Oscarsnominerad aktivistdokumentär

Hur många dog i aids på grund av Reagan och Bush?

»1993–1995 were the worst years. Then we got lucky.«

Som en del i Kunskapskanalens serie dokumentärer om aktivism visas i kväll Oscarsnominerade How to Survive a Plague. Filmen kretsar kring hur aktivistgrupperna ACT UP (AIDS Coalition to Unleash Power) och TAG (Treatment Action Group) på 1980- och 90-talen kämpade i hård motvind för att rikta uppmärksamhet mot aids-relaterade frågor, hur de genom envetna aktioner försökte få olika byråkratiska instanser att förstå det kritiskt viktiga i att förbättra sjukvården och snabbt få fram nya läkemedel – och hur de, till slut, lyckades.

För att få fram snabbare resultat tvingades de själva lära sig mer om hur sjukdomen fungerade, forska vidare helt på egen hand, och sätta sig in i läkemedelsframställnings- och sjukvårdssystemet för att kunna attackera det. En stor del av kampen bestod i att bekämpa homofobi och få diverse politiker, presidenter och samhället i stort att ändra attityd till dem som drabbades. Reagan tog inte offentligt ordet »aids« i sin mun förrän flera år efter att epidemin brutit ut. George Bush menade att det handlade om att »bara ändra livsstil« för att undvika att smittas. När senator Jesse Helms sa att de drabbade »fick skylla sig själva« fick han som straff en jättekondom trädd över huset, i en kupp regisserad av aktivisten Peter Staley.

Staley är också en av nyckelpersonerna i filmen, där nygjorda intervjuer blandas med samtida nyhetsinslag, reportage och DIVA TV-klipp, och filmat material från möten, aktioner och manifestationer. Klippen från flera av manifestationerna är starka på gränsen till outhärdliga. Som, när hundratals människor trängs framför Vita huset och kastar älskade, saknade människors aska över staketet  i protest. Eller klippet med ett otröstligt barn klädd i regnbågsfärgad täckjacka på sin pappas begravning.

How to Survive a Plague är emellanåt rörig, men filmen förmedlar det viktigaste: raseriet, och känslan av att det var så oerhört bråttom. Flera av aktivisterna vet att de håller på att dö.

När det kommer till överlevande och döda tar regissören David France mot slutet av filmen till ett obehagligt grepp: han har sparat på några av nyckelpersonernas åldrade, tårögda ansikten och plockar plötsligt fram dem i slutminuterna. En märklig »twist«, ett dramaturgiskt knep där för att kittla publikens lägsta bilolyckedrifter. Vilka överlevde? Vilka dog?

Men, som helhet är dokumentären en både sevärd och viktig historielektion. Och, en påminnelse om att det fortfarande – år 2013! – dör ofattbara mängder människor i aids för att de inte har råd med, eller tillgång till, mediciner.

En av aktivisterna som överlevde sätter en hand för ansiktet och undrar, knappt hörbart, hur många fler som överlevt om Reagan reagerat tidigare. Och, varför just han själv var en av dem som klarade sig.

»Like in any war, you wonder why you came home.«

Visas i en förkortad entimmesversion Kunskapskanalen i kväll kl 21, och därefter på UR Play.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel