TVdags recappar Game of Thrones

I veckans Game of Thrones: Släpp drakarne loss, det är vår

Innehåller spoilers för Game of Thrones, säsong 6, avsnitt 2, Home

Vi rullar! Vi tuffar på i Game of Thrones-tåget!

Fan vilket mörkt avsnitt. Och då menar jag inte som att det var allvarliga och blodiga teman (det var det ju också) utan att hela avsnittet verkade vara höljt i ett skymningens dunkel, eller varför inte låååånga scener i nattlandskap? Lycka till ni som ska titta på avsnittet på paddan på väg till jobbet! Det här behöver man mörkläggningsgardiner för att se.

Max von Sydow, minsann! Var det han hela tiden? Han är gubben i trädet! Såg ni? Såg ni?

Men det gifter sig väl med avsnittets genomgående tematik: att det är mörkast före gryningen. Tänkte ni på att de gamla dödas av på löpande band. Är det för att de unga ska få forma världen? De äldre rollfigurerna tappar greppet eller tröskar på i gamla fotspår, medan Tommen, Arya, Bran och resten av ungdomarna gör sig redo för att försöka bringa reda i en kaotisk värld. Eller något. Det är alltid lite oklart för mig om Game of Thrones faktiskt har koll och stringens i sitt berättande, eller om det är en lycklig slump att tematik och handling klaffar. Men jag väljer att tänka att all symbolik är genomtänkt. Och att varje avsnitt utan tuttar är ett avsnitt som är genomarbetat och intressant.

Tror jag skrivit om det tidigare: när Game of Thrones har på fötterna, och har lite fart i berättandet, så minskar nakenheten och det effektsökande sexet drastiskt. Inte en enda liten tutte i detta avsnitt. Oklart dock om man hade sett dem i mörkret ändå, så de kanske skippade dem av det skälet. Vi tar oss från norr till söder, från väst till öst och försöker reda ut vad det är som pågår i Westeros, egentligen.

NORR

Max von Sydow, minsann! Var det han hela tiden? Han är gubben i trädet! Såg ni? Såg ni? Eller var det för mörkt för att se?

Jag njuter i alla fall av en jättefin tillbakablick till Ned, Benjen och Lyannas barndom i Winterfell, där Bran får se sin far som barn. Spin off, please!

I verligheten är Meera bekymrad över Brans rotsurfande – när ska de ut i vanliga världen igen? Den trehövdade korpen säger att Kriget är på väg (men ja, det har varit på väg i sex säsonger nu, så, låt Bran fantasyfacebooka lite) och Meera undrar vad deras plats i det är. För övrigt tycker jag det är så jävla fab att skådespelaren som spelar Bran så tydligt blivit äldre (en bieffekt att casta pre-pubertala skådespelare). Det visar liksom att det går tid i Westeros och i handlingen, när alla andra ser likadana ut, säsong efter säsong.

Vid muren är det jävligt dålig belysning. Mörkt och kallt, satan. Jon Snow är fortfarande död och Melisandre har tappat tron. Hon är inte en gammal kvinna längre (är det halsbandet som gör henne ung igen?), men hela hållningen är bruten, böjd och uppgiven. Det är så fint spelat av Carice van Houten, hennes tvekan och trötta ansikte. Hon låter sig motvilligt övertalas att försöka återuppväcka Jon Snow. Här måste jag stanna lite och fundera. Att han är älskad, ja, det vet vi ju. Men varför är det viktigt att återuppväcka honom i seriens logik och universum? Varför är han extra viktig? Är det för att han kan ena Nattväktarna? Är han Westeros avdödade Messias? Varför bryr sig ser Davos om Jon Snow egentligen? Det blir liksom avsnittets stora grej: Vi måste återuppväcka Jon Snow!! Men varför? Vad har han att tillföra?

Eller är han bara viktig för oss tittare och därför måste han återupplivas? Men klart att han öppnar ögonen med en flämtning i avsnittets skälvande slutsekunder. Jon Snow är död, länge leve Jon Snow!

Och just ja, Ser Thorne blir avväpnad av vildlingar och Jons vänner i nattväktarna lite innan. Och en jätte som slänger in en kille i en vägg. Men det ser man knappt på grund av att det är så mörkt. Hehe, kanske bara lat cgi?
»Vi har inte tid att fixa en bra jätte, grabbar.«
»Äh, gör det jävligt mörkt bara, så behöver vi inte lägga så mycket tid på det.«
»Ok, bra förslag, vill ni mig nåt så sitter jag här och renderar realistiska drakfjäll.«

I skogarna norr om Winterfell sitter Sansa och hennes följeslagare och försöker göra upp eld. De ska bege sig till muren, men Theon vill åka hem till järnöarna, så han ber om ursäkt för alla sina synder (och det är en rätt diger lista), blir förlåten och omfamnad av Sansa och ger sig av.

I Winterfell har Ramsay fått en lillebror! Det firar han med att sticka kniven i sin far och föda lillbebben och stackars styvmor till hundarna. Jag ska erkänna att jag gick ut i köket och hämtade kaffe under scenen pga klarar inte att kolla när små barn far illa. Som tur var det så jävla mörkt, så man såg inte så mycket.

Kings Landning

Drottning Cersei dricker vin i skymningsfyllda slottsgemak. I ett dunkelt kapell ligger hennes dotter på lit de parade. Tommen försöker hitta rätsida i hur man är kung, och väljer det rimliga: Be mamma om hjälp. Och självklart förlåter mamma, och hjälper. Det är bara det att de där fattigmunkarna som varken bryr sig om ting eller sina egna liv, på riktigt håller på att ta makten över Kings Landing. Frågan är vad som är att föredra? Incestuösa adelsfigurer utan folklig förankring, eller religiösa fanatiker?

Och, ja! The Mountain! Han lever! Eller? Är han en zombie? Ögonen ser jävligt röda ut, och alla soldater verkar jävligt rädda för honom. Mys!

Järnöarna

Äntligen får vi oss lite Cthulhu-dyrkande vikingar till livs! Även här är 90 procent av alla scener höljda i nattens mörker, så vi får gissa oss till vad som händer med hjälp av hörseln! Det verkar som att kung Greyjoy blir mördad på en extremt ranglig gungbro (sjukt effektivt och säkert slottsbygge, grabbar!) i mörkret och snålblåsten. Är det månne hans yngre bror som kommit tillbaka? Och kommer Yara få ta över makten över Järnöarna? Är de saltstänkta gubbarna redo för en kvinna som regent? Antagligen inte.

Braavos

Arya får komma tillbaka till De ansiktslösa. Eller? Är Jaquen H’gar redo att börja tro på hennes övertygelse? Och kommer Aryas storyline nånsin att förena sig med restens? Det är i allafall inte mörkt under scenen. Alltid nåt.

Mereen

Skrattade högt åt mig själv när jag utbrast: Tyrion – drakviskaren! Tyrion har alltså en idé om att drakarna inte kommer skada honom, för att de är smarta och förstår när man inte vill dem illa. Så han går ned i mörkret och pratar lite med dem, och släpper lös dem från deras halsbojor. Det är en jävligt mörk scen. Men ganska ljuvlig. Och Tyrions tes verkar stämma, drakarna skadar honom inte, och sträcker ut halsarna för att bli befriade. Tyrion återvänder från deras fängelse, vid liv, men något spak. Men kvar i mörkret är drakarna ändå, än så länge.

Veckans spaning

Ögonstenarna som man lägger över döda är väldigt lika vålnadernas ljusblå ögon, ni vet snözombiesarna man blir om man blir dödad av white walkers. Är det meningen, eller bara slump? Jag minns inte om det är beskrivet i boken. Vad tror ni?

Dödslistan

  • Jon Snow
  • Roose Bolton
  • Walda Bolton
  • Lillebror Bolton
  • Balon Greyjoy
  • En stackars nattväktare som blev kastad i väggen av en jätte
  • Den fulla saten med långa kuken som blev smashad in i en vägg av The Mountain

… och en liten uppdatering

Det visade sig att en del av dunklet i avsnittet berodde på felinställd skärm. Det upptäcktes när jag kollade på Girls och irriterade mig på att även detta avsnitt var filmat i nattmörker. Nåja. Man kan inte alltid vara på topp.

Vad tyckte ni om andra avsnittet? Såg ni nåt som jag inte såg eller missade? Fire away i kommentarerna!

Game of Thrones sänds på HBO Nordic och C More.

Just nu på TVdags

TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Countrysmocka, Shallow-trams & årets superstar

22 februari, 2020
recension

Tillbaka på HBO Nordic! Din fantastiska Ferrante-upplevelse fortsätter

19 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Nicola Walker & Stephen Mangan i The Split

16 februari, 2020
Säsongspremiär

Trånandet & våndandet är över – Outlander är tillbaka på Viaplay!

15 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Lakan-pop, nya Kvinnaböske & årets bästa låt

15 februari, 2020
Smygpremiär

Viaplay bjuder på Alla hjärtans dag-present: Outlander kommer två dagar tidigare

14 februari, 2020
Säsongspremiär

Carrie & Saul är tillbaka! Tillbaka är också 12 timmars Homeland-magont

11 februari, 2020
Säsongspremiär

Det här är inget skämt - Kidding är tillbaka med ny säsong

10 februari, 2020
Kommentar

Det enda (men inte så lilla) felet med Parasit

10 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »22 juli« avslutade storartat – men inte perfekt

9 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Queen Anna, årets genombrott & ännu mer Sia-pop

8 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Låt »22 juli« bli stilbildande för ny nordisk tv-realism!

2 februari, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel