Klipp

Here's Johnny! The Tonight Show omstöpt i DIY-mardröm signerad Conner O'Malley

Antalet personer som får något nostalgiskt i blicken när de pratar om Johnny Carson och hans The Tonight Show, denna oändligt respekterade underhållningsinstitution som han ledde 1962-1992, blir allt färre för varje år som går. Konstigt vore kanske annat – varje generation har sin talkshowfavorit, sin komiska vägvisare bland sketcher, kändisintervjuer och upptåg, och folk födda senare än typ 1930 tenderar istället ha Letterman eller Conan som främsta inspirationskällor. (Och snart, naturligtvis, Fallon. Bevare oss väl.)

Johnny Carsons status som showbizlegend är dock cementerad sedan länge. Programmets position på toppen av tv-världen var ohotad under flera decennier. Johnny var kungen. Johnny var smakdomaren för alla hoppfulla komiker – fick du förmånen att framföra dina skämt på The Tonight Show var det en enorm fjäder i hatten, en karriärboost utan dess like, och vinkade dessutom Johnny över dig till soffan efteråt var det som att bli adlad. Johnny var själva urtypen för en talkshowvärd (trots att han varken var först eller roligast).

Produktionsmässigt är 2Nite Show Starring Johnny Carson som en rörig DIY-mardröm, ungefär så långt från originalets proffsiga patina som man kan komma. Allt är nersolkat, svettigt och kaotiskt.

Men kungar måste störtas och myter måste krossas, och därför är det extra uppfriskande och roligt att se 2Nite Show Starring Johnny Carson, en hysterisk och fullständigt vanvördig parodi på The Tonight Show signerad New York-komikern Conner O'Malley, som har mage att påstå det mest förbjudna: The Tonight Show var inte särskilt underhållande. Och om det någonsin var det har det inte åldrats med värdighet.

Produktionsmässigt är 2Nite Show Starring Johnny Carson som en rörig DIY-mardröm, ungefär så långt från originalets proffsiga patina som man kan komma. Allt är nersolkat, svettigt och kaotiskt. Istället för i en polerad Hollywoodstudio tycks inspelning ha skett i en sunkig källare, och allt från möblemang och kuliss till kostym och rekvisita ser både hemmasnickrat och fallfärdigt ut. Folk snubblar över sina repliker och skämt. Peruker sitter på trekvart. Carson delar ut cigaretter till den glest befolkade publiken.

O'Malley (som själv spelar Carson med brun utan sol-kräm och glitter i ansiktet) kan sin historia väl och zoomar träffsäkert in på daterade aspekter av The Tonight Show som den allt annat än smickrande synen på kvinnor och homosexuella – men istället för att det görs med en överslätande ironisk blinkning känns satiren verkligen driven av avsmak. Carson drar bland annat fram sin Gay Voice, en endimensionellt homofobisk karaktär som publik och sidekicks vrider sig av skratt inför. Gästerna denna afton inkluderar den träiga sportkommentatorn Marv Albert, som gästat otaliga talkshows under åren men som här pratar om något helt annat än frejdiga idrottsbloopers, en tragiskt exploaterad Anna Nicole Smith på väg in i dimman, och vampyrjägaren Blade (alltså inte Wesley Snipes, utan Blade själv) som bjuder på en spännande svärduppvisning.

2Nite Show är snurrig, anakronistisk och väldigt rolig. Dessutom är showen inramad av en zappande tv-tittare som sent på natten trillar förbi 2Nite Show i ett översvämmat flöde fullt av infomercials, Seinfeldklipp, kassa serier och signalstörd porr. Att placera etablissemangets favorit The Tonight Show i den nattsuddiga kontexten är närmast radikalt.

Just nu på TVdags

TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Countrysmocka, Shallow-trams & årets superstar

22 februari, 2020
recension

Tillbaka på HBO Nordic! Din fantastiska Ferrante-upplevelse fortsätter

19 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Nicola Walker & Stephen Mangan i The Split

16 februari, 2020
Säsongspremiär

Trånandet & våndandet är över – Outlander är tillbaka på Viaplay!

15 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Lakan-pop, nya Kvinnaböske & årets bästa låt

15 februari, 2020
Smygpremiär

Viaplay bjuder på Alla hjärtans dag-present: Outlander kommer två dagar tidigare

14 februari, 2020
Säsongspremiär

Carrie & Saul är tillbaka! Tillbaka är också 12 timmars Homeland-magont

11 februari, 2020
Säsongspremiär

Det här är inget skämt - Kidding är tillbaka med ny säsong

10 februari, 2020
Kommentar

Det enda (men inte så lilla) felet med Parasit

10 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »22 juli« avslutade storartat – men inte perfekt

9 februari, 2020
TVdags betygsätter & tippar kvällens startfält

Melodifestivalen 2020: Queen Anna, årets genombrott & ännu mer Sia-pop

8 februari, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Låt »22 juli« bli stilbildande för ny nordisk tv-realism!

2 februari, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel