TVdags recappar Game of Thrones

I veckans Game of Thrones: Eurons pilska parad genom stan


Vad tycker vi hittills om nya säsongen? Jag tycker att den har en bra fart, och att det är så jävla tillfredställande att se saker som varit i rörelse i flera säsonger äntligen komma i ljuset. Som om Westeros är ett gigantiskt schackbräde där pjäserna nu äntligen börjat röra sig.

Det är en jävligt blodig katarsis, hörni.

Krig i norr, krig i söder, krig i väster, krig i öster.

Fan, det händer så jävla mycket i varje scen, det blir så sjukt långt. Denna vecka tar jag bara med det viktigaste och inget förutom det viktigaste, så får man fylla i saker jag missar eller skiter i – i kommentarerna? Right? Kort och snärtigt ska det vara!

Jon & Daenerys

Jon anländer till Dragonstone och att allt inte står rätt till förstår man ju redan vid ankomsten… förlåt jag backar lite… När alla ens undersåtar avråder en från att åka!!

Jons »Shit…«, när han måste lämna ifrån sig sina vapen är obetalbart. Får mig att genast tänka på detta:

»Hade jag varit din hand hade jag avrått dig från att komma hit«, säger Tyrion. Ja, hela världen verkar vara engagerad i att tala om för Jon hur korkad och dum han är, och hur dumt och korkat det är att inte lyssna på andra människor. Synd att Stark-grabbarna har en vana att inte inse att de borde lyssnat på världen förrän det är för sent.

Bäst i scenen:

Missandeis leende när drakarna flyger över dem på väg upp till fortet.

drakar

Varys och Meslisande får prata lite allvar. Melissandre håller sig undan för att hon förstår att inget bra kommer komma av att hon är där. Så klart. Hon är ju varken Jons eller Davos favorit. Har ni förresten tänkt på hur mycket intressantare Davos är utan Stannis?

Melissandre tänker att hon ska tillbaka till Volantis. Hon har gjort sitt när hon har fått is och eld att mötas. Och man ba: Okej, jag vet att det är en fan-teori sen länge att »A song of fire and ice« syftar på Daenerys och Jon, men jävlar vilken lång jävla upptakt till den refrängen i så fall! Sex hela säsonger! Men det verkar inte vara det sista vi sett av Melissandre, hon förutspår sin återkomst. Och sin egen död. Och Varys död.

Samtidigt i tronrummet:

Daenerys och Jon introduceras till varandra och det är hilarious. Daenerys har tusen och åter tusen titlar. Alla drakars moder, kedjebryterskan, osv osv. Sen klämmer Ser Davos fram:

»This is Jon Snow, he’s king in the north.« Jahapp.

Sen följer en ganska lång diskussion huruvida man är skyldig att följa sina förfäders eder – Daenerys vill att Jon ska hedra eden som hans släkting för länge sen svor till hennes släkting för länge sen. Jon påpekar att Daenerys pappa brände hans farfar levande. Vilket föranleder till en ursäkt från Daenerys. Men det är intressant för att det som vi sakta börjar fatta är ju extremt farligt det är för Jon att böja knä för Daenerys, även om det vore bra för honom med en så stark allierad. Men som seden kräver, så måste man ju lyda sin drottning, och Daenerys kommer dra hans arméer från norden ned till krigen i söder. Och det vore ju katastrof för hela Westeros. Jon vet ju detta, men det är svårt att förklara när ingen tror på ens mummel om Nattkungar och zombies. Tufft läge. Det håller nästan på att bli dålig stämning när Daenerys nås av nyheten om att hennes flotta förintats av Euron.

»Är vi fångar här?«, frågar Jon. »Inte än«, svarar Dany.

Och ingen missar Davos miss med kniven i hjärtat. Men kanske det kan avskrivas som nåt konstigt man gör i norr? Som ett talesätt?

Bäst i scenen:

Tyrion som måste påpeka att de bara »nästan« tog Kings Landing i battle of the Blackwater bay.

Och Daenerys monolog om vad hon varit med om, att hon blivit såld, våldtagen, slagen, hatad, hotad, och vad har hon i trott på hela tiden? Jo, sig själv. Inga jävla gudar. Mäktigt. Men lyser det inte lite galenskap i ögonen på henne?

Och:

Alla fattar att hotet från norr är en symbol för klimathotet, va?

Euron & Cersei

Klart Euron blir kåt av att paradera genom staden med fångar i släptåg och pöbeln som skriker efter honom.

Alltså han rider in i tronsalen och ba är helt sleezy fest med crazy eyes galore. Han liksom svämmar över av självgod swag och outhärdlig oh yeah oh yeah jag vann mofoos!!! Jag kan inte låta bli att gilla honom. Dock får han inte drottningen och hela kungariket riktigt än. Cersei tackar honom och säger att han ska få det han vill efter att kriget har vunnit. Ett tillfälligt bakslag, Euron, tillfälligt! Det är inte så att Cersei kommer sätta ditt huvud på en påle när kriget är över, inte alls.

Bäst i scenen:

Euron vill ha sexråd av Jaime och undrar hur Cersei vill ha det i sängen – Schhh… vi pratar senare.

Cersei & Ellaria

Jävlar det börjar gå troll i Cercei som torterar och monologar i murkna källare alltså. Men ja, klart hon skulle njuta av att få hämnas på Ellaria Sand, som mördade hennes dotter. Men det här är lååångt. Och grymt. Kontentan: Cersei förgiftar Ellarias dotter Tyene med en körsbärsfärgad kyss, och lämnar dem tillsammans, så att Ellaria kan få se sin dotter långsamt dö av samma gift som dödade Myrcella. Ellaria ska hållas levande i cellen, så det finns chans att vi inte sett det sista av henne ändå. Men grymt, Cersei.

Pet peeve:

Men alltså, man kan prata med en tygbit i munnen. Larv. Testa själva.

Cersei & Jaime

Har ni tänkt på att Jaime egentligen är ganska karaktärslös. Han gör liksom aldrig nåt på eget bevåg. Här blir han upphånglad av Cersei, och det börjar med att han säger nej, men det bryr sig inte drottningen om. När de på morgonen väcks av att en viktig person vill träffa drottningen skiter Cersei i att andra ser dem tillsammans. Hon säger:  »I am the queen of the seven kingdoms, and I do as I please.«

Här tänker jag på hur jävla fantastisk Lena Heady är i rollen som Cersei. Och hur kul det måste vara att spela henne. Trots den fula peruken.

Tadaaa, Järnbanken är här! De vädrar väl blod och vill se till att få nåt ur Westeros-kassan innan den är helt tom. Men Cersei vänder det så snyggt: Det går bra för Lannisters just nu, och är inte Daenerys dåligt för affärerna egentligen? Hon håller på och befriar slavar och håller på och bryr sig om folkets väl och ve istället för profiten. Min gissning: Järnbanken skulle lätt vara pro-Trump om det vore verkliga världen.

Jon, Tyrion & Daenerys

»You look a lot better brooding than I do.«  Nuff said.

Jon får sitt drakglas och ett råd om att vänta lite, att inte bara rusa på för att han vet vad som är rätt och sant. Det är ett bra råd, kanske att Jon lyder det?

Och så har vi spekulerat i att det skulle bli en kärlekshistoria mellan Jon och Daenerys, men är inte kemin noll?

Sansa & Bran

Kast med mat i Winterfell! Vintern är här och det kommer räcka ett år, kanske. Men inte om det är krig. Och det är det ju.

Littlefinger ger råd, och det är faktiskt bra råd! Han varnar Sansa att om man vänder Cersei ryggen så slår hon till. Vilket vi ska se snart i avsnittet, även om hon inte slår till mot Norden. Men jag tänker också: det är rätt jobbigt att ta norden. Man måste marchera genom träsk, upp i en kyla som både Stannis, Napoleon, Hitler och några svenska kungar vet är ett jävligt bra motmedel mot vinst i krig. Kanske att man ändå kan ta det lite lugnt i norden ett tag?

Och Bran är tillbaka! Men han kan inte vara Lord över Winterfell pga är den treögda kropen nu. Det enda jag har att säga är detta:


Sam & Jorah

Greyscalen är borta!!!

Sam blir inte avhyst för att ha brutit mot reglerna!

Jorah tar sig tillbaka till Daenerys! Rid som vinden!

Daenerys, Tyrion & The unsullied

Daenerys vill ut på havet med drakarna för att förinta Eurons flotta. Jag ser det som en förebådande om att nåt kommer ske med den stora drakdödarskjutaren när Dany sitter på en av drakarna.

Medan Tyrion berättar om hur Casterly Rock är uppbyggt får vi se bilder från anfallet. Jag tycker det är så himla snyggt gjort. Först får vi se hur svårt det är att inta borgen och hur stora förluster en armé som försöker kommer ta. Vi ser dem dö vid Casterly Rocks murar. Men! Vem är det som har designat borgens avloppssystem? Jo, Tyrion! Så Greyworm och hans mannar kan ta borgen relativt enkelt ändå. So far so good.

falling

Men twisten är att alla räknat med att Lannisters arméer skulle vara där för att försvara fästet, men borgen är oroväckande tom. Och Eurons flotta (han måste ju ha tagit ett lillskepp med sina fångar och vänt mot Kings Landing medan resten seglade vidare) tar dem i ryggen och förintar deras skepp. En till jobbig förlust för Daenerys.

Hade ni förutsett den stora twisten? Att Jaime tar armén till Highgarden? Jag kände att jag borde räknat ut det när jag såg det, så mycket har jag ändå spelat Game of Thrones-brädspelet att jag inser att klart man vill ta Highgarden och det jävligt snart.

En fråga dock: Vad har hänt med Varys spionnät? Har han släppt det helt? Tänker att han borde fått korpar med rapporter om flottornas förflyttningar.

Jaime & Olenna

Åh, Olenna. Jag kommer sakna dig. Jag kommer sakna dina små sarkasmer. Först får vi lite exposition över var trupperna befinner sig nu, och det kan du också få, käre läsare om du scrollar ned i texten. Sen dödar Jaime Olenna med lite gift i en vinbägare, ett smärtfritt gift, och vi kan se speglingen mot scenen med Cersei och Ellaria tidigare. Man kan ju lugnt säga att Olenna får sista ordet, där hon avslöjar att det var hon som dödade Joffrey.

Screen_Shot_2017_07_31_at_7.58.46_AM

Dödslistan

  • Daenerys flotta nr 2
  • Olenna Tyrell
  • Tyene Sand (?)

Jag har också försökt igen få en översikt över var alla trupper befinner sig, och hur läget förändrats. Håll till godo! (Detta projekt förpassas till kategorin »Dumma grejor jag gör på min fritid«)

westerosmap0703

  • I norr är läget oförändrat med trupper i Winterfell och vid East-Watch-By-The-Sea spo(Sansa fanns tyvärr inte med i kortleken så jag får ersätta med Brienne)
  • På Dragonstone finns Daenerys, Dothrakiarmén, och ett gäng rådgivare.
  • Daenerys flotta nr 1 är besegrad
  • Daenerys flotta nr 2 är besegrad
  • Unsullied måste marchera på land till Kings Landing
  • Lannisterarmén har tagit Highgarden och håller det
  • Frågetecken: Knights of the Vale, Brotherhood without banners, Dorniska armén

Game of Thrones finns på C More och HBO NOrdic.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel