TVdags recappar Game of Thrones

I veckans Game of Thrones: Makt är makt & den som har ska ha

Denna text innehåller spoilers för Game of Thrones, säsong 6, avsnitt 4, The Book of the Stranger.

Förra veckan undersökte vi Game of Thrones buskis-aspekt. Något som inte föll i god jord hos alla läsare. För min plebejiska prutthumor ber jag nu om ursäkt. För är det något vi lär oss av veckans avsnitt är det att de förtryckta rika kommer slå tillbaka, och självrättfärdigt ta tillbaka det som är deras. Oavsett om det är med hjälp av vin och prostituerade, vapenmakt eller eld. Var så säker, de kommer. För är det nåt överklassen gillar så är det att med vapen i hand rekvirera det som de haft i alla tider. Länge leve kungen, och så vidare! Låt kyrksilvret bekosta kriget! Den rättmätige härskaren är en myt vi fått med modersmjölken och var så säker: den rättmätige härskaren kommer tvinga dina söner ut i krig, dess härar kommer trampa över dina grödor och ta dina sista ören i skatt. Men låt oss alla böja knä i ett rättmätigt hurra!

Vad är det här?, tänker ni. Förra veckan buskisfokus och prutthumor och denna vecka någon slags PK-kommunism?

Vad är det här?, tänker ni. Förra veckan buskisfokus och prutthumor och denna vecka någon slags PK-kommunism? Varför inte bara fokusera på att vi äntligen fick se lite tuttar i avsnittet och rasa över det? Men kära läsare, nu har vi stått ut med varandra i flera år, genom massor av avsnitt. Ni borde ha lärt er vi det här laget att jag fokuserar på det min korta näsa fått vittring på. Och denna vecka är det uppenbarligen temat »saker de vid makten gör för att behålla den« som stinker.

Vi kan kalla det:

 • Lex Tyrion vs The Masters
 • Lex Seven years of slavery, eller varför inte:
 • Lex Fas tre i Astapor
 • Lex Det har alltid funnits en Stark i Winterfell
 • Lex Team Cersei och Queen of Thorns
 • Lex »Let’s never forget our name and who we are«
 • Lex Fire Walk with Daenerys eller varför inte:
 • Lex Den Ljushylta Drottningen och de svartmuskiga barbarernas betvingande

Ja, hujedane mig. Makt är makt och vi möter rättvisa med rättvisa, så som kloka människor i Westeros en gång sagt. Vi tar oss från norr till söder, från öster till väster.

Norr

Sansa-Jon

Är det seriens mest efterlängtade återförening? Om du inte grinade här är ditt hjärta angripet av greyscale! Sansa kommer inridande genom porten i Castle Black och faller i armarna på Jon Snow, som precis är på väg bort från Nattväktarna. Fulgråten var ett faktum! Det är verkligen fem säsonger emellan.

Diskussionen med Edd om det stundande hotet från bortom muren påminde om hur hela världen verkar tänka om klimathotet: Vi kan inte se det, och det verkar inte komma just denna sekund, så jag har viktigare och mer akuta saker att bry mig om. Jon är klar med nattväktarna, och vill mest vara i fred. Han verkar inte ha nån supertydlig plan, bara att han vill långt långt bort. Och helst slippa slåss mer. Lycka till, Jon Snow.

Och rätt snart tar Sansa (som här visar mycket mer agens och kraft, hurra!) över konversationen. Hon vill ta tillbaka Winterfell! Och snart kommer ett brev från Ramsay som också meddelar att han har Rickon. Ett räknande utbryter: Hur många män kan de få till? Thormund kan få ihop 2000 (men vänta, hade de inte 100 000 när de slogs mot Stannis?) så frågan är vilka hus som fortfarande stödjer nordens rättmätiga härskare? Kan vi få se slaget om Winterfell i denna säsong?

Världens bästa allians uppstår mellan Cersei och Lady Olenna. Det är lite som två ormar som biter varandra i svansen för att de inte ska döda varandra.

Och, ja! Äntligen får vi se Littlefinger. Det är en kort scen, men vi får veta att Robin Arryn har blivit extremt lång. Alltså seriöst, han är lång som killarna man dansade tryckare med i femman, som fick liksom puckelrygg + heroinböjda knän när de försökte omfamna en till Wind of change. Anyway, Littlefinger låtsas som att Ramsay överfallit honom och rövat bort Sansa, och får Robin att beordra att de marscherar mot Winterfell för att ta tillbaka henne. Verkar som att Jon och Sansa får hjälp från Eyrie i alla fall. Frågan är bara hur lång tid det tar att marschera till Winterfell? Kommer vi få se kreativ Westerostid igen? Fantasyns SL-minuter – hur lång tid det tar för en armé att ta sig från punkt a till punkt b.

Och så världens kortaste idiotscen med Ramsay och Osha. Ja, vi fattar, han är evil. Så jävla onödigt att ta tillbaka Osha bara för att sen låta henne dö snöpligt på golvet. Jahapp, liksom.

Väster

Theon kommer tillbaka till Järnöarna. Yara ej speciellt glad över sin lillebror. Sist de sågs försökte hon ju frita honom och han sprang tillbaka till Ramsay. Men nu är Theon tillbaka och han tänker hjälpa Yara att ta makten över Salttronen.

Kings Landing

Världens bästa allians uppstår mellan Cersei och Lady Olenna. Det är lite som två ormar som biter varandra i svansen för att de inte ska döda varandra. Men nu är det dags att hämnas för nakenvandringar och att rädda drottningens heder. Att slå ned på folkets sparvar och återupprätta ordningen – där kyrkan lyder kungen och allt är väl. Bollen är er!

Öster

I Mereen gör Tyrion det han gör bäst: förhandlar med giriga män. Till Daenerys närmastes fasa gör han en deal med slavmästarna från Astapor och Yunkai (väldigt fint avskiljda med färgkodning) där de får fasa ut slaveriet under en period av sju år. Han mutar dem med lite horor och allt är väl i Mereen. Vi får väl se vad Daenerys tycker om det när (om) hon kommer tillbaka.

460251-lord-varys-tyrion-lannister-and-missandei-in-game-of-thrones-season-6-episode-4-book-of-the-stranger-resize-1

Och sen kommer vi till avsnittets stora scen. Daenerys mot Khals. Det är en klassisk Game of Thrones-slutscen. Först blir Daenerys hånad och hotad med våldtäkt av de muskulösa barbarerna, men hon har såklart en blodig plan som ska få alla på knä. Sen säsong ett vet vi ju att Daenerys är immun mot eld. Hon tar helt enkelt och bränner alla de samlade khalsen (khalen? Khalarna? Hur sjutton böjer man khal?) levande och stiger sen ut ur elden som en jävla gudinna. Jag tycker det är så himla skönt att hon redan löst sitt problem och när Daario och Jorah kommer för att få vara räddare i nöden så behövs det inte. Det är bara att böja knä med resten av pöbeln. »Sorry guys, I really appriciate the trying to rescue and all, but I've got this.«

Det är en klassisk nämen, nu böjer vi knä-scen. Jag tänker alltid på hur det är att vara längst bak i en sån folksamling. Man står där och hoppar lite upp och ned för att se vad det är som händer, man hör inte ett skit och ser inte ett skit, och sen ba: alla gör vågen eller nåt, eller nähä, jaha de böjer knä för nån, okej men då gör vi samma, men fattar ingenting. Det verkar brinna därframme, är det ingen som ska försöka släcka?

Dödslistan

 • Osha
 • Ett gäng kaxiga khals
 • Några dothrakikrigare

Vilka hejar vi på egentligen?

Jag vacklar mellan Team Lannister och faktiskt, för första gången på många säsonger Team Stark.

Game of Thrones finns på HBO Nordic och C More.

Just nu på TVdags

TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Countrysmocka, Shallow-trams & årets superstar

22 februari, 2020
recension

Tillbaka på HBO Nordic! Din fantastiska Ferrante-upplevelse fortsätter

19 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Nicola Walker & Stephen Mangan i The Split

16 februari, 2020
Säsongspremiär

Trånandet & våndandet är över – Outlander är tillbaka på Viaplay!

15 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Lakan-pop, nya Kvinnaböske & årets bästa låt

15 februari, 2020
Smygpremiär

Viaplay bjuder på Alla hjärtans dag-present: Outlander kommer två dagar tidigare

14 februari, 2020
Säsongspremiär

Carrie & Saul är tillbaka! Tillbaka är också 12 timmars Homeland-magont

11 februari, 2020
Säsongspremiär

Det här är inget skämt - Kidding är tillbaka med ny säsong

10 februari, 2020
Kommentar

Det enda (men inte så lilla) felet med Parasit

10 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »22 juli« avslutade storartat – men inte perfekt

9 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Queen Anna, årets genombrott & ännu mer Sia-pop

8 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Låt »22 juli« bli stilbildande för ny nordisk tv-realism!

2 februari, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel