TVdags recappar Game of Thrones

I veckans Game of Thrones: Arya visar sitt rätta ansikte & Daenerys »uppar sitt game«

Ett mellanavsnitt, eller vad säger ni? Som egentligen bara (om man bortser från Jaime och Cersei) följer seriens protagonister, eller de som vi uppfattar som goda karaktärer. Bran, Sam, Gilly, Arya. Juryn är fortfarande ute när det gäller Tommen och Daenerys, dock, men hittills har de väl också mestadels spelat för goda laget? Även om det jag oftast stöter på när jag läser texter om varför Game of Thrones är så bra, så nämns alltid gråskalorna, att ingen är ond eller god som ett tungt vägande skäl. Jag inser mer och mer att jag tycker att det är befriande att det inte finns någon huvudperson, ingen chosen one, etc. Det tar ett tag att vänja sig vid, men nu slappnar jag av i hoppandet mellan de olika novellerna i det som är krönikan om tronföljdskriget i Westeros. Nu undrar jag ju bara (och jag kan ha undrat detta förut): finns det nån som klippt om serien, så att man kan se en rollpersons story i ett svep? Det vore extremt intressant att få se isåfall. Kanske det kommer fan-klippningar när serien är slut.

Mitt i Brans synkavalkad – en glimt av the Mad King som skriker »Burn them all!«.

Och nu börjar ju det äntligen röra sig i öster, där Daenerys verkar ha bestämt sig för att ta sig vidare och faktiskt göra slag i saken i att erövra Westeros. Darra månde världen!

Det här avsnittet var så mysigt, att jag inte har så jättemycket att ranta om. Vi bara kör det, kort och koncist från norr till söder, väster till öster.

Norr om norr

Här återvänder farbror Benjen Stark. Spekulerad om sen säsong 1. Vi har alltså bara träffat denna karaktär en gång, i första avsnittet (?) och sen dess väntat sen dess på att få återse honom. Han sveper in och räddar Bran och Meera från de odöda, medelst någon slags eldpoj (?). Men självklart är eld en bra lösning mot zombies, även om man riskerar att få vandrande facklor om de har lite kött på benen och tar lite tid på sig att brinna upp (det vet alla som läst Zombie survival guide av Max Brooks).

Bran ser syner, både framtid och dåtid. Oh, mitt i synkavalkaden – en glimt av the Mad King som skriker »Burn them all!« – kanske hade han syner precis som Bran, att han var galen på grund av sina framtidssyner? Intressant!

Brans synkavalkad, del 1.
Brans synkavalkad, del 1.
Brans synkavalkad, del 2.
Brans synkavalkad, del 2.

Mörkt som satan är det. Jag börjar vänja mig vid att se på Game of Thrones och bara se ungefär hälften av vad som händer. Jag börjar känna ett lugn i det. Men vart ska de? Vart ska Bran och Meera och nu Benjen? Castle Black? Winterfell?

Söder

Mitten? Halvsöder? Var ligger egentligen Horn Hill? Ah, söder! Strax norr om Oldtown! Har tipsat förut och tipsar nu igen om denna fantastiska interaktiva karta över Westeros! (Klicka på bilden för större format!)

Sam och Gilly är verkligen seriens enda helt genomsympatiska karaktärer. Det är uppfriskande att få hänga med dem, men hela scenen vid Horn Hill är väl en superkliché? Det är Norén goes fantasy. Dålig stämning över hela ansiktet. I alla fall: Sam och Gilly välkomnas av Sams ömma moder och sympatiska syster. De har en supertryckt middag där den arga och onda pappan förndedrar sin son. Gilly avslöjar att hon är en vildling för att försvara Sam. Sam blir i stort sett utkastad (igen!) och bestämmer sig äntligen för att ta sitt öde i egna händer, stjäl familjens valyrianska svärd och ger sig av med Gilly och lilla Sam. Inga överraskningar alls. Men Sam får äntligen vara lite pepp och modig igen! Det här löftet om trohet till Nattväktarna verkar inte vara vitten värt dessa dagar!

Kings Landing/Mitten

Nej! Kungen är i Sparvarnas händer! Vem ska man heja på? Och är Margaery ärlig eller spelar hon bara samma spel som vanligt? Säljer hon ut sin bror? Det blir i alla fall en fantastisk och superawkward stand off på kyrktrappan. Jag vrider mig i plågor, och myser samtidigt! Mest myser jag över ljuvliga, ljuvliga Pappa Tyrell! Han är så extremt eljest. Och töntig och alldeles underbar. Allt han säger har liksom en hinna av tönt över sig. Inget låter bra. När han ska hålla uppfordrande tal är det helt tyst efteråt. Inte konstigt att hans mor är besviken på honom. När kung Tommen ingår allians med sparvarna, fattar han inte vad som händer, och Olenna Tyrell får ilsket fräsa: »We are losing!«

Och återigen en sån mass-scen som om man vore Tore och Eva som står nånstans i folkmassan skulle vara helt obegriplig. Man hör inte ett skit. Ser inte ett skit. Tillslut går man iväg och köper mjukglass. Men alltså: kungen samarbetar med de religiösa fanatikerna, och vi vet inte än om det här är nåt genomtänkt eller en desperat handling för att försöka skaffa sig kontroll över dem. Och vem är egentligen hjärnan bakom detta? Margaery?

Det drar även ihop sig till krig i mellan-Westeros. Frey, som också har arvingen till Riverrun som fånge, tänker sig att ta tillbaka fästet från Brynden »Blackfish« Tully. Han kommer få hjälp av Jaime som kommer med sin armé från Kings Landing, efter att han fått sparken från Kungsvakten. Kommer Brynden och hans armé ha hunnit vandra iväg för att hjälpa Sansa återta Winterfell?

Och Cerme! Jaisei! Back together!! Jaime får sparken som kapten över kungsvakten och blir ivägskickad av Tommen för att återta Riverrun tillsammans med Freys arméer. Han är såklart inte jätteglad över detta, men övertalas av Cersei att lyda.

»Vi är de enda människorna i världen.«

Öster

Arya visar sitt rätta ansikte: hon är alldeles för lawful good för att kunna gå vidare med ett orättfärdigt mord. Självklart går hon inte vidare med att mörda kvinnan på teatern. Men har hon lärt sig tillräckligt för att hämnas på de som ska hämnas på?

Mer teater! Jag har ändrat mig, jag vill se säsong 1 och vidare spelas på detta vis på överallt på medeltidsveckan i år.

Men – De ansiktslösa förlåter inte ett svek. Nu har hon dem efter sig också. Dags att vända tillbaka till Westeros? Det sista vi får se är hur hon tar fram svärdet Needle från sina gömmor.

Och uppade just Daenerys sitt game nåt så djävulskt, eller? Jag trodde på henne när hon höll sitt rasande tal från Drogons rygg, och ja, fulgråten var ett faktum. Jag är billig på det viset. Sätt nån på ett djur med vingar och jag grinar. Har fortfarande inte återhämtat mig från Harry Potters flygtur på Buckbeak i Harry Potter and the prisoner of Azkhaban. Nu väntar vi bara på flottan från Pyke, som borde tagit sig via Littlefingerteleporten till Mereen för att frakta armén till Westeros. Dock att det är helt ologiskt varför Yara och Theon skulle vilja göra en sån grej. De har inga skäl till det alls. Men vem bryr sig! Snart blir det världskrig i Westeros! Låt mig gissa: Det kommer inte ske i denna säsong.

Dödslistan

  • Ingen! Ett så himla mysigt avsnitt alltså!
  • (Okej, några zombies … men de räknas inte.)

Se Game of Thrones på C More eller HBO Nordic.

Just nu på TVdags

TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Countrysmocka, Shallow-trams & årets superstar

22 februari, 2020
recension

Tillbaka på HBO Nordic! Din fantastiska Ferrante-upplevelse fortsätter

19 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Nicola Walker & Stephen Mangan i The Split

16 februari, 2020
Säsongspremiär

Trånandet & våndandet är över – Outlander är tillbaka på Viaplay!

15 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Lakan-pop, nya Kvinnaböske & årets bästa låt

15 februari, 2020
Smygpremiär

Viaplay bjuder på Alla hjärtans dag-present: Outlander kommer två dagar tidigare

14 februari, 2020
Säsongspremiär

Carrie & Saul är tillbaka! Tillbaka är också 12 timmars Homeland-magont

11 februari, 2020
Säsongspremiär

Det här är inget skämt - Kidding är tillbaka med ny säsong

10 februari, 2020
Kommentar

Det enda (men inte så lilla) felet med Parasit

10 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »22 juli« avslutade storartat – men inte perfekt

9 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Queen Anna, årets genombrott & ännu mer Sia-pop

8 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Låt »22 juli« bli stilbildande för ny nordisk tv-realism!

2 februari, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel