TVdags recappar Penny Dreadful

I veckans Penny Dreadful: Abortstickor, brännjärn och smisksugen godsägare på alla fyra

Så jag skrev ett inlägg om hur fasansfullt senaste avsnittet av Penny Dreadful var. Inför det senaste, avsnitt 3, var jag så ivrig att jag sju på morgonen samma dag som det skulle kommit hetsigt frågade HBO Nordic varför mitt avsnitt inte dykt upp än, det skulle ju bli min frukost-treat att få titta på!

Det här visade sig vara ett sådant där special-avsnitt då vi får följa bara Vanessa i hennes förflutna. Och raskt visade det sig vara ännu ett mardrömsavsnitt, som slutade med att jag först stängde av ljudet, och när det inte räckte snabbspolade jag mig genom det värsta. Sådan är jag. Mesig.

Nu sitter jag här och måste prata om avsnittet igen. Så vi kör! Recap-dags!

Innehåller spoilers för Penny Dreadful , säsong 2, avsnitt 3, The Nightcomers.

(Att man ens ska behöva skriva det när det handlar om en recap, men så omtänksam är jag.)

Vanessa deppar (undra på). Hon vill också prata av sig lite med Ethan, och berättar om »första gången jag mötte en häxa«, ni vet, lite mysigt sängkantsbabbel som man gör.

Sedan åker vi tillbaka i tiden några år. Mina lever fortfarande, Vanessa är bekymrad över att hon själv är så konstig. Vad gör man då? Åker till någon ännu konstigare!

I ett hus
I ett hus vid skogens slut, liten häxtant tittar ut.

vanessa-kommer-till-häxan-2

Häxis läter elakt Vanessa vänta jättelänge utanför i regn och rusk. Vanessa har ju egentligen två ansiktsuttryck: Plågad till gränsen till torterad, samt segervisst insiktsfull. Inget ont om Eva Green! Hon behärskar dessa till fullo.

vanessa-lider-blöt-1
Det finns inga dåliga väder bara dåliga kläder.

Till slut, efter flera dagars väntande i regn: Hej, hej, gamla tant som bor på heden. Hur hälsar man här? Jo, genom att sticka upp handen under kjolen och hälsa på snippan först, antar jag. Sedan blod i fejs och lite fräcka frågor, sedan är hälsningsceremonin klar.

hälsa-med-hand-under-kjol-3

Ingenting säger "välkommen" som att få ett blodigt kors i pannan!
Ingenting säger »välkommen« som att få ett blodigt kors i pannan!

Den gamla kvinnan är alltså en häxa, och kallas coolt för the Cut-wife. Hon blir ett slags mr Miyagi till Vanessas Karate Kid. Vilken dålig liknelse, men när Vanessa blir roomie med häxan tränas hon upp på olika sätt: läsa av en människa förflutna, tyda tarotkort, prata djävulsspråk, lite basic örtkunskap och någon liten besvärjelse: a-kursen i häxeri helt enkelt.

samla-örter-med-text-1

Däremellan kommer en bondjänta och behöver en abort som utförs medelst knivliknande strumpsticka. (Här är det första gången jag stänger av ljudet och tittar bort)

Men på natten … usch, plötsligt står Evelyn Poole vid häxans hus med två häxsystrar med sig. Puh – som tur är kan du inte passera en magisk stengräns men de lockar och pockar, komsi komsi och bli en av oss, satan kommer bli så glad, ge oss bara kvinnan du gömmer i huset… (Evelyn kallar Vanessa »cunt« hela tiden. Jag är så fin i kanten att jag ryser till lite varje gång Evelyn Poole fräser ut det … »cunt!«)

Trick or treat?!
Trick or treat?!

Häxgänget får dock ge sig iväg med icke uträttat ärende. Poole har ett förhållande med traktens starke man, sir Edmund, en synnerligen obehaglig karl som under ett fredagsmyz 50 Shades-style blir övertalad av Poole att nu ska häxan bort!

Först smisk, sedan tacos.
Först smisk, sen tacos.

»Är du svag eller är du en riktig karlakarl!«, fräsar Poole och använder snarare piska än morot.

Näe älskling, du kan va! <3
Näe älskling, du kan va! <3

Och att bli anklagad för att inte vara en riktig man är ju det värsta som finns tydligen så då måste det hetsas ihop en mobb i klassisk Frankenstein-style. Något av det värsta och sorgligaste jag vet i filmer och böcker som handlar om förr-i-ti'n är när mobbar som tågar och kvinnor som blir oskyldigt anklagade när det enda de gjort är att hjälpa andra kvinnor. Nu hände allt det här, på vidrigast möjliga sätt.

Vaddå inte ett sånt fackeltåg…?

Så sorgligt är det också med bondflickan, hon som fick hjälp med abort. Hon var den första som skrek »burn the witch!« Ja, hörni. Det är som när man ser djurprogram ni vet, så är det lejon som hoppar på antilopen och och är läskigt och blodigt och sedan säger speakerrösten »men det värsta rovdjuret av dem alla … är människan«. Så kändes det i det här avsnittet. Det är vampyrer och varulvar och fan och hans moster i Penny Dreadful, men värst är ändå de trångsynta människorna som hatar alla som är annorlunda. Usch, jag blev helt ledsen.

Sedan  var det ta bort ljud och snabbspola, kan faktiskt inte se kvinnor misshandlas och brännas på bål och sedan brännmärkas med ett kors (fy fan, alla de jävla prästiga män genom tiderna som gjort sådant mot kvinnor).

Om jag var helt skräckslagen efter förra avsnittet var jag nästan mer deprimerad och arg efter det här. Men Vanessa äger nu ett häxigt hus och en bok man kan använda för att bli Satans Brud och har förhoppningsvis lärt sig något inför kommande stor-sammandrabbning med onda Evelyn. Kom, kom, nästa måndagsavsnitt!

Vad tyckte ni?

 Penny Dreadful finns på HBO Nordic.

Just nu på TVdags

Recension

Beck – Utom rimligt tvivel är en klassisk Beck-story med schysst twist

4 december, 2020
Recension

Årets julkalender i SVT – Ett härligt litet julmirakel

1 december, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Bo Widerberg-nivåer i »Jakten på en mördare«

29 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kate Mara som sexförbrytare i »A Teacher«

22 november, 2020
Recension

Saint Maud borde helgonförklaras – eller åtminstone kultförklaras

20 november, 2020
Säsongspremiär

Dags för 1980-talet när The Crown är tillbaka på Netflix

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Kjellman & Brynolfsson i »Kärlek & anarki«

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: hockey-hatkärleken i »Björnstad«

8 november, 2020
Recension

Beck – undercover: en medioker krimstory men med nya pusselbitar i Beck-universumet

6 november, 2020
Streamingtips

Äntligen! Nu finns Cityakuten på C More

2 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Ministern« på SVT är ett unikum

1 november, 2020
Recension

Nu på Viaplay! Josephine Bornebusch jobbiga & välspelade social distansering-drama Orca

30 oktober, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel