Alpint och skidskytte

Helgens TV-sport: Lindsey Vonn-comeback & skidskytte från Östersund

Det var smart av Eurosport att köra Vintersöndag under hela kvällen när SVT hade släckt sina kameror. Det började lite skakigt – krystat när programledaren Karin Frick skulle dela ordet mellan alla fyra gäster – men blev avsevärt bättre när man bara hade med dem en eller två åt gången. Hos SVT visade Mathias Fredriksson klassen förra helgen. Det är svårt att intala sig på tv-bilderna hur branta backarna är men han lyckades förmedla det bra, och pratade till och med i termer av procentuell lutning. Sällan man hör det i skidsammanhang.

Mathias Fredriksson beskrev backarnas lutningar i termer av procentuell lutning…

Helgens måsten, med början redan i kväll:

 

Alpint: Störtlopp herrar (Eurosport och SVT Play i kväll kl 18:45)

Vilken helg det var för Kjetil Jansrud förra veckan! Seger i störtloppet och seger i super-G. Det finns nog ingen norrman som saknar Svindal just nu. Med Jansruds segrar missade också Hirscher chansen att ha ledningen i totalcupen genom hela säsongen. Försöket var väl lite halvhjärtat tycker jag. Mathias Mayer misslyckades i störtloppet, men slog till med andraplats i super-G-tävlingen dagen efter. Han kommer att vara bra med här. Dominik Paris visade i Lake Louise att han trivs på den amerikanska snön. Träningsåken har vunnits av Jansrud och Adrien Theaux. 

Alpint: Störtlopp damer (Eurosport och SVT Play i kväll kl 20:30 och i morgon kl 20:30)

Idrotten behöver sina fixstjärnor. Fixstjärnor lockar media, sponsorer och publik. Utan starka profiler och stjärnor riskerar man att tappa status och popularitet. Ikväll gör en av alpinsportens stora stjärnor comeback. Nämligen Lindsey Vonn. Hon skadade sig på VM 2013 för att sedan skada sig igen på träning samma höst. Nu har USA två andra stora stjärnor i Shiffrin och Ligety, men VM i februari skulle få en extra krydda med en Vonn i bra form. Hon har sagt inför tävlingen att kroppen är hel, snökänslan finns där och att hon har goda förhoppningar om en bra placering.

Damerna kör två störtlopp i helgen. Första ikväll och andra imorgon. Träningsåken har vunnits av Lotte Sejersted, Tina Maze och Anna Fenninger. Förra säsongen vann Maria Höfl-Riesch båda tävlingarna i Lake Louise samt störtloppscupen, men hon har slutat nu. Kajsa Kling har varit okej med på träningsåken och varit 16:e, 5:a och 20:e. Förra året fick hon sitt lilla genombrott i den här backen med sin första topp tio-placering i världscupen.

Skidskytte: sprint och jaktstart herrar (SVT1 och Eurosport lördag kl 11:30 samt söndag kl 11)

Svenskt skidskytte den här säsongen handlar om en person och det är så klart Fredrik Lindström. Det har redan tjatats om det men alla ögon kommer att vara mot honom. Skulle han bli skadad eller sjuk så är chansen till svenska topplaceringar nära obefintliga.

Svenskt skidskytte handlar om en person – Fredrik Lindström. Men vem ska stoppa Emil Helge Svendsen?

I veckan har det körts en distanstävling. Emil Hegle Svendsen vann och det anmärkningsvärda var att hans åkform inte var på topp men han sköt fullt. Vi vet hur svårt han har haft för att genomföra en tävling med felfritt skytte. Kommer detta vara en trend över hela säsongen? För om han fortfarande åker snabbt, om än inte snabbast, och skjuter bättre än föregående år så undrar jag vem som ska stoppa honom? Johannes Bö blev åtta på distansen trots fyra bommar. Fredrik Lindström blev femma med två och Björndalen sexa med tre. Det finns fart under skidorna på flera. Martin Fourcade var långt efter. Han trivdes inte i vinden och har träning att ta igen efter att ha haft körtelfeber i höst.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel