Tänk om…

I väntan på nästa Game of Thrones: spekulationer och önskedrömmar

Varning! Innehåller inga spoilers för Game of Thrones, dock oerhörda mängder nördighet. 

Vid den här tiden när detta skrivs brukar jag fundera igenom det senaste avsnittet av Game of Thrones för att försöka sortera ut det nog för att kunna recappa det för Tvdags. Jag brukar vara både förväntansfull och lite nojig, då det är stundtals högt tryck i kommentarsfältet och jag vill göra mitt bästa för att ge så bra fanservice som möjligt. Men det är en stund jag har kommit att se fram emot varje vecka. Och så kommer chocken - det kommer inget avsnitt denna söndag. I USA är det helgdag, och allt är uppskjutet en vecka.

En kollega på Tvdags föreslog att jag skulle leka Gud istället och gå igenom på precis samma vis som recapsen vad jag tycker ska hända med våra favoritkaraktärer. Jag har funderat igenom detta noga och kommit fram till att jag ska göra ett försök. Men bara om vi gör det tillsammans, bara om ni läsare också postar er Guddomliga vilja i kommentarerna. Vi skiter i GRR Martin ett slag, vi skiter i serien. Låt oss drömma oss bort till en värld långt långt borta, där vi får bestämma helt själva vad vi vill ska hända. Det behöver inte vara vackert eller snällt. Jag föredrar om det inte är det. Och jag kommer inte kunna ta med alla, så fyll på med de jag lämnar därhän, annars blir den här texten evighetslång. Alla med? Då kör vi!

Daenerys och hennes posse

 •  Enkelt, här är det ingen skräll vad jag skulle vilja hände: Daenerys tar sin armé, sina drakar och seglar som en erövrarinna över havet. Hon landstiger i Westeros och inleder sitt tronföljdskrig. När Daenerys är som bäst är hon kall, mörk och episk. Och understödd av drakar. Jag skulle gärna se en Daenerys som »går över till den mörka sidan« och tappar sina höga ideal för makten och uppfyller alla fördomar om Targaryens vansinne. Vid hennes sida finns en allt mer förtvivlad Jorah Mormont, som desperat försöker få henne att vända om göra vad som är rätt och gott. Tillslut får han Dario Naharis (MED BLÅTT SKÄGG OCH HÅR, OKEJ? Jeez.) att försöka döda drottningen, som undkommer för att Greyworm kastar sig emellan. Båda männen steks sedan offentligt av drakarna. Daenerys bestiger sedan järntronen, ensam, iskall. Fade out.

Lannisters

 •  Jag vill verkligen se Jamie i Casterly Rock. Framförallt för att jag vill se själva Casterly Rock nån gång. Den omnämns hela tiden, men man får aldrig se det. Jag vill se Jamie gift och hur han långsamt blir till sin fars avbild. Längst in i Casterly Rock finns ett rum, täckt av röd sammet, och i rummet finns ett porträtt föreställande Cersei, komplett med litet halvleende och ett vinglas i handen. Han gör sin plikt men glömmer aldrig vem han älskar och tillhör.
 •  Cersei vill jag verkligen se gift med Loras, och jag tror hon kommer göra hans liv till ett helvete, eller så blir de faktiskt lyckliga, han får ligga med alla män han åtrår och hon får vara i fred. Eller joina in. De bosätter sig i Highgarden och men får inga barn, så frågan om vem som ska ärva återstår fortfarande.
 •  Det är så uppenbart att Tyrion är historiens hjälte och sanningssägare och jag tror alla skulle bli så hysteriska om han dödades av, så jag leker med tanken. Kanske the Mountain klyver honom i två?
 • Tommen blir tyvärr uppäten av en drake. Förlåt, men det är vad som händer. Och stackars Margaery, det funkar liksom inte för henne. Vad ska vi göra med Margaery?

Starks

 •  Jag vill se Arya och Jon återförenade. Kalla mig gärna sentimental, men så är det. Tänk om hon kunde ta sig tillbaka norrut och dessutom på vägen träffa sin förlorade varg? Nymeria tappas liksom bort i säsong ett och sen nämns aldrig mer, och det, liksom Syrio Forell är två tappade trådar som jag liksom inte kommer över. Arya slåss sedan vid Jons sida (han försöker skicka iväg henne, men lyckas inte) i kriget mot drakarmén.
 • Nånstans läste jag att en teori om varför bokserien heter A song of Fire and Ice är för att Daenerys och Jon kommer bli kära i varandra. Det är inget jag ser som det minsta rimligt, och vid lite googling så hittar jag inget om det heller. Däremot hittar jag en sida, som listar alla teorier som läsare och fans har haft. Följ länken på egen risk. Seriöst. Den är askul, men du har nu blivit varnad. Full av spoilers, dessutom. Skyll inte på mig sen när du läst i flera timmar om teorier om vems Jons riktiga föräldrar är, eller vad Tyrells plan innebär.
 • Nä, däremot önskar jag mig Jon i Winterfell som ny Kung i norr. Bran och Rickon kanske aldrig blir återfunna, och Roose Bolton är ett alternativ som inte de karga men rättrådiga nordborna kan leva med. Han kanske rekryterar Mance Ryders armé och rider mot slutstriden mot Daenerys. Jag menar, vem vet, kanske kan jättar matcha drakarna? Då blir Sången om Is och Eld  den om när nordarmén möter erövrarna på Westeros östkust för att slutligen krossas mot dess stränder.
 •  Sansa är den som slutligen överlever allt, och efter att hennes halvbror krossats i kriget mot Daenerys tar hon tronen i Winterfell, skapar en sårbar vapenvila med Kings Landing och börjar bygga upp sitt rike. Hon är trött på att skuffas runt som ett mähä och ingen får trampa på henne igen. Så det så.

 Melisandre och Stannis

 • Melisandre måste om allt är logiskt konsumeras av sin egen guds flammor. Kanske faller hon ned i en vulkan, eller försöker rida på en drake eller nåt, men det finns inget annat öde för henne.
 • Stannis och Davos kommer sitta i sitt slott, ensamma och utfattiga på Dragonstone, och ganska mycket likna de här två herrarna, tills de är alldeles för gamla för att göra något alls. Och de kommer vara mycket mycket lyckliga.

vicious3

Oberyn Martell och Littlefinger

 • Oberyn erbjuder sig såklart att bli Drottningens Hand, raggar upp Daario (eller vänta, stekte jag inte honom? Äh, skitsamma!) och tillbringar mången glada nätter, sägandes smarta saker med handen på Daarios rumpa. Oberyn är den nya Tyrion, fast lång.
 • Han hamnar genast på kant med Littlefinger som efter att ha blivit näpst av Sansa (äntligen!) återvänt till Kings Landing, för att sluta cirkeln och återigen bli Master of Coins. Bitter som faan. Men vid liv. Man tänker sig dem lite som två katter som fräser på varandra. Men Daenerys hot om drakeld håller dem ärliga (nåja, ganska ärliga).

Såna jag inte har nån lösning på, som ni gärna får tvista om

 • Vad ska vi göra med The White Walkers? Hur ska de ens göras intressanta för berättelsen? Jag tänker mig att de ändå kommer liksom smälta när de kommer till sydliga breddgrader.
 • Och på tal om vinter, kommer den nånsin? För teorier om Westeros oberäkneliga väder, kolla här!
 • Finns det nåt intressant att göra med Brienne? Förutom att hon och Podrick hjälper Sansa till makten i Winterfell? Det blir liksom bara så mysigt och präktigt. Som Westeros svar på Sam och Frodo.

Andra: Bran, Rickon, Osha, Asha, Theon, Myrcella, Olenna Tyrell, Ramsay, Varys och alla de andra lämnar jag med varm hand över till er!

Som vanligt undanbedes bokspoilers! Men spekulera, det får man, hur mycket man vill!

Game of Thrones säsong 4 finns på HBO NordicC More och Filmnet.

Just nu på TVdags

Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020
Premiär

På HBO Nordic: Följ Michelle McNamaras Golden State Killer-jakt i I'll Be Gone in the Dark

29 juni, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Pauline à la plage (1983)

29 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Knutby! Svensk true crime på barnens sida

28 juni, 2020
Recension

Eurovision Song Contest: The Story Of Fire Saga – charmig, tramsig & småkul

26 juni, 2020
Trailer

Premiären för Fredrik Backmans »Björnstad« närmar sig

25 juni, 2020
Intresseklubben Antecknar #73

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Ubåtar

23 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Helgalna Marcella det perfekta sommargodiset

21 juni, 2020
Recension

Nu på C More: Love Life roar & oroar precis som en rom-com ska

15 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel