Längdskidor & störtlopp

Helgens TV-sport: SVT missade öppet mål som inte följde upp Björn Ferrys tweets

Premiärhelgen av Vinterstudion följdes av ungefär 600 000 tittare. En aningens ökning från förra året. Skidsport har en stor trogen skara tittare som slår på TV:n varje helg vintertid. Det är en av våra mest folkkära idrotter. Kom ihåg det när någon gnäller över att skidåkare får priser och nomineringar varje år.

Jag tycker SVT gjorde en miss förra helgen. Fredrik Lindström hade gjort ett kanonlopp när han gått i mål och Björn Ferry kunde inte vara tyst.

 

Efter en stund nämnde Anders Blomqvist att Fredrik Lindström gynnades av sitt tidiga startnummer och åkt i lättare före.

Jag förväntade mig sedan att Björn Ferry skulle medverka i studion genom telefon eller Skype, men knäpptyst. Här skulle man rensat i körschemat och kastat in Ferry i diskussionen. Ferry, Mathias Fredriksson, Johanna Ojala och Blomqvist i en diskussion om varför Lindström tillslut vann loppet. Hur stor nytta hade han egentligen av föret. Det blev i stället Expressen som tog upp tråden. Ferry visade i varje fall att han blir en tillgång för SVT i vinter. Ser väldigt mycket fram emot hans premiär som expert.

Man borde ha rensat i körschemat och kastat in Ferry i diskussionen om varför Lindström till slut vann loppet.

I helgen är det alpina tävlingar i Nordamerika, längdtävlingar från norra Finland och sedan smyger världscupen i skidskytte igång med mixedstafett från Östersund. Jag har plockat ut två höjdpunkter.

Alpint: Störtlopp, herrar (SVT1 & Eurosport lördag kl 19:30)

Störtlopp är min favorit av de alpina grenarna. Det är väl farten som fascinerar mig. Aksel Lund Svindal vann herrarnas störtloppscup förra säsongen, i hans skadefrånvaro är det rätt öppet den här gången. De två jag tror mest på är de unga österrikarna Max Franz och Matthias Mayer (bilden). Mayer fick sitt stora genombrott redan förra säsongen med sin första världscupseger och OS-guldet. Österrikarna hoppas väldigt mycket på honom i framtiden. I skrivande stund har det körts ett träningsåk, Kjetil Jansrud vann det. Hans Olsson är enda svensk till start. Säsongsförberedelserna ska ha varit bra, men jag har ändå låga förväntningar. Dominik Paris vann här förra året efter ett perfekt åk.

Längdskidor: 10 km klassiskt damer (SVT Play & Eurosport söndag kl.10:15)

Mycket talar för att den yttersta eliten även i år består av Marit Björgen, Therese Johaug, Justyna Kowalczyk och Charlotte Kalla. Vem ska slå sig in där? Jag är här mest nyfiken på talangen Sofia Henrikssons världscupdebut. Förra veckan var hon 37 sekunder efter Kalla på den halva distansen. Man körde 10 km klassiskt intervallstart två gånger förra säsongen, ett i Lillehammer och ett i Toblach. Kowalczyk vann i Lillehammer, Kalla tvåa, och Björgen i Toblach, Kalla trea. Utifrån de resultaten och om Henriksson är lika bra den här veckan så har hon möjlighet att vara ungefär topp 20, vilket skulle vara ett fantastiskt resultat. Nu vet i att unga idrottare pendlar rätt mycket i prestationer så vi ska kanske inte ha allt för höga förväntningar, tar hon sina första världscuppoäng är det mer än godkänt.

I helgen ser jag också Eurosports nya skidsportmagasin Vintersöndag (söndag kl. 17:30). Karin Frick är programledare och experter är Per Elofsson, Stig Strand och Carl-Johan Bergman. Kan bli ett bra tillskott till skidbevakningen.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel