Streamingupprop

I veckans Cityakuten-krönika: Carters & Kovacs lidande inre resor

I vårt streamingupprop hoppar vi raskt nio år framåt från piloten och får bevis på att Cityakuten fortfarande håller. I två avsnitt, den nionde säsongens sista, Kisangani, och den tionde säsongens andra, The Lost, berättar manusförfattarna John Wells och David Zabel samt regissören Christopher Chulack inte bara oerhört gripande och brutalt om inbördeskrig och dess offer utan även om Läkare utan gränsers fantastiska arbete. De lyckas dessutom så magiskt väva in två läkares olika inre resor som båda får ett slut där i någonstans i Kongo. John Carter åker till Kisangani för att hitta en större mening med livet, Luka Kovac åker dit för att hitta någon mening överhuvudtaget, eller kanske för att dö.

John Carter åker till Kisangani för att hitta en större mening med livet, Luka Kovac åker dit för att hitta någon mening överhuvudtaget, eller kanske för att dö.

Luka (Goran Visnjic) hade tillbringat hela säsong 9 med en depression triggad av att Abby valde Carter i stället för att komma tillbaka till honom. Den bakomliggande anledningen var väl snarare smärtan över familjen som dog och just skuldkänslan över att han själv fortfarande är vid liv. En viss dödslängtan anades då han efter att ha orsakat en patients död kör sin Porsche rätt in i ett hus. Efter att ha använt en prostituerad kvinna som terapeut och fått ultimatum av Weaver så skärper han till sig innan han beslutar sig för att än en gång ge sig iväg med Läkare utan gränser.

ER Kis 2
Carter (Noah Wyle) kommer från en familj med oerhört mycket pengar. Att jobba som läkare på akuten för småpengar är ett sätt att göra nytta och ge tillbaka, till skillnad från hans föräldrar som glider fram i livet som på räkmackor. När han inser att Abby inte är rätt kvinna för honom samtidigt som hans älskade farmor dör så behöver han komma bort och när Luka ber honom komma till Kisangani så vet han att han vill.

ER Kis 1
Det är en ganska chockad och förundrad Carter som möter situationen på det primitiva sjukhuset och får en genomgång av vilka symptom som betyder vilka sjukdomar och vilka mediciner som finns till hands. Både vi och Carter blir brutalt medvetna om en vardag där lunginflammation och malaria är de lindrigaste sjukdomarna, polio, aids och inte att förglömma skott- och macheteskadorna tillhör de värre.

ER Kis 5
Medan Carter oftast ser det negativa, det finns inte mediciner nog att hjälpa, så ser Luka det positiva:  »Vi vaccinerade 200 barn idag. Vi räddar deras liv.« På den simpla kliniken i Matenda börjar Carter känna sig mer bekväm. Luka ler och skrattar redan för fullt, hans stormtrivs mitt i all misär. Han har hittat hem, kanske för att han inte bryr sig längre om allt det farliga. När kriget kommer alldeles inpå dem vägrar han att åka tillbaka till Kisangani. Luka är oerhört lugn och harmonisk där han pysslar om sina patienter som fick stanna kvar. Han är inte rädd för att dö.

ER Kis 9
När rebellerna kommer tillbaka till kliniken flyr Luka med barn i famn och det är som om han nu får göra det han inte fick med sin familj. Fångad ändå med sammanbundna händer, ryckig av malarians feber, blåslagen och beredd att dö, ber han för första gången på länge en bön, en bön som faktiskt räddar honom. Kanske är det meningen att han ska leva ändå. Luka tros dock vara död och Carter åker till tillbaka till Kongo för att hitta hans kropp. Åter i Afrika och letandet efter kollegan får Carter att inse att han ska stanna kvar. Han har hittat sitt kall samtidigt som Luka har hittat lusten att leva igen.

ER Kis 4
Vad som är riktigt fint är hur Carter och Luka hittar respekten för varandra där i misären. Medan de båda trånade efter Abby låtsade de, eller orkade inte bry sig om den, men bara det att Luka bad Carter att komma visade ju att respekten fanns där. I Kongo inte bara växte den obegränsat tillsammans med vänskapen. Nej, det känns nästan som kärlek när Luka sträcker sig efter Carter och ger honom en kyss på kinden och tackar honom för att ha räddat honom innan ett flygplan tar honom tillbaka till Chicago. Och det är klart, har man en gång stått på knä bredvid varandra med pistoler riktade mot pannan, så finns det kanske inga andra känslor kvar att ha för varandra, även om man en gång bråkade om en kvinna.

Här är alla mina texter i streaminguppropet.

Ni förstår ju, Cityakuten måste göras tillgänglig för streaming, eller hur?

 

Just nu på TVdags

Trailer

Rymdkriget nära i nya trailern för For All Mankind

15 januari, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Hellacopters-dokun visar Sveriges coolaste & bonnigaste rockband

10 januari, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Premiärdatum oklart på nytt ärevarv

3 januari, 2021
Recension

Nu på C More: Wallström & Sarri lyfter Beck – Döden i Samarra

2 januari, 2021
Intresseklubben Antecknar #77

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Filmåret 2020

31 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Kjell Häglund rankar årets 50 bästa dramaserier

31 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Kjell Häglund rankar årets 30 bästa humorserier

30 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Blomdahl listar årets tio bästa skräckfilmer

30 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Martin Degrell listar årets glädjespridare

30 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Martin Degrell rankar årets bästa upptäckter av gamla filmer

29 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Tora Liliedahl listar årets topp-10 tv-fröjder

28 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Björn Finér listar årets allra fränaste tv-förälskelser

26 december, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel