TVdags recappar Penny Dreadful

I veckans Penny Dreadful: blodig bal, shepherd's pie & heta minnen av lungsot-sex

Avsnittet hette Glorious Horrors men borde kanske heta Dåliga Pojkväns-Horrors.

Innehåller spoilers för Penny Dreadful, säsong 2, avsnitt 6, Glorious Horrors.

Jag tyckte väl det var suspekt att Dorian plötsligt var så himla gullegullig med Angelique. Dorian är en kicksökande slampa och att anordna en komma-ut-bal för en tveksam Angelique var definitivt inte för hennes skull. »Jag tycker om dig för att du är annorlunda«, gott så, men Dorian, du verkar tycka om bara hennes annorlundhet och du är också ett barn som tröttnar på leksaker!

(Victor var inte bättre han. Men vi ska inte gå händelserna i förväg.)

Nå det teasas och teasas med den där balen hela avsnittet och vem är inte sugen på att gå på fecke, Penny Dreadful-style?! Lily/Askungen är det i alla fall, Lily som i smyg gått Martha Stewart-kurs och överraskar Victor med en hemgjord shepherd's pie. ( I en parentes måste vi prata om Victors ögon. Har han två ständiga pink eye eller? Gillar han röd kajal? Eller sover han bara aldrig?)

Trevligt Victor. Du vill bara ha en kvinna i höga klackar som lagar köttfärspaj i din äckliga lya, erkänn.

Victor är dryg mot Lily och antyder att hon kommer skämma ut honom. Trevligt Victor. Du vill bara ha en kvinna i höga klackar som lagar köttfärspaj i din äckliga lya, erkänn.

Sir Malcolm kommer hem fnissig efter lyckad ligg-natt med Evelyn (som är i full färd med ny Malcolm-docka!) och häxförtrollad bryr han sig inte ett dugg om nyheten att hans fru just skurit av sig strupen med hans rakkniv. »Så märkligt!« utbrister han glatt för att i nästa sekund spekulera i om han ska klippa av sig skägget eller inte. (Det gör han. En miss enligt mig. Team Sir Malcolm Ska Ha Skägg.)

Hur pyttelitet är London egentligen? Alla hamnar på samma plats hela tiden. Nu är det Putneys museum där Ethan träffar på polisen som zzzzzzzzz förlåt glömde vad jag skulle skriva, struntar så mycket i det här. Och att polisen hintar om vargar? Har alltså en vanlig polis dragit slutsatsen att Ethan är en varulv? Så konstigt allt.

Händer upp – hur många tror att det är Monstret som folk ska lockas att komma och beskåda som en ny sevärdhet?

Putney själv antyder en ny attraktion på sitt vaxmuseum. Händer upp – hur många tror att det är Monstret som folk ska lockas att komma och beskåda som en ny sevärdhet? Snälla blinda dottern känner på Monstrets hand. Uh-oh. Med sina Daredevil-eska förhöjda sinnen känner hon att han inte bara är kall… han känns inte ens levande! Kanske inte blir romans ändå?

Polisen är som sagt var trist och känns inte som ett hot, men äckligare är Leatherface Pinkerton agent Roper som dyker upp i huset och hotar Ethan med ett mycket detaljerat hot: att skalpera alla i huset. Han drar äckliga skämt om Vanessas fina hår. Hjälp!

penny-josh-hartnett-as-ethan-chandler-and-stephen-lord-as-roper-in-penny-dreadful-season-2-episode-6-photo-jonathan-hession_showtime
- Jag ska skära av dig din glansiga prins Valiant-page när du minst anar det!

Ethan får en idé… och nobbar därpå snygg-Vanessa som frågar om han vill vara hennes dejt på balen. Vem vid sina sinnens fulla bruk nobbar Vanessa?! Vanessa är inte bara snyggast i världen utan även coolast, hon går själv på balen, skitsamma.

Brasklapp! Hörni äventyrsgänget. Har ni blivit galna! Ni ska inte förlusta er och prova klänningar och bjuda på dejt och öva danssteg framför spegeln och dricka champagne! Effing DJÄVULEN med entourage är efter er. Vilken nytta gjorde alla era förberedelser förra avsnittet, om ni bara lallar iväg själv på fest? Skärpning!

PD
Mr Lyle. Tudelat skägg, våg och lock och krull och orange ombre-effekt. Vilken barberar-triumf!

På balen stöter alla ihop med alla, utom Monstret som väl surar någonstans. Good riddance, surputt. Däremot inser Victor att Vanessa umgåtts med Monstret. Det gillar han inte. Han gillar visst inte att någon han känner ska få träffa någon annan än hans själv och beter sig som en överbeskyddande röv mot Lily.

Dorian och Brona hade päckligt lungsots-sex i orgie-salen, komplett med upphostat blod i munnen.

Matchad av Dorian som är så jäkla dum-i-hela-huvudet, visar upp Angelique som en trofé bara för att vända blicken mot… Lily! Hmm… har de träffats..? Nej vänta nu. URK! De hade ju ett vidrigt »I’ve never fucked a doomed creature«-möte i säsong ett, då Dorian och Brona hade päckligt lungsots-sex i orgie-salen, komplett med upphostat blod i munnen, med Lily – då Brona.

Den lågan brinner tydligen fortfarande, ty de har bara blickar för varandra. Angelique och Victor är tydligt övergivna. Victor struntar man ju i men Angelique… man hade hoppats på bättre öde för henne!

penny-jonny-beauchamp-as-angelique-harry-treadaway-as-dr-victor-frankenstein-eva-green-as-vanessa-ives-billie-piper-as-lily-and-reeve-carney-as-dorian-gray-in-penny-dreadful-season
-Hej! -Nämen hej! -Vi har väl legat? -Ja! Du hostade tuberkolos-blod på mig! -Ja men guuuud ja! - Har VI legat då? -Ja det var när jag blev besatt av en demon mitt i akten!

Vanessa har ett fan-tas-tiskt möte med Evelyn Poole med undermeningar och hot dolda i varje mening. Ah, den scenen var underbar. Vanessa bara tornar upp sig över elaka häxan…

penny-eva-green-as-vanessa-ives-and-helen-mccrory-as-evelyn-poole-in-penny-dreadful-season-2-episode-6-photo-jonathan-hession_showtime
Båda två nyper varandra stenhårt samtidigt som den här bilden tas.

…som tyvärr har med sina tre döttrar. Eller om de kommit totalt oinbjudna. Otroligt otäckt och snyggt när de likt rovdjur ringar in Vanessa på det brusande dansgolvet, det är snyggare koreograferat än den där himla scenen från True Detective ni alla vill gifta er med.

En sekund senare och Vanessa goes all in Carrie i ett förfärligt svartmagiskt blodregn som bara hon kan se.

Klipp till en källare där Ethan förvandlas till varulv framför Sembene. Åh nej. Penny Dreadful blir genast töntigt. Det går inte att göra en på riktigt läskig (eller sexig) varulv. Går inte.

Fråga 1: Vilka har legat med vilka egentligen? Jag har baske mig tappat räkningen. Hoppas de skyddar sig (med kondom av lammtarm eller dylikt). Så inte Dorians eventuella klamme går runt i hela gänget.

Fråga 2: Kände Vanessa överhuvudtaget igen Evelyn som häxan från avsnitt 3? Inte va?

Betyg: Ett för Pennys mått mätt ganska tråkigt avsnitt (alltså inte tråkigt om man jämför med andra serier). Men allt som hade med balen att göra var så klart FAB! Avsnittet får 3 suktande Dorian-blickar av 5.

penny-reeve-carney-as-dorian-gray-and-jonny-beauchamp-as-angelique-in-penny-dreadful-season-2-episode-6-photo-jonathan-hession_showtime

Penny Dreadful finns på HBO Nordic.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel