TVdags recappar Penny Dreadful

I veckans Penny Dreadful: En natt på museet

Först: förra avsnittet blev det ingen recap, ursäkta för det. Jag hade dåligt med tid och avsnittet var förresten inte så kul. Det vill säga – det var ingen Vanessa i det och då blir det mindre intressant. Nu tar vi nya tag!

Innehåller spoilers av Penny Dreadful, säsong 3, avsnitt 6: No Beast So Fierce.

Vi börjar hos Dracula-Sweet! Det är ruggigt. En man upphängd på krokar och Draculas alla minions (inte de gula gulliga även om det vore kul) snaskar på liket som om det saknades morgondag. Det gör Renfield avis och ber om mumsegott han med efter att ha berättat för Dracula att Vanessa nu känner hans namn. Det verkar Dracula inte bry sig om. Det gör han rätt i ska det visa sig senare.

pennydreadful3060106rjpg-6daca1_765w

Välkommen tillbaka, min stora favorit mr Lyle! Lika aprikos och rar som alltid. Han ska dessvärre till Egypten för att studera Imhoteps grav (Mumien vaknar i säsong 4?!) i andra hand men i första hand hoppas han att kanske kunna vara sig själv lite mer i Kairo som han hört ska vara mer tillåtande mot »hans livsstil«. Fina Lyle! Kan man tänka sig en tjusigare avskedsfras än hans:

»Condemn me to the sand and dust, write often, and think of me only when you dance.«

Penny-Dreadful-S3E6-1

Rara ensamma Vanessa svarar fint: »I shall have to dance more often.« Men inte innan hon fått tips om någon som Lyle tror att Vanessa skulle kunna bli kompis med. Vem! Undrar vi så klart. »Sherlock Holmes!« ropar jag upphetsat till tv:n när en underbar fäktningsscen drar igång, men när vinnaren drar av sig masken är det en hittills okänd kvinna. Den här härliga fäktaren har ett frimodigt leende och agent Scully-hår och presenterar sig för Vanessa: Catriona Hartdegen är hennes supermäktiga namn. (Spelas av Perdita Weeks, återigen, vilket supermäktigt namn, och PS, hennes skådespelande syster heter Honeysuckle i förnamn!)

640

Jag googlar direkt »Catriona Hartdegen«. Vem kan det vara? Men inga napp i de gamla klassikerna dessvärre. Det spekuleras som tusan i Penny-forum: I H.G. Wells The Time Machine får man aldrig höra vad huvudpersonen heter men i filmatiseringen som kom 2002 heter tidsresenären Alexander Hartdegen. (Ett tecken på kommande tidsresor?!). En annan spekulerare noterar upphetsat att det är ett anagram för »The danger, an actor I«. Well…
En tredje påpekar att det speciella efternamnet »Hartdegen« betyder »hard sword« och fäktas gör hon ju.

Catrionas specialitet är thanatologi, en vetenskap som sysslar med döden, utifrån medicinska, sociala och psykologiska utgångspunkter. Tydligen blir man expert på Dracula och höjer inte på ögonbrynet när Vanessa över cigg och konjak på herrklubben berättar att han är här, i London, nu, och ute efter henne. Catriona råder henne att omge sig med dem som älskar henne, att aldrig vara ensam. Dåligt råd för stackars ensamma Vanessa! Hon går till sin psykolog. Dr Seward känner tydligen att de bondat rejält efter hypnoshändelsen, kallar Vanessa »honey« och berättar i lätt ton att hon en gång i tiden dödade sin våldsamme misshandlarmake med en köttyxa. Inte nog med det.

Dr Seward ger det extremt dåliga rådet att söka upp den snygge zoologen på museet.

Dr Seward ger det extremt dåliga rådet att söka upp den snygge zoologen på museet. Och så blir det! Vanessa går till museet. Behöver jag säga att scenografin är mäktigare än någonsin? Är det ett valskelett i taket?!

Väl där berättar hon om om hotet från Dracula – för Dracula. Argh! I Sweets skepnad säger han att han tror henne, då djuret vampyrfladdermus existerar. Plötsligt får jag hoppet om att han ska visa sig vara lite »god« ändå, då han förklarar för Vanessa att »djuret inte kan rå för det, det är i dess biologi, naturen har inte gett det ett annat sätt att hitta föda.«

Vanessa blir så glad att hon hånglar upp – och ned – honom och de make sweet sweet lovin’ på golvet. Stackars Vanessa! Hon gråter glädjetårar efteråt (bra att hon inte blev en demon igen!), men de tårarna lär bytas ut mot förtvivlade inom kort. Vad ska hända efter denna heta natt på museet?!

Under tiden ska Victor kidnappa Lily. Men tjena. Lily, som nu har påbörjat rekryteringen av en armé som lovat, fångar snabbt in honom hon kallar hans försök för »the worst kidnapping in the annals of crime« men delvis på grund av att Dorian vädjar för hans liv så får den rödögde Victor snubbla därifrån.

Penny-Dreadful-No-Beast-So-Fierce-3x06-promotional-picture-penny-dreadful-39627138-3600-2400
Girls just wanna have fu-un.

Varför göra Dorian detta? Jo… han ligger inte så väl till längre. Nya lilla kallblodiga Justine är inte förtjust i honom, och varken hon eller de andra kan se skillnad på honom och vilken annan utnyttjande våldsam man som helst. De har de ju fullständigt rätt i också. Dorian inser väl att de glada tiderna med blodstänkta trekanter är över och att han kan behöva en medhjälpare i framtiden…

Dock, Monster! Du kunde allt kostat på dig att snygga upp dig. Klipp dig, dölj ärret och se lite trevligare ut!

Ett par ord om vårt stackars Monster. Det absolut sorgligaste var när han fann sin lille lungsjuke son. Hemskt bara det, men när lilla fina pojken öppnar sina ögon och vrålar av skräck när han ser sin ihopsnydde far med den osunda hudfärgen…så förfärligt tragiskt. Dock, Monster! Du kunde allt kostat på dig att snygga upp dig. Klipp dig, dölj ärret och se lite trevligare ut!

Samtidigt, i Vilda Västern, pågår världens mest obekväma middag där Ethan och Hecate sitter som två trumpna tonåringar.

hecate vid middagen
Jag SA ju att jag inte äter gluten.

Hecate tar på sig häxdräkten och ett blodbad sätter igång. Pang pang pang pang och i stort sett alla är döda utom Ethan, sir Malcolm och Kaeteney. Mycket väsen för ingenting, den här Vilda Västern-utflykten! Så den stora grejen nr 3 den här säsongen var att Ethan var på väg till det Ondas sida, och det skulle sänka världen i mörker för evigt? Så dog Hecate så där bara, så lätt?! Kan inte släppa det. Hon har ju slagits med våra vänner flera gånger förut, hon är ju en övernaturlig häxa, hur kunde hon dö så lätt?! Av ett pistolskott?! Nej, det kan bara inte vara slut på henne. Inte för att jag bryr mig.

Hem med sig till England, Ethan och sir Malcolm, och rädda Vanessa!

Här får du en bild från förra säsongen som motivation:

Swoon på heden!
Swoon på heden!

Fråga 1: Var inte Kaeteney döende i solsting och skallerormsbett?
Fråga 2: Man vill ju veta mer om dr Seward och hur hon klarade sig undan när hon stod inför rätta i New York efter mordet på sin make?!

Bästa replik: Lily: »Women who are strong and refuse to be degraded and choose to protect themselves are called monsters. That is the world’s crime, not ours.«

Betyg: Jag tyckte första halvan av avsnittet, med Lyle, Vanessa och underbara nykomlingen Catriona var enormt bra, men Vilda Västern-upplösningen raskades bara ihop och det var varken kul eller spännande. Sammanlagt blir det tre starka och heta nätter på museet!

Penny Dreadful ses på HBO Nordic.

Just nu på TVdags

Recension

Beck – Utom rimligt tvivel är en klassisk Beck-story med schysst twist

4 december, 2020
Recension

Årets julkalender i SVT – Ett härligt litet julmirakel

1 december, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Bo Widerberg-nivåer i »Jakten på en mördare«

29 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kate Mara som sexförbrytare i »A Teacher«

22 november, 2020
Recension

Saint Maud borde helgonförklaras – eller åtminstone kultförklaras

20 november, 2020
Säsongspremiär

Dags för 1980-talet när The Crown är tillbaka på Netflix

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Kjellman & Brynolfsson i »Kärlek & anarki«

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: hockey-hatkärleken i »Björnstad«

8 november, 2020
Recension

Beck – undercover: en medioker krimstory men med nya pusselbitar i Beck-universumet

6 november, 2020
Streamingtips

Äntligen! Nu finns Cityakuten på C More

2 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Ministern« på SVT är ett unikum

1 november, 2020
Recension

Nu på Viaplay! Josephine Bornebusch jobbiga & välspelade social distansering-drama Orca

30 oktober, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel