TVdags recappar Game of Thrones

I veckans Game of Thrones: Ständigt denna Littlefinger!

Hej! Det här är en jävellång text som det är, så utan någon som helst inledning drar jag igång. KBK, som ungdomarna säger!  Och vilket avsnitt, va?

Bögporrstjärnor! Humorlöst sex! Lesbiska flirtar! Och vem är egentligen Queen of the Ashes? Allt blir besvarat och genomgått i texten nedan. Häng med!

Dragonstone

Vi börjar avnsnittet i Dragonstone, denna plats av fest och gamman!

Daenerys blir bara mer mer och mer »kunglig« och creepy. När började det här? När hon sa »I will fight justice with justice?« Eller tidigare?  Vi har ju sett mer obehagliga sidor av henne, men nu är hon i full blom. Gör hon sig själv hård för att palla, eller har hon alltid haft det i sig? Jag vet att jag skrev om kalla och »galna« Daenerys tidigare säsonger, men här är det verkligen en drottning som talar med undersåtar. Hon är i färd med att ifrågasätta lord Varys och hans lojalitet. En liten del av mig tycker att det är med rätta. Varys har verkligen inte varit trofast gentemot tidigare härskare han tjänat.

Mass-svält och tioåringar som tränas till soldater. Det blir en kul vinter.

Men angående Daenerys kyla: Tänk på att två viktiga människor som hållit henne grundad har försvunnit; ser Jorah och Daario Naheris, två personer som kände henne privat och inte bara som en överhöghet. De har ersatts med lord Varys och Tyrion, som inte alls har samma nära relation till henne. Och Missandei och Greyworm har alltid behandlat henne med vördnad, aldrig som en vän. Så ensam och omgiven av artiga rådgivare kan jag bara beklaga Daenerys den första. Om hon inte börjar ta kontakt med sin mänsklighet och sin svaghet (och för att vara ärlig, det var ett tag sen hon visade några som helst känslor förutom svalt lugn eller rättmätig vrede), så kanske den Targaryanska galenskapen och paranoian kommer få mer och mer plats. Vi ser glimtar av det i scenen där hon får lord Varys att berätta att det var han som beställde mordet på henne, och han får redogöra hur han liksom byter kungalojalitet som andra byter kläder.

Lord Varys behåller i alla fall lugnet och konstaterar att han bryr sig om landet, om folket och att hon kan hänga honom om hon vill, men han kommer alltid finnas där för att berätta när hon glömmer folkets väl. Och det verkar som att hans råd når målet, men Daenerys varnar honom också: att hon kommer bränna honom levande om han sviker henne.

Och vi återkommer hela tiden till detta: Att Daenerys inte vill vara drottning över askan, men hur sant är det egentligen? Och just nu är det rätt kasst läge att vara »folket« i Westeros, med krig på alla fronter och vintern som har kommit. Vi har sedan länge vetat att de inte har nog med mat för att klara ett krig, och absolut inte nog med mat för att klara en tio år lång vinter (som verkar vara det man väntar sig, på grund av den väldigt långa sommaren). Folk kommer att dö. Och det kommer inte vara de rika som stryker med först. Om de inte förargat drottning Cersei förstås.

Men ja. Mass-svält och tioåringar som tränas till soldater. Det blir en kul vinter.

Roligast i scenen: Tyrion som påbörjar en lång monolog om hur han nästan söp sig till döds och blir bortviftad av Daenerys utan någon som helst pardon. Fick mig att tänka på Lady Catherine de Bourgh och Mr Collins.

Och appropå Queen of the ashes!  Vem är egentligen den riktiga Queen of the ashes – jo Littlefinger såklart, that sneaky drama queen! Återkommer till detta.

En annan gammal favorit när det gäller aska dyker upp: Melisandre tar sig såklart till Daenerys efter förvisningen från Winterfell. Älskar hur hon kommer och låtsas vara ny i landet för att sen erkänna att hon varit där länge och ställt till med en hel del. Varys vet såklart vem hon är, men blir nedtystad av Daenerys som mycket fyndigt meddelar att i dag är en dag då tjänare som bytt lojaliteter benådas. Men Melisandre verkar ändå fortsätta jobba för Jon Snow. Här måste jag ju fråga mig, om det är ett vanligt problem som »goda« kungar har, att de mer, låt oss säga moraliskt grå personerna vill tjäna en. Ska man (och riskera att de vänder sig emot en, lex Littlefinger) köra dem på porten eller låta de göra smutsjobbet? En av de bästa sakerna med Game of Thrones tycker jag alltid har varit hur svårt det är att upprätthålla de klassiska godhetsidealen som ofta är förhärskande i fantasyberättelser. Om du är för oflexibel i Westeros eller Essos, om du håller för hårt på din godhet och moral, ja då kommer du antagligen tappa huvudet.

Melisandre återupprepar profetian om gryningens prins som ska rädda dem alla från mörkret, men det uppstår lite meningsskiljaktigheter om huruvida det är en prins eller en prinsessa som är den utlovade messias. För High Valyrian har inte genus på samma sätt som engelskan (eller svenskan) utan verkar vara mer likt finskan som inte använder hon och han. Jag älskar när lingvistik gör oss osäkra! Men Melisandre vet också bättre än att förlita sig på profetior, det har ju gått dåligt tidigare när hon varit väldigt styv i korken…

Daenerys lyssnar i alla fall på henne och säger åt Tyrion att skicka efter Jon, så att han kan svära trohet till henne, på knä. Vi ser senare hur Tyrions brev inte riktigt är formulerat så som hon säger det.

Winterfell

Vi får se Jons reaktion på brevet i nästa scen, men visst är det lite same old same old uppe i norden? Jag får känslan av att de inte har sååå mkt nytt att berätta om här uppe.

Men hörni… drakar – de kan döda white walkers…. ju! Snarrrk. Ja. Rimlig slutsats som vi alla gjorde för cirka sex säsonger sen. Men ja ja, kanske värt att böja knä för? Men har Jon tillräckligt mycket stuns i knäna för att underkasta sig någon? Kommer hans stolthet sätta käppar i hjulet? Har Euron Greyjoy ett sliskigt smil? Har Olenna Tyrell en rolig mössa? Ja, ja och ja.

Kings Landing

Kort summering: Cersei berättar om hur Daenerys är döden för alla som har adliga namn, hur hon korsfäster och bränner de mäktiga som kommer i hennes väg och att de därför behöver vara på hennes, Cerseis sida. Det är väldigt roligt att få se myten om drakdrottningen från andra hållet än slavarnas befriare. Viktigast i scenen är Randyll Tarly, och vem sida han egentligen ska stå på i kriget som är påväg. Traditionellt en av banérförarna bakom Highgarden, men eftersom Tyrell har vänt sig mot kronan så sitter han i en knepig sits, vilket också påpekas.

»Vi jobbar på en lösning på drakproblemet…«, fick mig att skratta högt.

Eh… Dickon Tarly låter som ett bögporrnamn.

»Dickon Tarly in Without breechers in Westeros och succén Meat sport in Lannisport 1 & 2

I alla fall… Jaime och Randyll Tarly snackar allvar. Och när man vill övertyga äldre vita män? – hota med de svartmuskiga horderna och eunuckerna som kommer för att förstöra vårt sätt att leva!

I källaren där drakskeletten vilar finns lösningen på drakproblemet – en stor katapult/jättearmborst. Jag tänker på Joffrey som älskade balla armborst, och hur han hade gillat det här. Det är en ny innovation, och då jag har sett internet håna den så är jag rätt säker på att det här är ett vapen som kommer förändra hur man för krig i Westeros.

Oldtown

Varför bryr sig Sam om ser Jorah? Jo, just ja, The old bear, den gamle kommendören över Nattväktarna är ju faktiskt Ser Jorahs far! Och har ni glömt vad ser Jorahs berättelse är, så kan ni läsa här. (Tl;dr? Jorah sålde slavar för att stödja fruns diamantlusta. Pappa volontärade till Nattväktarna, men oklart om det var relaterat.)

Ärkemaestern (och grava Harry Potter-poäng där också, då han är spelad av Jim Broadbent, som spelade professor Slughorne i HP-filmerna!) ger ser Jorah en dag på sig att fundera på om han ska ta livet av sig, eller skeppas till de stenmän i Valyria som gav honom smittan från början. Jag tänker på spetälskehus och hur man skickade människor med spetälska för att dö, borta från resten av befolkningen.

Sam har hittat en möjlig behandling för Jorahs greyscale, men stormästaren tycker den är för farlig. Här tänkte jag på drottningens »nya maester« Quyburn, som kastades ut ur brödraskapet för att han var för nytänkande och farlig, och vägrade göra som man alltid gjort (kanskeee också för att han gillade att experimentera med att återuppliva lik också, men ja ja…), och att Sam inte ska pusha för hårt, då de inte verkar gilla att man försöker upptäcka nya saker.

Dragonstone

Alla är där! Yara, Ellaria Sand, Olenna Tyrell! Och vilka krigshökar de är! De är inte jättenöjda med att Tyrion vill att det är deras arméer som ska ta Kings Landing, varför ens bry sig med 8000 unsullied, och x antal Dothrakis att storma med? Jo, för att då kommer folket inte älska Daenerys, som tar med sig främmande soldater för att vinna Järntronen, argumenterar Tyrion. Så (och nu förklaras den krigsplan som kommer påverka flera avsnitt fram) Järnflottan under Yara ska segla ned till Dorne och hämta den Dorniska armén och föra dem till Kings Landing. Highgarden marcherar även de mot Kings Landing. Unsullied (och Dothrakis också förmodar jag) tar resten av flottan till Casterly Rock och pulvriserar Lannisters hem. För alla hatar Lannisters och ingen bryr sig vem som dödar dem. Här upprepas också att Daenerys inte ska vara »Queen of Ashes« medan Olenna säger: »They wont obey you unless they fear you.« Min dotter var drottning och hon var älskad av alla, ändå är hon aska nu.

Good for you, Missandei och Greyworm. Må ni ha många awkward hemmakvällar i framtiden.

Vi ska också notera att Törnedrottningen även fortfarande är drottningen av sass. Hon säger i enrum till Daenerys att hon har blivit så gammal som hon är för att hon genom sitt liv har ignorerat män. You go, Olenna!

I en annan del av Dragonstone… har de torraste och mest försiktiga av älskande äntligen kastat kläderna. Jag tycker det är så himla fint. Men är det inte ett tråkigt gammalt trope med att kärlek gör en svag och att mannen därför är rädd att älska? Jag förstår det, och det är logiskt i scenen, men känner ändå suuuuck. Också, är det inte vad kärlek är? Att man ser och vet om alla den andras fel och skavanker, men älskar ändå. Ja ja, good for you, Missandei och Greyworm. Må ni ha många awkward hemmakvällar i framtiden.

Oldtown

När Missandei sträcker händerna i njutning mot sänggaveln är det ett snabbt klipp till händer som greppar en bok i biblioteket i Oldtown. Det är väldigt snyggt och trevligt gjort. Gamle ärkemaestern har en strålande titel på den bok han jobbar på: A chronicle of the wars following the death of king Robert the first. Jag har läst teorier om att Sam på nåt sätt representerar GRR Martin, men är det inte mer troligt att det är ärkemaestern med sitt omöjliga bokprojet som är mer trolig?

Åh, Sam! Han är verkligen sympatisk. Han vill testa den behandling han har läst om, men får nej, på grund av att den är för farlig. Men klart Sam försöker ändå, och cue till en scen som är snäppet äckligare än bajsmedleyt i avsnitt ett. Han börjar helt enkelt skära i bort den förhårdnade vävnaden för att smörja det som är under. Men! Shireens ärr var ju faktiskt kvar i hennes ansikte, så är det verkligen rätt metod? Jag har läst spekulationer om att det är drakglas som är den verkliga lösningen. Men först måste vi lida oss igenom varigt kött, som klipps rakt in i nån som sätter tänderna i en mustig köttpaj. Mums!

Arya 1

Och Arya rider hemåt! Hon träffar Hotpie vars enda funktion är att berätta att det finns Starks i Winterfell igen. Och utnämna sig själv till »en överlevare«. Hahahhahahaha!!!

Vem sätter hundra spänn emot att Hotpie dör innan säsongen är slut?

Winterfell

Sams brev om att det är drakglaset under Dragonstone som är lösningen gör att vi måste samla alla män igen i stora salen i Winterfell. Hänger alla bannermen i Winterfell just nu? Annars borde det vara så jäkla tröttsamt att behöva rida alla milen tillbaka till Winterfell igen och igen. Men nåja, armén ska ju samlas där, så rimligt att de är närvarande. Men återigen har vi en scen där Jon pratar inför alla, Lyanna Mormont är sassy (fast säger emot Jon) och Sansa underminerar hans status.

Jag tänker på:

Hur galen tror man generellt att Jon är? Han yrar om en odöd armé. Om ett stort hot som ingen sett. Och ja, han gör exakt som sin pappa och sin bror – dundrar iväg för att det är rätt, precis som alla hans rådgivare och närmaste försöker varna honom för. Varför inte skicka Sansa till Daenerys?

Han refererar även till Tyrion – en god man? Är han det? Det är ju ändå en man som dödade sin älskarinna på grund av avundsjuka. Ej speciellt mycket god man där i min bok.

»A Targaryen can’t be trusted, nor can a Lannister.« – så sant så sant.

»We need the king in the north, in the north«, säger Lyanna Mormont. Jon ba: fuck you, jag gör som jag vill. Hur långt tålamod har nordens adelsmän med familjen Stark?

Och så har vi Littlefinger, ständigt denna Littlefinger. Det går inte så bra för honom just nu. Han passar helt enkelt inte som trovärdig. Alla hatar honom, det måste vara svårt även för den största av narcissister. Och har vi inte lärt oss att om man våldar och hatar på Littlefinger så kommer man råka illa ut? Jon får i alla fall nog och hotar honom till livet om han ens tänker på Sansa på fel sätt. Och så gör han återigen precis som pappa, och beter sig precis som det som fick pappa dödad. Man måste hantera Littlefinger försiktigt. Han äter brutala do-gooders till frukost, medan han låter lesbiska horor knulla i förgrunden. Alla vet det. Alla. Vet. Det!

Littlefinger = Queen of the ashes, det har vi ju konstaterat tidigare.

Men ja, jag skulle också vara lite förgrymmad på den man som sålde min lillasyster till Ramsay Bolton.

Och Ellaria Sand och Yara flirtar! Sjukt kul. Älskar bortom vett och sans Yaras sorry bro-min när Ellaria lägger an på henne.

Den stora frågan är ju såklart: Hur länge kommer Littlefinger hålla uppe pretensen av ödmjukhet och lojalitet, innan hans känsla av kränkthet kommer göra att han överger även Kungen i Norr? Fast… nu har ju Littlefinger bränt en del broar redan, så frågan är om han inte stannar och står ut för att han faktiskt inte kan lura nån annan att han är ens det minsta lojal. Vi ska dock inte glömma att han kontrollerar riddarna från Vale, och att den armén är något som både Jon och Cersei desperat behöver.

Arya 2

Ackompanjerad av den sköraste av ljudslingor får vi se det efterlängtade mötet mellan Arya och hennes förlupna varg Nymeria. Men är det ett antiklimax? Är det allt vi får?

Nymeria dyker upp, men tar sig en titt på Arya för att sen försvinna i skogen igen. Är det ett tecken på att Arya inte är Arya längre? Att hon har blivit »fördärvad« av the faceless men? Eller är det bara så både Arya och Nymeria är? Att de mår bättre på egen hand. Båda har blivit förvildade. Jag ylar i ledsamhet, såklart vill jag ju att de ska vara ett par igen!

»That’s not you«, säger Arya till Nymeria, och jag antar att hon menar att vargen inte är någon tam varg längre, utan ledare för sin egen flock och att det borde få vara så.

Järnflottan

Så är vi framme vid den stora scenen i avsnittet. Ett mörkt och kaotiskt skeppsslag, där Euron Greyjoy får surfa in på ett jättelikt, sabeltandat bordningsmonster. Men först får vi se korta scener med först sandormarna, som ligger i sina hängmattor och kivas om vem som ska få döda vilken av deras fiender. Snart ska de få tji! Jag vet att folk avskyr dem, men jag älskar att de är så störiga. Lite som om killarna i Stranger Things vore tonårsflickor med skarpa vapen.

Och Ellaria Sand och Yara flirtar! Sjukt kul. Älskar bortom vett och sans Yaras »sorry bro«-min när Ellaria lägger an på henne.
yara

Tyvärr avbryts den heta stämningen av att Euron dyker upp med dunder och brak. Han vrålar lustfyllt och nästan frodigt och går till attack. Skeppet han har byggt verkar dessutom ha en ram under vattnet också, och det är ett eldmayhem utan dess like. Och den här striden är typisk Game of Thrones: farfylld och nagelbitande och alla man hejar på biter fullständigt i gräset. Alla sandormarna döda i olika former av kamp, två dödas av Euron själv och en av hans män när hon försöker försvara sin mamma. Det är mörkt och kaotiskt, så vi ser inte hur mycket av flottan som blir förintad, men troligen hela. Och hemskast av allt: När vi hoppas på att Theon ska komma ur sin ptsd och faktiskt försöka rädda sin syster från Euron så krackelerar han och hoppar i vattnet. Så den enda överlevande är den stackars Theon som ser sin farbror åka i väg med systern kanske död, eller i alla fall tillfångatagen. Vad ska vi göra av Theon nu? Det måste finnas en anledning till att hans liv hela tiden sparas. Har han en roll att spela? Vem ska trösta Theon Greyjoy?

Vad det betyder: En betydande del av Daenerys flotta är uppeldad och två av hennes viktiga allierade döda. Vem tar över i Dorne nu? Är den personen ens intresserad av att alliera sig med henne? Och nu måste de arméerna marschera den långa vägen över land, och vem finns emellan Dorne och närmsta allierade, Tyrell? Jo, vem annars än Randyll Tarly! Och det är även intressant vem Tarly väljer att alliera sig med, då om han tar och vänder sig emot sin svurne liege Tyrell, så kan man ju räkna med att Tyrells armé, som antagligen består av summan av sina bannermen blir väsentligt mindre. Ett väldigt hårt slag mot Tyrell, och mot Daenerys. Det kan ju fortfarande fixa sig med Dorne, men det är verkligen ett osäkert kort utan Elaria Sand och hennes sandormar. Det första stora nederlaget för Daenerys och drakarnas allians (eller vad vi nu ska kalla dem) är här. Och min gissning – det kommer gå mycket mycket värre innan det blir bättre.

Dödslistan

Uppdatering: Det verkar vara högst oklart vilka det egentligen var som gick åt, så vi får helt enkelt vänta och se till nästa vecka!

  • Obara Sand ?
  • Tyene Sand ?
  • Nymeria Sand ?
  • Ellaria Sand ?
  • Yara Greyjoy ?
  • Järnflottan ett (Yaras järnflotta)

Slutligen

Jag har även lagt lite tid på att försöka få till en översikt över var Westeros arméer befinner sig. Till min hjälp har jag använt windows Paint (RIP). Som man kan se på min konstnärliga gärning härunder så finns antagligen Tarly-armén mellan den dorniska och den Tyrellska armén. Och hur många Brothers without banners finns det i Riverlands? Kommer de ta sig an Lannister eller ta sig norrut efter Dondarrion? Och Järnbanken med sina soldater som utlovades för två-tre säsonger sen? Kommer de dyka upp som gubben i lådan? Och Riddarna från Vale, har de stannat i Norden eller ridit tillbaka till The Vale? Vem kommer Littlefinger slåss för i slutändan? Så många frågor!

westerosGame of Thrones finns på C More och HBO Nordic.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Netflix Snowpiercer – perfekt i coronakrisen

31 maj, 2020
Streamingtips

Kolla in Jonas Strandbergs nya doku Somewhere in the Crowd There's You

27 maj, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michelle Dockerys »vad fan är det som händer?«-blick

24 maj, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Chick Flick Fix: Pretty in Pink

18 maj, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Penny Dreadful-uppföljaren ett oväntat storverk

17 maj, 2020
Essä

Långläsning: Petra Werner gör en djupdykning i tidig svensk tv

16 maj, 2020
Recension

HBO Nordic-premiär för Greenaway- & The Favourite-doftande The Great

16 maj, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: pausunderhållning

16 maj, 2020
Recension

Digital premiär för ytliga & själlösa filmatiseringen av Per Hagmans Pool

15 maj, 2020
Recension

Eva Green utomjordiskt bra i habila astronaut-rullen Proxima

15 maj, 2020
Recension

Amazons Tales from the Loop smärtar, tröstar & filosoferar

12 maj, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Penelope Wilton & Ricky Gervais på parkbänken i After Life

10 maj, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel