Premier League

Helgens viktigaste fotboll (2) – dubbla toppmöten i England

Det är bråda dagar bland de brittiska fotbollsjournalisterna. Alla försöker knäcka Leicesterkoden. Varför går det så bra för dem? Kan de ta titeln? Två 10 000-kronorsfrågor. Många är fortfarande lite rädda för att peka ut dem som titelutmanare. När Niklas Jihde frågade experterna i Viasatstudion efter segern mot Manchester City förra helgen var det inga konkreta eller raka svar. Ingen vet ju riktigt vad de ska säga. Innerst inne känner säkert många att Arsenal eller City gör upp om det till slut, men ingen vill göra bort sig ifall Leicester vinner.

De två 10 000-kronorsfrågorna för brittiska fotbollsjournalister: Varför går det så bra för Leicester? Kan de ta titeln?

Det går att dra poänger att det går att nå toppen utan pengar och dyra nyförvärv, att kollektivet är större än individen och att bra scoutning och innovationer lönar sig. Det är kul för det betyder att fotbollen utvecklas. När monopol bryts utan hjälp av pengar betyder det att utveckling har skett, någon har kommit på något smart. Jag tycker dock vi ska njuta här och nu av Leicesters framfart. Det är nämligen stor risk för att laget blir sönderköpt och att Chelsea och Manchester United är uppe i toppen redan till nästa år. Jag tror inte att Riyad Mahrez eller Jamie Vardy kommer att bli långvariga i klubben. Vardy har ett nyskrivet kontrakt och Mahrez har kontrakt i några år till, men det betyder bara att prislapparna blir höga. Inte att de kommer att stanna kvar. Leicester säsongen 2015/16 kommer att vara ett framtida kultlag. Det kommer att göras dokumentärer och skrivas böcker om det här laget. Det är kanske först då det går att förklara vad som egentligen hände.

I dag ska vi njuta av dramat och underhållningen i stället för att försöka analysera. Det är dubbla toppmöten: Arsenal–Leicester och Manchester City–Tottenham; ettan mot trean, tvåan mot fyran. Kan det bli bättre? Tabellförutsättningarna är följande:

  1. Leicester +20 53
  2. Tottenham +26 48
  3. Arsenal +17 48
  4. Manchester City +21 47

Arsenal är piskade till att vinna och har pressen på sig. Jag tror inte de tar igen åtta poäng på de återstående matcherna om de förlorar. Detta är vinna eller försvinna, klyschigt sagt. Arsène Wenger har flera gånger under säsongen hyllat Leicester och imponerats av deras framgång. Det lägger han förmodligen åt sidan nu. Matchen i höstas slutade 5–2 till Arsenal. Leicester kommer från den omtalade imponerade bortasegern mot Manchester City medan Arsenal kommer från en bekväm 2–0-seger mot Bournemouth. Båda lagen har sina nyckelspelare friska och i god form. Vardy, Mahrez och Robert Huth i Leicester och Olivier Giroud och Mezut Özil i Arsenal.

Jag vet inte om man ska kalla Tottenham uppstickare, men det är många år sedan de var med så här högt upp så här långt in på säsongen. Det är laget i Premier League som springer mest och sätter högst press. Det är ett ungt lag med mycket inspiration och spelglädje, men också med mycket säker defensiv. Mittbacken Toby Alderweireld kan vara årets bästa nyförvärv i Premier League, mycket stabil och säker bakåt men också farlig offensivt på fasta situationer. Matchen i höstas vann Tottenham övertygande med 4–1. Tottenham har dock blivit överkörda vid de två senaste mötena på Etihad, 4–1 förra säsongen och 6–0 säsongen innan. I Tottenham är Jan Vertonghen borta. City ser ut att vara utan mittbacken Vincent Kompany även den här helgen. Det oroar nog City-fansen. Mittbacksparet Nicolás Otamendi och Martín Demichelis var riktiga usla förra helgen och måste spela mycket bättre nu för att City ska vinna detta.

Arsenal–Leicester visas på Viasat fotboll i dag kl 13. Manchester City–Tottenhamn visas på samma kanal kl 17.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel