Amazon-piloterna: The After

Helvetet brakar löst i Chris Carters nya

Innehåller spoilers om pilotavsnittet av The After.

Oj vad kluven jag känner mig efter att ha sett The After. För en som håller Arkiv X som sin absoluta favoritserie var det nervöst att se Chris Carters första försök till något nytt på länge, det är ju inte som att killen har rosat marknaden bortsett från att han gett oss Mulder och Scully.

Men The After börjar bra. Världen verkar utan förvarning börja gå under och vi vet inte varför, Carter ger oss ingen makronivå på skeendet utan fokuserar på en liten grupp som först råkar bli instängd i ett parkeringsgarage och därför missar starten på katastrofen, och som sedan snor en brandbil och lyckas ta sig till en av gruppmedlemmarnas väl isolerade lyxvilla. Först i slutminutrarna, när gruppen tvingas ut i den närbelägna skogen av ett par våldsamma husplundrare, får vi en aning om vad som har hänt. Och vilken aning sedan!

Det lär bli den sista minuten som avgör The Afters framtid nu när Amazon-användarna ska avgöra seriens öde.

Och jag antar att det lär bli den sista minuten som avgör seriens framtid nu när Amazons användare ska rösta om dess vara eller icke vara. För The After gör något som är rätt ovanligt i den här genren. Till skillnad från alla andra Lost-kloner jag sett väljer Chris Carter att inte låta oss få blott en glimt av mysteriets utkant, han drar helt sonika av presenningen och blottar ett fullfjädrat kreatur från helvetet – det bibliska alltså. Gruppen skjuter en gråblå, hornbeprydd människoliknande varelse, som efter en stund kvicknar till och med rödlysande ögon väser fram alea iacta est, går upp i brygga och med magen uppåt rusar in i snårskogen på alla fyra likt en insekt. The end.

Ja, tärningen är i sanning kastad. För jag kan inte låta bli att misstänka att det här avslöjandet, som jag bara kan tolka som att vi har att göra med världens undergång orsakad av att helvetets portar öppnat sig, får en betydande del av en potentiell mysteriehungrande publik att rygga tillbaka. Många tv-serier med mystik som ett bärande tema håller ofta en fot kvar i verkligheten, låter oss undra om det som sker på något sätt ändå kan ha naturliga orsaker, men här ser jag inte hur man ska kunna tro det. En demonliknande figur skapad i ett labbexperiment som gått inihelvete fel, bokstavligt talat? Låt oss hoppas att svaret på den frågan är nej.

Jag tror nog ändå på ett grönt ljus för en första säsong. Så pass solitt kändes utförandet och ensemblen var helt okej, även om vissa rollfigurer kändes extremt klyschiga på gränsen till karikatyr, något som förhoppningsvis kan tonas ner om det blir en riktig serie.

Och vad är grejen med att alla i gruppen är födda den 7 mars? Google och Wikipedia ger inga vettiga svar, det enda jag kan hitta är att Alexander Bell år 1876 fick patent på telefonen detta datum, och visst, föga anade han väl hur den skulle förändra världen. Men orsaka dess konkreta undergång? Nja, Chris Carter har förhoppningsvis en bättre förklaring.

Jag hoppas att han får chansen att ge den. Det glädjer mig att han visade sig kunna leverera något vettigt utanför Arkiv X-universat. Åtminstone i 54 minuter.

The After kan ses, och röstas om, här.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel