Lördag med skidor & fotboll

Helgens tv-sport: Alpin världscupspremiär & El Clasico

ALPINT: STORSLALOM DAMER (TV12 & EUROSPORT LÖRDAG KL 9:30/12:30)

Storslalomtävlingarna i Sölden, Österrike, i slutet av oktober är ett säkert tecken på att vintern snart är här. Snart börjar också Vinterstudion så sitter vi där varje lördag och söndag fram till i vår med stora förhoppningar och förväntningar. Från förra säsongen kommer vi framför allt ihåg Jessica Lindell Vikarbys stora genombrott. Hon vann sin första storslalomtävlingen i världscupen, var på pallen i fyra i andra och slogs om delcupen in på sista tävlingen. Anna Fenninger vann storslalomcupen efter att ha avslutat säsongen med fyra raka segrar. De övriga deltävlingarna vanns av Lara Gut, Tessa Worley och Tina Weirather. OS-guldet vanns av Tina Maze.

Sölden är ingen svenskbacke. Senaste pallplaceringen är Anja Pärsons 2005. Men både Pietilä Holmner och Lindell Vikarby har sommartränat bra…

Håller Fenninger stilen från förra året blir hon svårslagen i år. Andra utmanare är Kathrin Zettel, Michaela Shiffrin, Maria Pietilä Holmner och Viktoria Rebensburg. Lindsey Vonn är precis tillbaka i träning efter sin långtidsskada och räknar med att tävla först i början av december.
Vem vinner i dag? Kathrin Zettel har fem pallplaceringar, varav en seger, på glaciären i Sölden. Hon är min favorit. Sölden är ingen svenskbacke. Senaste pallplaceringen är från 2005 då Anja Pärson var trea, men jag tycker ändå att vi ska ha vissa förväntningar. Både Pietilä Holmner och Lindell Vikarby har sommartränat bra.
Startlista och livetider på FIS hemsida

LA LIGA: REAL MADRID–BARCELONA (C MORE SPORT LÖRDAG KL 18)

På Kataloniens nationaldag den 11 september demonstrerade över 1,5 miljoner människor på Barcelonas gator för att få folkomrösta om Kataloniens självständighet. Det var på dagen 300 år sedan Katalonien förlorade sin självständighet till Spanien. Man hade planerat att genomföra en folkomröstning i november som det spanska parlamentet kallade olaglig. Denna har nu dragits tillbaka av Kataloniens president.
Det är ingen underdrift att säga att detta är det mest politiskt laddade El Clásico på många år. Det här är mer än en fotbollsmatch. Det här är också spansk nutidshistoria.

ALPINT: STORSLALOM HERRAR (TV12 & EUROSPORT SÖNDAG KL 9:15/12:30)

Jag får börja med att beklaga frånvaron av Aksel Lund Svindal. En avslagen hälsena kommer att hålla honom borta ett tag. Han har själv inte gett upp VM i Vail i februari och vi får hoppas att han fixar det. Svindal är en personlig favorit, ger alltid ett trevligt ödmjukt intryck och är en skidåkare att beundra. Jag är svag för fartåkarna.
Den alpina skidsporten har genomgått en utrustningsrevolution de senaste 15 åren. FIS har hela tiden ändrat reglerna och åkarna har fått anpassa sig. Den storslalomåkare som har lyckats bäst med få till svängtekniken på dagens moderna skidor är amerikanen Ted Ligety. Förra säsongen fanns det tendenser till att de andra närmade sig lite, och lyckades slå honom ett par gånger innan han vann de tre sista tävlingarna samt OS-guldet. Ligety är namnet att slå även i år men jag tippar att han vinner säsongspremiären.
Svenskarna då? Både André Myhrer och Matts Olsson kommer till premiären på nytt skidmärke under pjäxorna och de behöver nog fler träningstimmar innan de kan göra sig själva rättvisa.
Startlista och livetider på FIS hemsida.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel