Test

Hey Siri – du funkar inte helt klockrent på Apple TV, tyvärr

I och med att Apple förra veckan släppte nya versioner av sina operativsystem fick svenskspråkiga användare tillgång till en av de funktioner det pratades mest om när »nya« Apple TV presenterades förra hösten: Röstsökning med Siri Remote. Äntligen skulle arbetet som tv-skribent bli busenkelt – tryck bara in sök-knappen på fjärrisen, säg »Visa mig några bra tv-serier« och voilà – vårt jobb är gjort.

Men skämt åsido. Efter en vecka med tvOS 10 installerat är det ledsamt att tvingas konstatera att Siri på svenska – precis som i sin iPhone- och Apple Watch-upplaga – lämnar en del att önska. Och problemen blir tyvärr än mer synliga i Apple TV-versionen.

När jag ber Siri visa filmer som Stellan Skarsgård är med i, blir svaret »Jag hittar dessvärre inget sådant«. Gör jag därefter genast en ny sökning – vilken som helst – blir svaret alltid detsamma: Noll träffar

Svenska Siri har funnits för iOS sedan i början av 2015, men när den nya Apple TV-plattformen presenterades hösten det året saknades svenskt Siri-stöd (samt för alla andra små språk). Apple var relativt rättframa gällande varför – röstigenkänningen var ännu inte tillräckligt bra på att tolka vad exempelvis svenskar menar när de försöker uttala namn och titlar på engelska.

Så när nu Siri till sist finns på svenska tvOS, borde det väl betyda att problemet är löst? Nja, skulle jag väl snällt vilja uttrycka det. Eller kanske snarare så här:

Ibland fungerar Siri jättebra, tills »hon« helt oväntat inte längre gör det. Alls.

Ta personnamn. Ofta innebär de inget problem, jag kan utan ansträngning be Siri hitta alla filmer med säg Emma Stone, Will Ferrell eller Alexander Skarsgård. Men sedan börjar konstigheterna. När jag ber Siri visa filmer som Stellan Skarsgård är med i, blir svaret »Jag hittar dessvärre inget sådant«. Gör jag därefter genast en ny sökning – vilken som helst – blir svaret alltid detsamma: Noll träffar. Inte förrän jag nollställt Siris sökfunktion genom att trycka på fjärrisens hem-knapp och därefter startar en ny sökning, kan jag hitta något igen (dock inte Stellan, han verkar vara svartlistad).

Ibland fungerar Siri jättebra, tills »hon« helt oväntat inte längre gör det. Alls.

En uppskattad funktion i USA har varit Siris förmåga att söka efter filmer och tv-serier universellt. Om jag exempelvis ber Siri visa mig en särskild film, visar »hon« hos vilka tjänster den filmen finns tillgänglig, och prioriterar därtill att först visa de tjänster där jag kan se filmen »gratis« – har jag ett Netflixabonnemang och filmen finns där så visas Netflix som första alternativ, även om filmen också kan köpas eller hyras i Apples egen iTunes Store.

I Sverige fungerar det nu likadant, men betydligt mer rumphugget eftersom iTunes och Netflix är de enda tjänster är indexerade. Ingen av de svenska streamingtjänsterna som Viaplay, C More eller HBO Nordic finns med när Siri söker, vilket är ett rejält avbräck (i USA ingår numera i princip alla stora tjänster i indexeringen). Vad jag har förstått är detta något som de aktuella tjänsterna själva måste implementera så skulden ligger väl främst hos dem och inte hos Apple, men visst hade det varit fint om Apple legat på dem så att funktionen inte ekade så tomt vid premiären.

Dessutom verkar indexeringen fungera lite si så där. Att Siri kan hitta saker i Netflix såg jag många exempel på, men ofta missades också rätt uppenbara saker, som i skärmdumpen nedan. Okej, röstigenkänningen missade apostrofen i »Chef's« – men kom igen Siri, att i det där läget påstå att Chef's Table Frankrike inte finns att tillgå blir ju bara löjligt.

chefstable

Det går också att direkt från Siri söka inne i Youtube, vilket innebär att jag nu bara behöver säga »Visa mig Peppa Pig på Youtube« för att nå den officiella Peppa Pig-kanalen till min treårings stora glädje (av någon säkert helt logisk treåringsanledning ratar hon numera konsekvent de svenskdubbade avsnitten under namnet Greta Gris på Viaplay – »jag vill bara se på engelska!«).

En annan funktion som på papperet är nyttig men i verkligheten rätt frustrerande är möjligheten att diktera samt bokstavera användarnamn och lösenord vid inloggning på tjänster. Gången är sådan att det är diktering som gäller för användarnamn och bokstavering för lösenord, men då användarnamn ofta är mejladresser och även mejladresser ibland innehåller namn eller bokstavskombinationer som är svåra att uttala, blir det mest bara pannkaka av alltihop. Och lösenordsbokstaveringen – jag vet inte om det bara är jag som pratar konstigt, men jag har nu trots en veckas användning ännu inte lyckats få Siri att förstå att när jag säger »n« så menar jag just det och inte siffran »1«. Jag har försökt att på olika sätt såväl ljuda som bokstavera, men nej – det går inte.

Och då blir det som vanligt med Siri – jag suckar, försöker igen men säger till sist »fuck it, jag använder tangentbordet, den här gången också«.

Ingen av de svenska streamingtjänsterna som Viaplay, C More eller HBO Nordic finns med när Siri söker, vilket är ett rejält avbräck.

Jag skrev inledningsvis att det här med Siris problem att hantera att jag som svensktalande ibland försöker säga saker på engelska är ett större problem på Apple TV än i mobilen. Till Siri på min iPhone säger jag mest saker i stil med »sätt en timer på åtta minuter« (jag kokar mycket ägg), men filmer och tv-serier har ofta engelskspråkiga namn, och då kan det bli knasigt när Siri verkligen anstränger sig för att tolka det som sägs som svenska.

Som första kvällen med Siri på Apple TV (och tyvärr har jag ingen skärmdump på det här, ni får helt enkelt tro mig). Vi håller just nu på att binga oss igenom Barnmorskan i East End, eller Call the Midwife som ju är den engelska titeln och även det namn som Netflix använder i sin svenskspråkiga tjänst. Jag försökte först med »Visa mig Barnmorskan i East End« vilket hon tolkade korrekt, men däremot inte hittade i sitt register. Jag gav mig därför på engelskan: »Visa mig Call the midwife«.

Siri tänkte ett tag och svarade sedan: »Dessvärre hittade jag inget kort på mitt bajs«.

Ridå.

–––

Fotnot: TVdags har sökt Apple och ställt frågan när fler streamingtjänster kan tänkas dyka upp i Siris svenska universalsök, men ännu inte fått något svar.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel