

Just nu på TVdags

Recension

Beck – Utom rimligt tvivel är en klassisk Beck-story med schysst twist

4 december, 2020
Recension

Årets julkalender i SVT – Ett härligt litet julmirakel

1 december, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Bo Widerberg-nivåer i »Jakten på en mördare«

29 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kate Mara som sexförbrytare i »A Teacher«

22 november, 2020
Recension

Saint Maud borde helgonförklaras – eller åtminstone kultförklaras

20 november, 2020
Säsongspremiär

Dags för 1980-talet när The Crown är tillbaka på Netflix

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Kjellman & Brynolfsson i »Kärlek & anarki«

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: hockey-hatkärleken i »Björnstad«

8 november, 2020
Recension

Beck – undercover: en medioker krimstory men med nya pusselbitar i Beck-universumet

6 november, 2020
Streamingtips

Äntligen! Nu finns Cityakuten på C More

2 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Ministern« på SVT är ett unikum

1 november, 2020
Recension

Nu på Viaplay! Josephine Bornebusch jobbiga & välspelade social distansering-drama Orca

30 oktober, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel