TVdags recappar Penny Dreadful

I veckans Penny Dreadful: Häxor, läxor och dödligt blodiga trekanter

Nä hualigen mina Dreadheads, det var mig ett grisigt och blödigt avsnitt. Jag mådde nästan lite dåligt!

Innehåller spoilers för  Penny Dreadful, säsong 3, avsnitt 3: Good and Evil Braided Be.

Paret Ethan och Hecate flyr undan rättvisan. Hecate har helt klart en crush på Ethan. Hon dissar »den melankoliska miss Ives« och meddelar att hon inte har något emot att styra Mörkret med Lupus Dei vid sin sida. Ethan verkar mindre taggad men går med på att slå följe ändå.

Under tiden har något märkligt hänt med tiden och/eller transportmöjligheterna för viktorianska eran. Kaetenay och sir Malcolm är nämligen plötsligt hack i häl på våra rymlingar – för det gick ju på ett kick att ta sig från Zanzibar till New Mexico på 1800-talet? Deras linje är annars rätt trist. De sitter bara mitt emot varandra på olika färdmedel. Kaetenay bjuder på någon gåtfull varning då och då.

Så hur ska ni starta en armé av de slagna och osynliga, rent konkret?

Snark-Dorian och Snark-Lily. Förlåt, jag tycker själv att jag borde känna mer för deras rape-revenge-historia. Men hur mycket jag än uppskattade scenen med suffragetterna, och hur Lily till Justine kommenterade att det var för mycket skrik och plakat och snack om jämställdhet när de borde prata om att ha all makt istället för halva så brydde jag mig ändå inte! Liksom: okej, ni har inga superkrafter alls, förutom att ni inte kan dö, eller hur var det? Så hur ska ni starta en armé av de slagna och osynliga, rent konkret? Ska ni bara meja ner folk? Tanken är dock god, jag kände noll empati för äcklet som Justine skar halsen av. Och när det kommer till slibbige Victor och hans känslokalle vän så hejar man ju på Lily också, helt klart.

penny-dreadful-season-3-episode-3a

Lilys svulstiga repliker var ju helt bananas!  »Liberty is a bitch who must be bedded on a mattress of corpses.« Haha! Tänk att behöva leverera den repliken utan att garva. Bara i Penny Dreadful!

Sedan var det en rätt urkig scen där alla tre har blodbadssex med varandra. Nej. Jag säger nej.

Någon annan som liksom sir Malcolm uppenbarligen också hittat ett nytt, blixtsnabbt sätt att resa är Monstret. Han traskade ju runt i effing Arktis senast vi såg honom, obs till fots – och nu sitter han i en kärra på väg till London igen!? Varför skulle han ens lifta med det där fördömda skeppet om han bara direkt skulle hem igen?

Flashback-dags! Monstret hade en trevlig om än fattig familj. Modellskepp byggdes med son osv. Eftersom allt händer på samma plats bodde familjen i det här China Town-området med röda tyglampor, exakt den plats i London där det mesta händer nu. Till exempel vandrar Vanessa och Dr Sweet omkring. Det gör Monstret glad. Om han bara visste!

Christian Carmargo as Dr. Sweet and Eva Green as Vanessa Ives in Penny Dreadful (season 3, episode 3). - Photo: Jonathan Hession/SHOWTIME - Photo ID: PennyDreadful_303_1635

För vi tittare vet ju nu att Sweet är Dracula, och det är så sorgligt att se Vanessa så himla glad och förtjust när man vet att det kommer ta slut så brutalt. Vanessa till och med skrattar. Hon har inte varit så här lycklig sedan ylletröjemyset på heden med Ethan!

Underbart att de går på tivoli. Hur härligt är det inte med förr-i-tiden-tivolin? Perfekta blandningen av skräck och romantik! Avsnittets bästa scen är inne i spegelsalen.

Eva Green as Vanessa Ives in Penny Dreadful (season 3, episode 3). - Photo: Jonathan Hession/SHOWTIME - Photo ID: PennyDreadful_303_1362

Vanessa går så klart vilse, får panik – vem skulle inte få det när den där stalkiga äckliga Eraserhead-vampyren hoppar på henne och börjar rimma om pudding and paj och urk! Slickar Vanessa på halsen. Eraserhead är en pratglad jävel som är så pirrig över hans Master och Vanessa att han inte kan hålla huggtand för tunga. »Du har träffat honom förr!« skvallrar han. »I ett vitt rum!«

1200

Vanessa blir helt knäckt, och efteråt på romantiskt fik kör hon den vanliga gamla klyschan känd från i princip alla superhjältefilmer: »Det är farligt att vara med mig och därför måste jag göra slut även om det gör oss olyckliga.« Stackars Vanessa!

Medan Sweet-Dracula i frustration krossar en tekopp på fiket och senare låter sina minions kalasa på den snicketisnackande Eraserhead-vampyren springer Vanessa till Dr Seward. Där sitter Renfield, som ofräscht mellis-snacksar på flugor.

Vanessa vill bli hypnotiserad för att minnas vem the Master var – vita rummet måste varit när hon satt inspärrad på hispan, och det var få personer hon träffade där, mest personal. En av dem ger tok-Vanessa mat! Det är ju…vår kompis Monstret, innan han blev monster. Ja vi vet ju att han inte är the Master så det var ju inte världens cliffis i alla fall, men roligt att se hur alla är ihopflätade. Det är det som jag saknar mest! Jag gillar inte det här med grupper i par som har helt egna agendor. Jag vill ha gänget samlat, i London, och att de ska göra desperata planer ihop! Nu är det så fruktansvärt många trådar att det samlade intrycket av avsnittet blev lite splittrat.

Fråga 1: Är det så lätt att bli hypnotiserad?! Undrar man ju, man lyssnar på nål i vaxrulle och vips så befinner man sig på den platsen man försöker minnas.

Fråga 2: Men hallihallå – hur kan Sweet-Dracula ha en spegelbild?!

Citat: Faktiskt väljer jag bort Lilys all svulstgotikrepliker. Vi tar istället Vanessas sorgliga avskedsfras till Sweet »Take (brytningen) as a sign of something like love…«

Betyg: Allt med Vanessa: spegelsalen, tivolit, mentalsjukhuset, Dr Seward får högsta betyg men som helhet var avsnittet inte en av mina favoriter. Ändå 3 starka blodiga trekanter!

Penny Dreadful visas på HBO Nordic.

Just nu på TVdags

Recension

Beck – Utom rimligt tvivel är en klassisk Beck-story med schysst twist

4 december, 2020
Recension

Årets julkalender i SVT – Ett härligt litet julmirakel

1 december, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Bo Widerberg-nivåer i »Jakten på en mördare«

29 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kate Mara som sexförbrytare i »A Teacher«

22 november, 2020
Recension

Saint Maud borde helgonförklaras – eller åtminstone kultförklaras

20 november, 2020
Säsongspremiär

Dags för 1980-talet när The Crown är tillbaka på Netflix

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Kjellman & Brynolfsson i »Kärlek & anarki«

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: hockey-hatkärleken i »Björnstad«

8 november, 2020
Recension

Beck – undercover: en medioker krimstory men med nya pusselbitar i Beck-universumet

6 november, 2020
Streamingtips

Äntligen! Nu finns Cityakuten på C More

2 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Ministern« på SVT är ett unikum

1 november, 2020
Recension

Nu på Viaplay! Josephine Bornebusch jobbiga & välspelade social distansering-drama Orca

30 oktober, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel