TVdags recappar Game of Thrones

I veckans Game of Thrones: Rosens namn, charader & #teamnord

Innehåller spoilers för Game of Thrones, säsong 6, avsnitt 7: The broken man.

Kan vi prata en liten sekund om hur djävulsk sugigt det är att vara kvinna i Westeros och Essos? Det är ju inget nytt i serien, men låt oss ändå räkna upp alla sätt som kvinnor blir bajsade på: Adliga kvinnor skänks bort som pris mellan olika hus, hånas för att de är fula och okvinnliga, och får höra att deras upplevelse av sex i den äktenskapliga sängen inte behöver vara skönt, utan mest tålamod och plikt. Alla kvinnor oavsett börd utsätts ständigt för våldtäktshot och våldtäkter, och bordeller går tretton på dussinet. Kvinnor är mer slavar än fria, oavsett om de tekniskt sett är fria individer. För att navigera igenom detta och komma ut på andra sidan med nån slags makt eller bara livet i behåll måste du vara jävligt slipad. Låt oss nu komma ihåg att mycket av detta som är kvinnors vardag i Westeros är även kvinnors vardag i verkliga världen. Så låt oss nu även ta en sekund och känna respekt för alla kvinnors jävla game. Vi behöver inte vara schackmästare inför publik, vi har nog med att navigera i vårt vardagliga liv. Det här avsnittet fokuserar stundtals på hur det här spelet går till, och hur man seglar på patriarkatets vågor. All respekt till Margaery. Hon kanske inte vet om hon kommer att klara sig, men hon seglar tamejfan som en mästerkapten. Jag älskar henne.

Hon gör det med ett leende på läpparna, fast allt hon älskar är borta. Respekt!

Så vad är det egentligen som hänt i avsnittet? Vi tar oss plats för plats och ser om saker och ting kan redas ut.

Nånstans i Westeros

Första scenen: Hunden! Vov vov!! Visst känns det lite som att återse en gammal vän? Jag kan ha skrikit »Fuck the king!!!« i ett utbrott av glädje när han dök upp igen. För mig helt oväntat, och kanske även för storyn helt onödigt, men glad blev jag ändå. Men vad är det de fromma bygger? En kyrka?  Enter: Ian McShane gör en en-episodare som from och reformerad präst. Men hur mycket jag än gillar Ian (yay, för att han är castad som Wednesday i American Gods, till exempel) känns det mest som att han går runt och är Ian McShane i Game of (Fucking) Thrones, liksom. Även om den lilla story-biten är fin, att man kanske kan ana hur hans ord om att alla onda män är värda förlåtelse om de vill ha det väcker Hundens intresse. Och hur han får sin egen världsbild bekräftad när Brotherhood without banners (är det de som mördar alla? I så fall: WTF?) slaktar alla fromma. Var ska Hunden ta sig härnäst? Ska han och Arya återförenas?

Kings landing

Tanke jag återkom till i scenen mellan Margaery och Högste sparven: »Jävlar, du hatar verkligen kvinnor.« Margaery har ju typ gjort en konstform av att verka ärlig när hon egentligen är djupt beräknande, och även här spelar hon spel, men just nu för att hålla sig flytande, och inte för att skaffa sig fördelar. Hon och Tommen är helt i händerna på de religiösa fanatikerna, som älskar fromhet och hatar all form av njutning. Det är jävligt snyggt spelat och skrivet tycker jag, hur de pratar så mycket om renhet och fromhet, men egentligen bara är sexistiska homofoba as.

Högste sparvens nästa kvinnliga måltavla är Törnedrottningen – Olenna Tyrell. Hon gjorde ett öppet drag emot honom, och hon måste försvinna från hovet. Minns att Jaime redan är borta från Kings Landing (och att pappa Tyrell ändå är helt oförmögen att göra nånting alls, och är därför inget hot). Margaery spelar med i charaden, och ber sin farmor lämna huvudstaden, men ger henne en lapp i hemlighet, för att visa att hon ännu inte är nedbruten. Lappen är enkel: en avbildning av Tyrells ros. Jag tolkar det som att den betyder: allt jag gör är för vårt hus skull.

margaerys note

Margaerys fromhet är bara en fasad, och för en sekund faller allt när hon blir omfamnad av sin farmor, men hon hämtar upp snabbt och fortsätter låtsas. Jag påminns återigen av min känsla av att Margaery Tyrell är Game of Thrones intressantaste och mest komplexa karaktär.

Cersei försöker teama upp med Lady Olenna för att bekämpa sparvarna. Men kommer Olenna ta sig förbi sin avsky för drottningmodern? Hon har ju helt rätt i att det är Cerseis misstag och storhetsvansinne som gjort att de nu är i den här situationen.

Norr

Jon och Sansa träffas av den karga verkligheten. De tvingas åka runt till sina före detta edsvurna hus för att be om hjälp mot Bolton. Det går sådär. De nordliga adlingarna verkar osugna på att behöva dra ut i krig igen. De har alla Robbs misslyckande i färskt minne. Kan vi även tänka att deras härar är rätt decimerade?

Och kan vi prata om hur jävla cool unga Lady Mormont är?

Men önskar man inte lite att de ändå ska få en massa krigare med sig? Jag har ju svängt sen förra säsongen och är nu helt på #teamnord.

Och vem är det Sansa skriver till?

Riverrun/Mitten

Jaime Lannister har skickats för att ta över armén som belägrar Riverrun där Brynden »Blackfish« Tully håller borgen mot Freys arméer. Jag älskar Jaime. Han har en air av cool, men lyckas typ aldrig med något. Han lever verkligen på en identitet från fornstora dagar, och får liksom finna sig vid att bli nedskjuten och förnedrad hela tiden. Men han verkar inte ändra bilden av sig själv. Han har i alla fall en armé på 8 000 man som ska försöka svälta ut de belägrade. Ingen verkar pepp av detta, ingen. Det är bara lerigt, gyttrigt och deppigt. Men värst av alla har Lord Edmure det. Han är smutsig, förnedrad och under ständigt dödshot och ingen verkar ge ett vitten om han lever eller dör. Stackars. Han och Theon är väl typ de som det är mest synd om i Westeros. Typ jämt.

Blackfish räknar med att kunna hålla ut mot Jaimes styrkor i två år. Ni som kan nåt av belägringar, hur ointagligt eller lättintagligt ser det ut, det man får se av borgen?

Volantis? Öster i alla fall

Alla järnfödda sitter på bordell. Theon brukade älska bordeller. Nu är han bara eljest och obekväm. Yara läxar upp Theon – jag behöver ditt gamla jag, antingen kommer han tillbaka eller så kan gå och ta livet av sig. Det är det som kallas »tough love« på Järnöarna. Yara säger att planen är att alliera sig med Daenerys för at få hjälp att ta tillbaka Järnöarna. Och tänkte ni på att Yara roar sig med en kvinna, helt okommenterat, inget omg hon är lesbisk, eller nån som behövde påpeka det. Bara en helt vanlig grej. Vem hade trott att de järnfödda var de som var progressiva på den här punkten? Eller så är det bara ett sätt för Yara att vara »en av grabbarna« och att det är därför det inte är en grej för nån.

Braavos

Arya betalar bra för att bli tagen hem till Westeros, men hinns upp av The Waif och blir knivhuggen i magen. Hon lyckas ta sig undan, men vem är där för att rädda henne? Och hur svårt skadad är hon egentligen? Slutscenen i segmentet visar Arya springa genom Braavos gator med blodet droppande mellan fingrarna, och alla tittare undrar: om Arya ska dö, varför har vi då plågats med hennes extremt tråkiga äventyr med de ansiktslösa? Alltså kommer hon överleva, vi måste få lite valuta för den tid vi lagt ned på att sega oss igenom detta gäsp.

Dödslistan

  • Broder Ray
  • Hans följare

Det suger att vara Broder Ray. It is known.

För övrigt skulle jag just nu gärna se filmen Lady Mormont och hennes 62 edsvurna kämpar. Vilken jävla rulle.

Jag gillade det här avsnittet, mycket. Vad tyckte ni? Shoot peeps!

Se Game of Thrones på C More eller HBO Nordic.

Just nu på TVdags

TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Countrysmocka, Shallow-trams & årets superstar

22 februari, 2020
recension

Tillbaka på HBO Nordic! Din fantastiska Ferrante-upplevelse fortsätter

19 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Nicola Walker & Stephen Mangan i The Split

16 februari, 2020
Säsongspremiär

Trånandet & våndandet är över – Outlander är tillbaka på Viaplay!

15 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Lakan-pop, nya Kvinnaböske & årets bästa låt

15 februari, 2020
Smygpremiär

Viaplay bjuder på Alla hjärtans dag-present: Outlander kommer två dagar tidigare

14 februari, 2020
Säsongspremiär

Carrie & Saul är tillbaka! Tillbaka är också 12 timmars Homeland-magont

11 februari, 2020
Säsongspremiär

Det här är inget skämt - Kidding är tillbaka med ny säsong

10 februari, 2020
Kommentar

Det enda (men inte så lilla) felet med Parasit

10 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »22 juli« avslutade storartat – men inte perfekt

9 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Queen Anna, årets genombrott & ännu mer Sia-pop

8 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Låt »22 juli« bli stilbildande för ny nordisk tv-realism!

2 februari, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel