Kommentar

Hur high-fiven ersätter närheten i Gift vid första ögonkastet

Vad betyder egentligen en high-five? När jag kollar i kapp på svenska Gift vid första ögonkastet slår det mig att en sak förenar ett av paren med två av paren i den amerikanska versionen: high-fivandet.

Ursprungligen är det en gest som använts inom amerikansk sport, för att gratulera till en prestation som utförts bra. (Magic Johnson säger sig för övrigt ha »uppfunnit« high-five. Detta stämmer givetvis inte.) Det är en gest som gratulerar och inkluderar. Vi är i samma lag, vi gratulerar varandra, det gjorde vi bra. Det finns någonting teambuildande i det.

Det vore kanske inte, på ett plan, fel med en high-five efter ett samlag. Om man nu måste. Men i den här serien och hos dessa två par finns inga sexuella närmanden.

Att då se två par i amerikanska Married at first sight high-fiva i tid och otid gör mig intresserad. Varför high-fivar man en partner? I det här fallet en äkta make och maka? Ska man fortsätta med sport-hänvisningen så signalerar det ju då att man gjort någon slags fysisk ansträngning tillsammans. Det vore kanske inte, på ett plan, fel med en high-five efter ett samlag. Om man nu måste. Men i den här serien och hos dessa två par finns inga sexuella närmanden, de kysser knappt varandra. En kvinna – Ashley – har till och med uttryckligen sagt att hon inte är det minsta attraherad av maken David. Han i sin tur är attraherad av Ashley och gör de närmanden han kan, men alltid med nobben i utbyte. Förutom vid high-five. High-fiven blir därför ett sätt – det minst sexuellt laddade – för David och Ashley att ha fysisk kontakt. Om så bara flyktigt med handflatorna. En nyckelreplik hittas hos David som med stor frustration över Ashleys avvisanden utbrister »Vi high-fivar ju knappt ens!«.

Nu ser jag också att åtminstone ett svenskt par (Andreas och Nina), kanske två (Edvin och Matilda) high-fivar som bäst i någon slags kamp för och emot känslorna. De vill, de vill inte. De vill forma en enhet, de vill känna på varandra, men inte för uppenbart. Andreas vill, Nina tvekar. Man high-fivar.

För mig känns det som en ganska spikrak väg mot en asexuell kompisrelation att börja high-fiva. Det är med viss sorg jag ser det göras hos dessa par. Kramas istället, kära ni. Lämna high-fivandet åt sportens fysiskt ansträngande och målinriktade värld och slappna av lite.

Gift vid första ögonkastet finns att se på SVT Play.

Just nu på TVdags

Pop Culture Confidential

I veckans podd: Vilhelm Blomgren från »Midsommar« & »Gösta«

20 augusti, 2019
Nyhet

Ny trailer för Apples prestigeserie – och rykten om högt pris

20 augusti, 2019
Recension

C More-premiär för habila Fartblinda – spännande miljö men för övertydligt

19 augusti, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Netflix-dokun om The Family – kopplingar till KD i Sverige!

18 augusti, 2019
Recension

Once Upon a Time in Hollywood-premiär! Men vad vill du berätta, Tarantino?

16 augusti, 2019
Nyhet

Fantasynytt! En drös skådespelare klara för Wheel of Time

15 augusti, 2019
Recension

Snygga skådisar – men inget känns unikt i nya C More-serien Grand Hotel

13 augusti, 2019
Apples kommande prestigedrama

Första trailern till Anistons & Witherspoons The Morning Show

12 augusti, 2019
Podcast

I veckans Pop Culture Confidential: produktionsdesignern Barbara Ling

12 augusti, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Äntligen berör The Handmaid's Tale igen

11 augusti, 2019
Recension

1980-talsmysiga Scary Stories to Tell in the Dark: »En skräck-inkörsport!«

9 augusti, 2019
Recap

Så mycket kärlek i veckans Younger – The Debu-taunt

8 augusti, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel