Björn Kjellman gör en Zelig

Höstens mest skruvade kändis-tv

En kändis träffar en kändis och försöker lära känna kändisen genom att imitera kändisen som sedan får intervjua kändisen utklädd som kändisen.

Det är lätt att skaka på huvudet åt idén bakom TV3:s Att vara med Björn Kjellman. Kändisfixeringen i svensk tv tvingar fram allt mer krystade programformat, likt föräldrar som flygplanifierar potatismosgaffeln inför barnen vänder tv-producenterna ut och in på sig för att hitta den egna, nya vinkeln på samma gamla ansikten.

Skruvad idé – check – men är den bra? Svaret kommer bara någon minut in i premiäravsnittet: Ja.

Det är Eric Saade som är det första föremålet för förvandlingen, och trots mitt flagranta ointresse för huvudpersonen driver mig nyfikenheten genom hela programmet. Jag måste se hur i hela friden det ska gå för 50-åriga Björn Kjellman att porträttera en 23-årig popkille.

Idén fungerar alltså alldeles utmärkt. Även om just det här programmet lämnar en del övrigt att önska. Saades offentliga persona känns en smula garderad, stängd, och det bekräftas här. Programformatet tillåter heller inget annat. Det är ett fasligt tempo för Kjellman genom koreografi, röst, kostym och en dubbelkoll med en märkligt inskuffad Saade-kompis om hur gångstilen sitter. Själva payoffen – stunden då det bränner till på riktigt, mötet mellan Eric-Eric och Björn-Eric – får ta alldeles för lite plats. Svisch, så har det passerat. Skrap skrap, en flisa lossnar från ytan men inte mer.

Mötet blir ett läxförhör där Björn Kjellman härmar det vi redan fått höra Eric Saade berätta. Han gör det makalöst bra – så underhållningsvärdet finns där – men det kommer aldrig vidare. Det är för lite egen tolkning, för lite av »Ditt inre mörker« för att dra en parallell till en programpunkt som Andrev Walden gör i Schulman Show.

Så blir det också ett helt annat program i avsnitt två när den betydligt tillgängligare Plura Jonsson ska skärskådas. Tack vare givande birollsfigurer som brorsan Carla och en öppnare huvudperson kommer vi på djupare vatten i stort sett med detsamma. Och Pluras omtumlan vid konfrontationen med det egna jaget synes genuin. Han hamnar i något slags självresonemang som jag gärna sett mer av. Men trots att finalen även här får klent utrymme gör det inte alls lika mycket.

Att vara skakar inga grundvalar, men kanske är de där krystade knutslagaridéerna inte alltid så dumma ändå? I varje fall inte om man har Björn Kjellman.

Att vara visas lördagar klockan 21.30 i TV3.

Just nu på TVdags

Gruppdiskussion

The Walking Dead-cirkeln om förnumstiga Judith & Emmerdale i zombiemiljö

15 februari, 2019
Netflixtips

Umbrella Academy är härligt mörk superkrafts-ångest-action

15 februari, 2019
Nyhet

Good Omens har blivit med toksnygg vinjett

14 februari, 2019
Trailer

Äntligen en första tjuvtitt på Killing Eve säsong 2

14 februari, 2019
Trailer-nyhet

Killfesten tillfälligt över – äntligen trailer till Frost 2

13 februari, 2019
Nyhet

Senaste skvallret om Breaking Bad-filmen: Netflix först!

13 februari, 2019
Premiär

The Walking Dead tillbaka & förnyad för säsong 10 – men Michonne lämnar

11 februari, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: det tunga, kärleksfulla mörkret i Kalla fötter

10 februari, 2019
Live

I kväll: se britternas stora filmceremoni BAFTA-galan på TV4 Play

10 februari, 2019
Recension

Schyrrans stjärnglans i »American Soul« – men det är också allt

10 februari, 2019
Podcast

I veckans podd: Salon.com-skribenten Rachel Leah

9 februari, 2019
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2019: Coldplay-EDM, gubbschlager & årets storfavoriter

9 februari, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel