Möter en hårdslående men överskattad britt

Helgens sporthöjdare: Badou Jack i största svenska boxningsfajten sedan Ingo

Jag trodde inför 2014 att boxaren Badou Jack skulle bli den svenske idrottaren som skulle få sitt stora mediala genombrott. Karriären såg ut att gå spikrakt framåt och det snackades om titelmatch, men en försmädlig och onödig förlust satte en käpp i hjulet. Det ser istället ut som jag får fel på ett år. Det har varit mycket Badou Jack i svenska medier den senaste veckan. De stora tidningarna samt tv-kanalerna har alla lyft upp honom och jag har också noterat att han har blivit rätt omskriven i internationell boxningspress. Han står nämligen inför sin största och viktigaste match i karriären.

Det började i våras när Jack lite överraskande fick en titelmatch om WBC-titeln i supermellanvikt mot amerikanen Anthony Dirrell. För amerikanen skulle det bli transportsträcka inför en match mot britten George Groves. Jack var otroligt nederlagstippad, men dominerade matchen och vann tämligen säkert. Vi hade fått en svensk världsmästare!

Skulle Jack vinna den här matchen har U21-landslaget och Sarah Sjöström fått en konkurrent i kampen om Bragdguldet. Det är på den nivån.

Nu blir det istället Jack som står inför att försvara titeln mot Groves och i Las Vegas i natt svensk tid är det dags. Vinst här och vägen mot de allra största stjärnorna öppnar upp sig. Ni är ursäktade om ni aldrig har hört talas om Badou Jack. Han är född och uppvuxen i Stockholm, där han fick sin skolning som boxare och tävlade i OS 2008 för Gambia men misslyckades. Ett år senare blev han proffs och efter några matcher i Sverige och Finland sökte han sig USA. Väl där upptäcktes han av Floyd Mayweather Jr och skrev på för hans promotionsbolag. I reportaget i SVT från tidigare i veckan ger han ett lugnt, trevligt och ödmjukt intryck. I natt ska han boxas på samma gala som Mayweather Jr, som sägs göra sin allra sista match. Det låter som en klyscha men det är den största svenska boxningshändelsen sedan Ingos dagar.

The Rings ranking är Jack sexa och Groves trea. Groves är favorit, men har ett tillknycklat självförtroende och ska boxas på bortaplan. Det tillknycklade självförtroendet kommer från två förluster mot sin brittiske nemesis Carl Froch. Den andra matchen var en enormt upphypad match i Storbritannien som ägde rum på Wembley inför nästan 80 000 åskådare – den mest besökta boxningsmatchen på brittisk mark någonsin – som Froch vann efter att domaren brutit den. De flesta var övertygade på förhand om att Groves skulle vinna. Det går faktiskt att ställa sig frågan om han är överskattad och upphypad av brittisk press. Vi känner till britternas ständiga övertro på sina idrottare. Av sina 23 matcher har han bara gått fyra utanför Storbritannien varav två i USA.

Groves är en intensiv boxare som slår hårt och i högt tempo. Därför är han också favorit till segern. Hans stil innebär även att han kommer att tröttna. Han boxas inte smart för att klara tolv ronder. Klarar Jack att stå emot de första fem-sex ronderna så kommer han att ha bra chans – han är smartare och en tekniskt bättre boxare än Groves – och har nog lättare för att klara tolv ronder. Jag tycker nog att Groves är lite för mycket favorit och ju mer jag tänker på det desto större chans tycker jag att Jack har.

Skulle Jack vinna den här matchen har U21-landslaget och Sarah Sjöström fått en konkurrent i kampen om Bragdguldet. Det är på den nivån. Det är svårt att säga exakt när matchen börjar, men jag gissar på mellan tre och halv fyra i natt. Det är bara till att ställa klockan.

Badou Jack-George Groves visas på Viaplay PPV.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel