Kvalhockey, skidskytte-VM & Vasaloppet

Helgens TV-sport: Hockey-Karlskrona & Vasalopps-Johan Olsson helgens statister?

Ishockey: SHL-kval Karlskrona–Västerås (TV10 fredag kl 19)

Vilken idrottshausse det är i Karlskrona. Handbollslaget är i praktiken klara för elitserien och hockeylaget spelar överraskande kval till SHL. Förutsättningarna är enkla. Karlskrona och Västerås spelar i bäst av fem matcher och vinnaren spelar i SHL till hösten. Lagen har mötts fyra gånger under säsongen och Karlskrona vann tre av dem.

Västerås känns som tydliga dominanter här, tyngre och starkare. Karlskrona måste lyfta sig.

Västerås vann första matchen i onsdags och får ses som favoriter att vinna matchserien. Jag tycker de känns tyngre och starkare. Trots att första matchen bara slutade 2–1 tyckte jag att Västerås dominerade matchen och vann rättvist. Karlskrona måste lyfta sig ifall de ska vinna detta. Fast som neutral åskådare hoppas man så klart på fem matcher.

Skidskytte: VM sprint och jakstart damer (SVT1 (SVT1 lördag kl 16 och söndag kl 15:30)

Finlands största skidstjärna för stunden är skidskytten Kaisa Mäkäräinen. Hon har höga förväntningar på sig nu när det är VM på hemmaplan. Hennes säsong har varit riktigt bra, fem segrar varav en i sprint och ligger tvåa i totalcupen bakom vitryskan Darya Domratjeva.  Hennes uppladdning har inte varit perfekt, varit sjuk och fått avstå de tuffaste träningspassen. Fast hon visade fin form under torsdagens mixedstafett så jag tror det här blir finsk glädje.

För svensk del finns det inte mycket att hoppas på. Vi ska vara glada om någon kvalificerar in till söndagens jaktstart.

Förutsättningarna är enkla. Sprint är 7,5 km långt, en stående och en liggande skjutning. Bom innebär straffrunda på ungefär 150 meter. Resultatet avgör startordningen i söndagens jaktstart. Jaktstarten är på 10 km, med två skjutningar i vardera skjutställning och bom ger straffrunda även här.

Längdskidor: Vasaloppet (SVT1 Söndag kl 8)

En av veckans skidnyheter har varit att Johan Olsson ska köra Vasaloppet. Kul tycker många och det ger ju bra uppmärksamhet till tävlingen. Han kommer dock inte att ha en chans. För att vinna Vasaloppet måste man vara en världens bästa stakåkare. Olsson är inte den typen av åkare. Här är han en statist. Två andra svenska VM-åkare som är med är Anders Södergren och Daniel Rickardsson. Rickardsson har okej chans på topp-tio.

För att vinna Vasaloppet måste man vara en av världens bästa stakåkare. Så… Johan Olsson blir en statist i dag.

Nä, det här kommer att bli norsk dominans. Norrmännen har dominerat långloppsloppen den här säsongen, vunnit alla loppen och lagt beslag på nästan alla pallplatser. Bill Impola skulle dock ha vunnit schweiziska La Diagonela om han inte kört fel. Bland favoriterna hittar vi framför allt Auklandbröderna, Johan Kjölstad, Öystein Pettersen, Simen Östensen, John Kristian Dahl och Morten Eide Pedersen. Jag har svårt att se att någon annan kommer att lägga sig i. För svensk del kan vi hoppas på redan nämnda Impola och veteranen Jörgen Brink. De kan vara topp tio och kommer att vara med länge, men kommer inte att slåss om segern.

I damklassen är norskan Laila Kveli favorit efter spurtsegern i Tjejvasan förra helgen. Britta Johansson Norgren och Seraina Boner från Schweiz kan ge viss konkurrens.

Fast Vasaloppet ser man inte bara för tävlingen utan även för folkfesten runt om.  Det pratas om att det kommer att vara fem-sex grader varmt på söndag. Spåren kommer säkert att hålla för eliten, men det kommer att bli en kämpig dag för motionärerna. Stort lycka till alla ni som kör!

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel