Två viktiga matcher direkt för handbollslandslaget

Helgens bästa TV-sport: Sverige i handbolls-VM och värsting-störtloppen

Handbolls-VM: Sverige–Island & Sverige–Tjeckien (Kanal 5 fredag kl 19 & söndag kl 19)

Till en början kommer det säkert kännas lite ovant. Det är inte TV4 som sänder och det är inte Robert Perlskog och Claes Hellgren som kommenterar. Känslan är ändå att Kanal 5 och Eurosport kommer att göra ett bra jobb. De gjorde ett bra jobb med EM-kvalet i fotboll i höstas och kommer att sända ungefär 50 matcher från handbolls-VM.

Det är inte TV4 som sänder och inte Robert Perlskog och Claes Hellgren som kommenterar… Känslan är ändå att Kanal 5 och Eurosport kommer att göra ett bra jobb.

Vid EM förra året blev Sverige sjua efter ett par riktiga plattmatcher och till VM 2013 lyckades man inte kvala in. För den stora allmänheten är det nog bara Jonas Källman, Kim Andersson och kanske även målvakterna Johan Sjöstrand och Mattias Andersson som är riktigt kända. Speciellt nu när Kim Ekdahl du Rietz har valt att tacka nej till landslagsspel på grund av sin knäskada. Det är ett lite profillöst landslag som slår underifrån och ska inte ha någon någon större press på sig. I matcherna inför har Sverige förlorat två gånger mot Danmark och vunnit mot Slovenien och Island. I sista matchen, mot Danmark blev man utspelade och förlorade med 19–28. Sverige slåss inte om några topplaceringar. Här finns däremot möjlighet att bygga något mot OS i Rio 2016.

I Sveriges grupp spelar Island, Frankrike, Egypten, Algeriet och Tjeckien. De fyra första går vidare till åttondel. Jag tror inte det går att göra något mot Frankrike som är favoriter till att vinna VM. För att nå andraplatsen i gruppen är helgens matcher mot Island och Tjeckien nyckelmatcher. Vinster här och Sverige kan få en lättare motståndare i åttondelen. Senaste nytt är att Andreas Nilsson, som har varit osäker på grund av skada, kommer till start ikväll. Det är viktigt.

Hela VM:s spelschema med sändningstider finns här.

Alpint: Störtlopp herrar (SVT1 söndag kl. 12:30)

Nu kommer de, två helger i rad – värstingstörtloppen. Lauberhornrennen i Wengen är nu på söndag och Hahnenkammrennen i Kitzbühel nästa lördag. Det finns en stor risk i att Lauberhornrennen blir förkortat på grund av dåligt väder. Det har varit problem i veckan med att genomföra träningsåken. Då faller hela grejen. Tjusningen med Lauberhornrennen ligger mycket i dess längd och fysiska utmaning. Banan i dess fulla längd är på nästan 4,5 km.

Med hjälp av Beat Feuz segeråk för två år sedan ska vi kolla lite på banans viktigaste ställen.

Första delen är en lång glidsträcka med stora svepande svängar där det gäller att hålla position och krypa ihop för att få ihop fart. Ungefär 50 sekunder in når åkarna skidsportens kanske mest berömda hopp, Hundschopf, som tar oss ned till loppets snyggaste bild med publikhavet på fjället bredvid och vidare till det smala partiet alpweg. Ungefär 1,18 in i Feuz åk kommer vi till två skarpa kurvor som kallas kernen-s efter att den schweiziska åkaren Bruno Kernen kraschade här 2006. Den som kommer ur det här partiet med hög fart har bra chans. Ny glidsträcka innan vi når branten vid Haneggchuss då loppets toppfart nås. Det var här fransmannen Johan Clarey kom upp i 161,9 km/h för två år sedan vilket är rekord. Den sista avgörande delen är Ziel-S, målsvängen. Ett par tuffa svängar som ska tas då mjölksyran i åkarnas lår är som allra värst. Vinner? Tippar hemmaseger till Carlo Janka.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel