TVdags recappar Penny Dreadful

I veckans Penny Dreadful: Poesi, liggfest & friendzonat Monster

Känsliga tittare varnas för veckans avsnitt! Och då menar jag inte för allt blod och alla inälvor, det är vi väl vana vid vid det här laget, utan röd-flaggan viftas ihärdigt för den som likt mig hyser en aversion till sexscener – ack, dessa populära ting som dessvärre alltid råkar konsumeras tillsammans med icke lämplig tittar-kamrat av typen »mormor«. Mer om detta senare i texten:

Innehåller spoilers för Penny Dreadful, säsong 2, avsnitt 5, Above the vaulted sky.

Vi börjar med lite högkvalitativ mamma-dottertid! Det var ju lite grinigt mellan Evelyn och Hecate senast: anklagelser, brustna förhoppningar och väsningar. Nu lagades deras band genom lite voodoo tillsammans i favoritrummet: buktalardocke-kammaren!

Där sitter inte bara Vanessas docka (i vilken Hecate ber så snällt om att få väva in hår) utan även en annan, föreställande sir Malcolms fru Gladys.

Knakelibrak – där knäcker vi upp dockans huvud och det är en riktig hjärna därunder, urk urk urk. Tjong ner med strumpstickan i de små grå cellerna och i ett hus långt därifrån vaknar Gladys med ett fasansfullt skri av smärta. Där kommer hon ligga och skrika resten av avsnittet.

1278180161741574247
»Var lade jag mina strumpstickor nu igen..?«

Mot vännerna i sir Malcolms hus! Ethan berättar en inte så härlig godnatthistoria om hur han var med och utplånade en apache-stam. Men poängen med anekdoten var inte bara för att sprida ljus över illdåden mot urinvånarna i Amerikat utan han har en annan poäng: olikt apacherna som gick under måste de vara förberedda.

Sedan följde ett av mina favorit-montage: Folk I Grupp Gör Sig Redo För En Strid Där Man Befinner Sig I Underläge.

»Every weapon at our disposal. Every superstition. Every ritual.«, säger Ethan härligt och så sätter de igång:

Vanessa ber och ritar skorpion i blod, Sembene hänger upp små … halmgudinnor (?), en gigantisk metalldörr sätts på plats, vapen poleras, Ethan gör en ursprungsbefolkningsritual där man renar med rök (verkar inte funkat för apacherna han var med och utrotade dock) och Mr Lyle ber en judisk bön.

Vad gör vårt Monster under tiden? Han surar för att Lily och han inte är ihop än.

»That’s a lovely dress«, säger han.
»Yes, Victor picked it out.«
»And… do you like it?«
Yes. Victor picked it out."

penny-dreadful-150531
Påtagligt besvarade varma känslor!

Mmm. Hör inte direkt bröllopsklockor ringa där. Extremt creepy är det när han berättar en romantisk snyfthistoria hur hon stått upp för honom och deras kärlek när de, gåendes tillsammans, blev hånade av förbipasserande.

Självklart en påhittad anekdot som han ändå inlevelsefullt levererar med darrande stämma! Lily ser dessvärre äcklad ut och föreslår att de kan börja med att »vara vänner« och det friendzonade Monstret flyr ner i kolerakatakomberna.

En av anledningarna till att Penny Dreadful är så jäkla bra, det är verkligen mega-gotiskt: skräck och blod och sex och korsetter och poesi!

Vem möter han där om inte Vanessa! Jag fullkomligen avgudade den här långa, långa scenen med intimt prat och långa poesirecitationer. En av anledningarna till att Penny Dreadful är så jäkla bra, det är verkligen mega-gotiskt: skräck och blod och sex och korsetter och poesi!

»All sad people like poetry. Happy people like songs.«, säger Vanessa. Älskar det lilla citatet! (Detta var dock innan The Smiths. Möjligen såg hon i kristallkulan den här sången.)

Jag förutspår att Monstret vid något tillfälle kommer att rädda miss Ives till livet, kanske offra sig själv på kuppen – minns var ni hörde det först!

Det hela avslutas med danslektion. Sött. Jag förutspår att Monstret vid något tillfälle kommer att rädda miss Ives till livet, kanske offra sig själv på kuppen – minns var ni hörde det först!

eva-green-as-vanessa-ives-and-rory-kinnear-as-the-creature-in-penny-dreadful-season-2-episode-5-photo-jonathan-hession_showtime
För väluppfostrad för att berätta att han står på min fot.

(TVdags egna Martin Degrell rådissade det här avsnittet i allmänheten och Monstret i synnerhet, med orden »tråk-monstret som sturm & drangar sig, buhu, synd om mig«. Hjärtlöst, Martin!)

Att Ethan är på långt polisförhör är så snarkigt att jag inte vill prata mer om det. Stryk omedelbart den trista tråden.

josh-hartnett-as-ethan-chandler-and-douglas-hodge-as-inspetor-rusk-in-penny-dreadful-season-2-episode-5-photo-jonathan-hession_showtime
*Förtjänar inte en vitsig bildtext*

Vanessa är ett busy litet bee! I en liten paus mellan häx-krig-förberedelser och danslektioner med återuppväckta lik äter hon oavslappnad lunch med Victor och Lily som uppenbart har något på gång.

1278180161354716775
"…mysigt vi har det….
7dcdad83d514434ec31d2a20c0fb47a9
…eller, va? Vad håller ni på med?"

Nattetid mitt i en sexig storm börjar så århundradets ligg-fest. Dorian och Angelique, Victor och Lily och slutligen sir Malcolm och Evelyn  som tog en paus från istickandet av nålar i voodoo-docks-hjärna.

1278180161679111783
Rart. Men VAD HAR NI FÖR PLATS I HANDLINGEN?!

Jaha, jag är inte så förtjust i sexscener, men som tur var så var jag åtminstone själv när jag såg Penny Dreadful och slapp skämmas då man ju annars jämt råkar ramla över sexscener då man ser på tv med svärmor/pappa/ny dejt, etc: lex Carrie och Brody i Homeland. Dock är det bra när samkönade par får lika mycket tid som heterosnusket. Ni får väl säga nåt i kommentarerna om ni vill ha mer analys kring nuppandet.

Mitt i alla guppande stjärtar har vi ju helt glömt bort sir Malcolms stackars fru Gladys. Konstigt nog är hon helt ensam i sitt sovrum, och får så vidriga syner av sina egna nu zombiefierade barn att hon skär halsen av sig.

Ett habilt avsnitt på det hela taget! Jag ger det 4 av 5 Ångestfyllda Miss Ives:ar!

josh-hartnett-as-ethan-chandler-and-eva-green-as-vanessa-ives-in-penny-dreadful-season-2-episode-5-photo-jonathan-hession_showtimeFråga 1: Den där rara klappen Vanessa gav Ethan på kinden – tror ni det var hon eller är hon redan i den ruskiga voodoo-dockans våld?

Fråga 2: Borde även Vanessa och Ethan hooka upp?

 Penny Dreadful finns på HBO Nordic.

Just nu på TVdags

Recension

Beck – Utom rimligt tvivel är en klassisk Beck-story med schysst twist

4 december, 2020
Recension

Årets julkalender i SVT – Ett härligt litet julmirakel

1 december, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Bo Widerberg-nivåer i »Jakten på en mördare«

29 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kate Mara som sexförbrytare i »A Teacher«

22 november, 2020
Recension

Saint Maud borde helgonförklaras – eller åtminstone kultförklaras

20 november, 2020
Säsongspremiär

Dags för 1980-talet när The Crown är tillbaka på Netflix

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Kjellman & Brynolfsson i »Kärlek & anarki«

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: hockey-hatkärleken i »Björnstad«

8 november, 2020
Recension

Beck – undercover: en medioker krimstory men med nya pusselbitar i Beck-universumet

6 november, 2020
Streamingtips

Äntligen! Nu finns Cityakuten på C More

2 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Ministern« på SVT är ett unikum

1 november, 2020
Recension

Nu på Viaplay! Josephine Bornebusch jobbiga & välspelade social distansering-drama Orca

30 oktober, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel