Kommentar

Hur ska det gå för The Square… eller snarare Ruben Östlund?

Ruben Östlund har hamnat i den fyrkantiga hetluften. På kort tid har han gått från svensk films räddare till identitetstjuv och konspiratorisk antisemit à la Joe Labero. Huruvida The Square får en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film i natt eller inte har blivit Sveriges, i nuläget, största filmparentes. Nu handlar det mest om personen Östlund.

Det började med att den argentinska konstnären Lola Arias anklagade Östlund för att ha använt hennes namn mot hennes vilja i filmen The Square. Östlund försvarade sig nonchalant, eller som en go' göteborgare, med att hävda att hon mindes fel och att han »trodde hon var informerad«.

Upplevelsen av en person beror i allra högsta grad på mötets form. Sker det öga mot öga, via telefon, eller som i det här fallet: ord från Östlunds mun som gått via Björn af Kleens händer och koncentrerats till en tidningstext tänkt att läsas.

Häromdagen ägnades Östlund ett stort reportage i Dagens Nyheter: Följ Ruben Östlunds jakt på en Oscar i Hollywood. Ett nästan pornografiskt exploaterande av Östlunds kåta jakt på den guldfärgade gubben. Det enda som inte kommer med är svengelskan. Björn af Kleen klipper och klistrar, som läsare kryssar man med öppen mun mellan ömsom konstiga, ömsom dumma sägningar. Kleen verkar själv ha förutsett kommande reaktioner då han redan tidigt i texten försöker släta över Östlunds grodor.

DN 15 februari 2018.
Dagens Nyheter 15 februari 2018.

»Kondenserad i text kan Östlund låta som en diva av den gamla utstuderade skolan. I levande livet är nonchalansen mer pojkig än högdragen. Snackig, göteborgsk« skriver Kleen i DN.

Och så är det ju, upplevelsen av en person beror i allra högsta grad på mötets form. Sker det öga mot öga, via telefon, eller som i det här fallet: ord från Östlunds mun som gått via Björn af Kleens händer och koncentrerats till en tidningstext tänkt att läsas. Och vem vill inte läsa om Östlunds teorier om ett »judiskt community«, speciellt när det föranletts av ett av kanske årets mest säljande citat: »Man kan ju alltid göra en film om andra världskriget eller Förintelsen.«

Jacob Lundström kommenterar debaclet i FLM Weekend. »Så frågan är hur man ska förstå Östlunds uttalande. Som en ogenomtänkt provokation eller – ännu värre – som en genomtänkt dito?«. En frågeställning som bottnar i ett redan förutbestämt antagande då det tredje alternativet uteslutits. Det mest troliga alternativet.

Terry Notary och Dominic West i The Square.
Terry Notary och Dominic West i The Square.

För mig är en provokation medveten, alltså sällan ogenomtänkt. Och att Östlund skulle sitta och konspirera tror jag inte heller på. Vad vi har att göra med är alltså en »ogenomtänkthet«. I en av Sveriges största tidningar. Att tänka högt, Stina Oscarson-modellen: »provprata« lite. För är det verkligen någon som på allvar tror att Ruben Östlund menar vad han säger?

Det är såklart illa nog att vräka ur sig saker som kan tolkas som rasistiska. Men det måste finnas en skillnad på att säga dumma saker och att verkligen mena dem.

För mig är en provokation medveten, alltså sällan ogenomtänkt. Och att Östlund skulle sitta och konspirera tror jag inte heller på. Vad vi har att göra med är alltså en »ogenomtänkthet«.

Menar Ruben Östlund verkligen att Hollywood styrs av en »judiskt community« eller är det något denne bara säger? Är det något som menas just i stunden, eller något personen, Östlund, verkligen tycker och kan stå för?

Kanske borde man ge det lite tid, innan man laddar pistolen?

Precis som huvudkaraktären i The Square befinner sig Östlund plötsligt i rampljuset, fast på ett annat sätt än önskat kanske. Kärleken har förvandlats till twittrande hat.

Claes Bang i The Square.
Claes Bang som Christian i The Square.

Man kan fråga sig på vilket sätt allt det här påverkar hans film The Square?

När man ser The Square med senare tids pinsamheter färsk i minnet påverkar det såklart ens upplevelse av filmen. Den blir bättre. Filmen blir en del av verkligheten. Varje gång Lola Arias namn nämns rycker man till, man skäms en smula. Först tänker man: »Hur fan kan han med?« Strax därefter släpper man det. Lola Arias namn blir en del av filmen och Östlunds övergrepp en del av diskussionen kring filmen. Medvetet, å hans sida – antagligen inte – eller ej. Ruben Östlund blir Christian. Fångad i rampljuset, med arga flockkåta journalister surrandes kring honom. Nu ska han ställas till svars. Det måste finnas ett skäl. Varför gjorde du som du gjorde? Varför sa du det du sa?

Christians situation är en profetia. Men där den fiktiva Christians fadäser förklaras, och vi faktiskt förstår varför det blir som det blir, döms Ruben Östlund utan två och en halv timmes filmisk resonans.

Måste vara jobbigt att gå från »älskad av alla«, till »hatad av alla« på så kort tid. Fast Östlund verkar ju rätt duktig på att inte bry sig om vad folk tycker. Kanske är det där den riktiga provokationen ligger?

The Square finns att strömma. Oscarsgalan visas natten mot måndag på aftonbladet.se.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Netflix Snowpiercer – perfekt i coronakrisen

31 maj, 2020
Streamingtips

Kolla in Jonas Strandbergs nya doku Somewhere in the Crowd There's You

27 maj, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michelle Dockerys »vad fan är det som händer?«-blick

24 maj, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Chick Flick Fix: Pretty in Pink

18 maj, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Penny Dreadful-uppföljaren ett oväntat storverk

17 maj, 2020
Essä

Långläsning: Petra Werner gör en djupdykning i tidig svensk tv

16 maj, 2020
Recension

HBO Nordic-premiär för Greenaway- & The Favourite-doftande The Great

16 maj, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: pausunderhållning

16 maj, 2020
Recension

Digital premiär för ytliga & själlösa filmatiseringen av Per Hagmans Pool

15 maj, 2020
Recension

Eva Green utomjordiskt bra i habila astronaut-rullen Proxima

15 maj, 2020
Recension

Amazons Tales from the Loop smärtar, tröstar & filosoferar

12 maj, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Penelope Wilton & Ricky Gervais på parkbänken i After Life

10 maj, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel