Cykel, hockeyslutspel & rafflande säsongsslut i alpint

Helgens TV-sport: Norsk favorit i spurtklassikern – men många spännande utmanare

Alpint: slalom & storslalom damer (SVT1 lördag kl 09 & söndag kl 10)

Det ser ut att bli fantastisk avslutning på damernas världscupsäsong. I totalcupen så har Anna Fenninger ledningen med 32 poäng över Tina Maze med två tävlingar kvar. Det är slalom och storslalom som står på schemat. Det är lite andra förutsättningar i avslutningen: endast de 15 bästa får världscuppoäng, och bara de 25 bästa i delcupen, de med över 500 poäng totalt samt världsmästaren och juniorvärldsmästaren får vara med.

För att Maze ska gå förbi Fenninger krävs det att hon är som sämst sjua. Det tror jag hon fixar, så fördel Maze inför sista tävlingen.

Fenninger kör inte slalom. Hennes bästa placering är en 19:e-plats och det var för fyra år sedan. Det ska mycket till för att hon ska ta poäng i dagens tävling. Tina Maze å andra sidan är en av de bättre i slalom. I år har hon en seger och två andraplatser, ytterligare tre inom topp tio, en uråkning och som sämst en 16:e-plats. För att Maze ska gå förbi Fenninger krävs det att hon är som sämst sjua. Det tror jag hon fixar, så fördel Maze inför sista tävlingen.

Det har körts sex stycken storslalomtävlingar i världscupen i år. I det inbördes mötet mellan Maze och Fenninger så har Fenninger vunnit fyra och Maze två. Fenningar har tre segrar och en andraplats, aldrig åkt ur, sämsta placeringen är 12:e och hon har redan säkrat delcupen. Maze har en seger, ligger sjua i delcupen, har en uråkning och sämsta placering är 22:a. Fördel Fenninger här.

För att Maze ska vinna tror jag hon måste vara topp tre på lördagens tävling och sedan ha en ledning på minst 20 poäng. Jag tror nämligen att Fenninger kommer att ta 20 poäng mer än Maze i söndagens tävling. Jag tror form blir avgörande och då tar Fenninger hem det. Jag tror hon vinner.

Vid lika många poäng så vinner Fenninger för att hon har flest segrar under säsongen.

Ishockey SM-slutspel: Växjö Lakers–Örebro & LHC–HV71 (C More Hockey/C More Sport lördag kl 17:15)

Skellefteå har redan gjort rent hus mot Brynäs. Luleå ser ut att ta Frölunda. Det är i stället hit vi får rikta våra blickar om vi ska hitta lite drama i kvartsfinalerna. 2–2 i matcher och mycket ovisst på båda håll.

I torsdagens match imponerade Örebro stort. Lakers såg närmaste sega ut mot ett dominant Örebro. I andra perioden spelade man ut Växjölaget och gjorde två snabba powerplaymål. Lite fördel Örebro just nu, men Växjö kan bättre än i torsdags. Jag tror på sju matcher.

Men undrar om inte HV71 och Linköping är en roligare matchserie. Det har varit riktigt tuff intensiv slutspelshockey. Jag såg bara sista perioden av senaste matchen, men vilken period det var: HV:s upphämtning och Linköpings avgörande mål. Vi säger fördel Linköping här. Torsdagens seger bör ha stärkt dem moraliskt.

Cykel: Milano–Sanremo (Eurosport söndag kl 14:30)

Milano–Sanremo är det första monumentet på cykelkalendern. Det är spurtarnas klassiker, 298 km och mestadels flackt. Det finns dock två svårigheter på slutet. Ungefär 28 km från mål når de Cipressa, en klättring på cirka 5,5 km med med snittlutning 4,1 procent där det går att skaka av någon spurtare. Därefter är det Poggiostigning på 3,7 km och 3,7 procent i lutning där de når toppen med ungefär 5 km kvar. Det attackeras alltid i Poggio, men det är svårt att vinna därifrån utan det samlas ofta till spurt.

Ett kul skrällnamn vore Giacomo Nizzoli, som vann ett mindre lopp i veckan. Det skulle bli den första italienska segern sedan 2006.

När norrmannen Alexander Kristoff kom till Milano–Sanremo förra året var han en av flera outsiders. Då överraskade han i varje fall mig när han slog Mark Cavendish och Peter Sagan på upploppet. Nu kommer han till samma tävling som huvudfavorit. Det får man nog säga trots konkurrensen. Han har redan tagit fem segrar den här säsongen mot bra motstånd.

En snackis på förhand har också varit australiensaren Michael Matthews. Han väntade lite med sin säsongspremiär men vann nyligen en etapp i Paris–Nice och kommer att vara bra här. Ett kul skrällnamn vore Giacomo Nizzoli, som vann ett mindre lopp i veckan. Det skulle bli den första italienska segern sedan Filippo Pozzato vann 2006. Eller är det kanske äntligen dags för Sagan?

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel