Klipp

Here's Johnny! The Tonight Show omstöpt i DIY-mardröm signerad Conner O'Malley

Antalet personer som får något nostalgiskt i blicken när de pratar om Johnny Carson och hans The Tonight Show, denna oändligt respekterade underhållningsinstitution som han ledde 1962-1992, blir allt färre för varje år som går. Konstigt vore kanske annat – varje generation har sin talkshowfavorit, sin komiska vägvisare bland sketcher, kändisintervjuer och upptåg, och folk födda senare än typ 1930 tenderar istället ha Letterman eller Conan som främsta inspirationskällor. (Och snart, naturligtvis, Fallon. Bevare oss väl.)

Johnny Carsons status som showbizlegend är dock cementerad sedan länge. Programmets position på toppen av tv-världen var ohotad under flera decennier. Johnny var kungen. Johnny var smakdomaren för alla hoppfulla komiker – fick du förmånen att framföra dina skämt på The Tonight Show var det en enorm fjäder i hatten, en karriärboost utan dess like, och vinkade dessutom Johnny över dig till soffan efteråt var det som att bli adlad. Johnny var själva urtypen för en talkshowvärd (trots att han varken var först eller roligast).

Produktionsmässigt är 2Nite Show Starring Johnny Carson som en rörig DIY-mardröm, ungefär så långt från originalets proffsiga patina som man kan komma. Allt är nersolkat, svettigt och kaotiskt.

Men kungar måste störtas och myter måste krossas, och därför är det extra uppfriskande och roligt att se 2Nite Show Starring Johnny Carson, en hysterisk och fullständigt vanvördig parodi på The Tonight Show signerad New York-komikern Conner O'Malley, som har mage att påstå det mest förbjudna: The Tonight Show var inte särskilt underhållande. Och om det någonsin var det har det inte åldrats med värdighet.

Produktionsmässigt är 2Nite Show Starring Johnny Carson som en rörig DIY-mardröm, ungefär så långt från originalets proffsiga patina som man kan komma. Allt är nersolkat, svettigt och kaotiskt. Istället för i en polerad Hollywoodstudio tycks inspelning ha skett i en sunkig källare, och allt från möblemang och kuliss till kostym och rekvisita ser både hemmasnickrat och fallfärdigt ut. Folk snubblar över sina repliker och skämt. Peruker sitter på trekvart. Carson delar ut cigaretter till den glest befolkade publiken.

O'Malley (som själv spelar Carson med brun utan sol-kräm och glitter i ansiktet) kan sin historia väl och zoomar träffsäkert in på daterade aspekter av The Tonight Show som den allt annat än smickrande synen på kvinnor och homosexuella – men istället för att det görs med en överslätande ironisk blinkning känns satiren verkligen driven av avsmak. Carson drar bland annat fram sin Gay Voice, en endimensionellt homofobisk karaktär som publik och sidekicks vrider sig av skratt inför. Gästerna denna afton inkluderar den träiga sportkommentatorn Marv Albert, som gästat otaliga talkshows under åren men som här pratar om något helt annat än frejdiga idrottsbloopers, en tragiskt exploaterad Anna Nicole Smith på väg in i dimman, och vampyrjägaren Blade (alltså inte Wesley Snipes, utan Blade själv) som bjuder på en spännande svärduppvisning.

2Nite Show är snurrig, anakronistisk och väldigt rolig. Dessutom är showen inramad av en zappande tv-tittare som sent på natten trillar förbi 2Nite Show i ett översvämmat flöde fullt av infomercials, Seinfeldklipp, kassa serier och signalstörd porr. Att placera etablissemangets favorit The Tonight Show i den nattsuddiga kontexten är närmast radikalt.

Just nu på TVdags

Säsongspremiär

Bänka er, drottningdiggare! The Crown är tillbaka på Netflix

17 november, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Teatertunga Förhöret återuppfinner Nordic Noir

17 november, 2019
TVdags betygsätter tolkningarna

Bäst igen! Titiyo är årets största Så mycket bättre-behållning

16 november, 2019
Tips

Kolla här! Det blev ingen CD – det blev en dokumentär

12 november, 2019
Intresseklubben Antecknar #66

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Poltergeist

12 november, 2019
BBC-premiär

Hårdkokt skotsk hit & run-rysare för rocknördar

11 november, 2019
Veckans streamingpremiärer

Premiärsammanfattning: Fem polare, flygpionjärer & Philip Pullman

11 november, 2019
Recension

Trevande start – men visst har Apple TV+ potential

11 november, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: Richard Lawson om streamingkriget

10 november, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Belöningen för oss som varit The Affair trogna

10 november, 2019
TVdags betygsätter tolkningarna

Titiyos klubbstänkare bäst i kvällens Så mycket bättre

9 november, 2019
Veckans streamingpremiärer

Premiärsammanfattning: Trakasseritvist, tvillingtrassel & Taiwantrams

5 november, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel