TVdags recappar Game of Thrones

I veckans Game of Thrones: recap-stress, prutthumor & snoppskämt

Innehåller spoilers för Game of Thrones, säsong 6, avsnitt 3, Oathbreaker.

Goda män som gör onda saker! Onda män som gör onda saker! Huzzah!

Med det sagt börjar Game of Thrones-hypen hämma mig. Jag ska inte sticka under stol med att jag känner en stress. Så fort jag vaknar på måndag morgon så finns det örton podcasts och spoilertexter som diskuterar dagens avsnitt av Game of Thrones. Massor av sjukt smarta analyser. Marxistisk läsning, feministisk läsning, eller varför inte bara en extremt initierad genomgång av all bakgrundsinfo du nånsin kan lära dig av A wiki of fire and ice och av att ha läst böckerna massor av gånger? Jag undrar lite av vad min nisch i detta är?

Jag funderar ärligt på att rebranda mig själv så att dessa små rapporter mer och mer ska handla om det som jag verkligen tycker är seriens viktiga kärna: dess buskishumor.

När jag började skriva recaps var jag liksom själv, eller så här: det var mindre recap-crowded in my sky. Så jag funderar ärligt på att rebranda mig själv så att dessa små rapporter mer och mer ska handla om det som jag verkligen tycker är seriens viktiga kärna. Nämligen dess buskishumor. Stefan och Krister got nothing on Westeros, alltså.

Därför vill jag först rikta allas uppmärksamhet på höjdpunkten i dagens avsnitt:

Stämingen är spänd. Kungens lilla råd sammanträder. Ett råd som, om man ska vara ärlig, har varit ballare. Mäster Pycelle är mitt inne i en lång gubbmonolog om hur farligt det är med att drottningen har (före detta) Gregor Clegane som tam hus-zombie. Enter: Cersei, Jaime och han som kallades Berget. När Mäster Pycelle märker detta blir han så jävla skräckslagen att han släpper en, vad jag brukar kalla »skräckfis«. Ni vet en sån man lägger precis innan man ska upp och tala in för hela aulan i gymnasiet, eller den som man släpper i lönndom av ren nervositet när blinddejten visar sig vara ashet. Eller den som man liksom chockat släpper ur sig när nån smyger upp bakom en och skrämmer en genom att liksom köra in alla fingrar i ens revben och skriker »hia-hia-hia-hahaha«. Ni vet en sån. De luktar desstuom alltid död och förruttnelse, som att nåt krupit upp i ens anus och förbereder sig för att dö där, och nu andas ut sina sista stinkande andetag genom din kroppsöppning.

En av de viktigaste saker jag lärt mig från min mor är för övrigt att aldrig fisa i ett kylrum, då doften liksom inte försvinner i kylan utan stannar kvar, som en dödens osynliga gas, lurandes nånstans i näshöjd. Kylrum är oftast också rum med endast en dörr, så när någon kommer in (som någon alltid plägar göra) så finns det ingenstans att fly. Detta är ovärderlig kunskap jag så länge levat efter, och som jag nu delar med mig till er. You’re welcome.

Hur som helst, tillbaka till Westeros. Jag antar att vi tar oss igenom det från norr till söder som vanligt. Med eller utan gasmask. Fokus: Buskis! Vi tar det rappt, i korta, stötiga meningar.

Norr

Åh! Flashback! Ned Stark! En man som vässar ett svärd i solen! Episk fight. Och Bran som inser att inte ens hans far var alltid en man vid sitt ord. Men åh, jag gillar verkligen återblickarna. Och är det Jon Snow som finns i tornet med Lyanna? Ska vi äntligen få veta? Nej. För Brans skärmtid tog slut.

Vid muren vaknar Jon med en flämtning. Är han död eller levande? Han andas i alla fall och rätt snart tvingas han återigen axla generalens mantel. Buskis: Tormund Jättebane gör ett taskigt snoppskämt om storleken på Jons penis.

Jon avrättar de som var delaktiga i att avrätta honom, och får sen nog och kastar manteln. Jon Snow out.

I Winterfell sitter Ramsay Sno… förlåt, Bolton vid lordens bord och förhandlar med Lord Umber. Umber vill inte böja knä för Bolton, utan föreslår en allians. Han har en gåva till Ramsay: och se! Om det inte är unge Rickon Stark! Buskis: Förlåt, men allt med Ramsay är buskis. Jag förväntar mig pålagda skratt i varje punchline. Lite som detta:

Dock kan ju alla som tänkte att Direwolf-planteringen i säsong ett på nåt sätt skulle ha nån som helst bäring i historien, gå hem och lägga sig. Ännu en av vargarna är döda. Det blir inget med det! Stackars Rickon.

Nånstans på havet seglar Ginny och Sam. Det händer inte så mycket mer än att deras fina relation bekräftas, och att vi lär oss att Ginny lärt sig läsa nu. Buskis: Sam kräks i en hink.

Mitten

Förutom Mäster Pycelles skräcksläpp så står ju Jaime och Cersei för avsnittets mest vågade men fallerade coolhetsförsök. De vandrar in i rådet med sin tama zombie för att liksom lägga ned lagen och ba: sluta mopsa, vi bestämmer! Ni kan inte tvinga oss att gå härifrån! Och så reser sig alla och bara… går! Tystnaden efteråt, tryckt.

Öster

Arya – ett mycket efterlängtat träningsmontage.

I Mereen försöker Tyrion spela spel med Misandei och Grey Worm. Buskis: Tyrion. Dock sorgligt: att han försöker få igång dryckesspelet som han spelade med Bron och Shae första kvällen de träffades. Jag får flashbacks till hur Tyrion stryper Shae. Tyrion ej så mysig längre. De får reda på att alla är emot dem, Astapor, Yunkai, etc. Ingen skräll.

Och Daenerys liv är är fara. Tyvärr verkar min förhoppning om att det är änkorna som egentligen styr Dothraki komma på skam. Ja ja, de ska döma henne för att hon inte återvände till ett liv i en hydda. Jag gissar på att antingen drakar eller handgångne män kommer på besök. Buskis: Förlåt, men de där skäggen är inte okej.

Det var allt jag hade! För mer substans, rekommenderas mer substansiella och ej så buskisorienterade sajter. Här är det fisfukus först och främst.

Jag släpper kommentarsfältet löst!

Game of Thrones finns på HBO Nordic och C More.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel