Störtlopp & superkombination i Colorado-VM

Helgens bästa tv-sport: Känner Vonn pressen? Hur bra är Svindal? Håller favoriterna? All in på VM i alpint

Alpint: VM Störtlopp, damer (SVT2 & Eurosport fredag kl 19)

Tisdagens super-G blev ett antiklimax för Lindsey Vonn och USA. Det var upplagt för VM-guld på hemmaplan, men blev »bara« ett brons. Hennes andra stora chans är störtloppet. Tänk om hon missar? Det här skulle ju bli hennes fest. Starten på mästerskapen blev inte optimal för värdnationen, men vi vet vilka mästerskapsåkare de amerikanska åkarna brukar vara och att de lyfter under press. Medaljerna kommer.

Min vinnare i kväll är Tina Maze efter hur fint och säkert hon åkte i super-G-tävlingen. Det syntes att hon känner sig väldigt bekväm med backen, snön och sitt material.

För svensk del är fartgrenarna ett gammalt sorgebarn. Vi har fått förlita oss på några enstaka åkare i stället för på ett lag. För tillfället är Kajsa Kling den enda med toppchans. Hon är stabil runt topp tio men behöver lyfta sig en nivå till för att slåss om segrar och pallplatser. Jag har inga större förväntningar på henne i VM. Kan hon vara runt topp åtta i kväll är det kanonbra.

Det har körts sex stycken världscupstörtlopp under säsongen. Vonn har vunnit tre och Tina Maze, Elena Fanchini och Lara Gut var sitt. Vonn leder då också delcupen före Anna Fenningar och Viktoria Rebensburg. När man körde här i världscupen förra säsongen så vann Lara Gut före Tina Weirather och Elena Fanchini. Det två träningsåken som har genomförts har vunnits av Stacey Cook och Anna Fenningar.

Min vinnare i kväll är Tina Maze efter hur fint och säkert hon åkte i super-G-tävlingen. Det syntes att hon kände sig väldigt bekväm med backen, snön och sitt eget material. Det kan mycket väl bli samma åkare på prispallen den här gången, men i annan ordning. Jag tycker Maze, Vonn och Fenningar utmärker sig mot de andra.

VM 2013: 1. Marion Rolland 2. Nadia Fanchini 3. Maria Höfl-Riesch
OS 2014: 1 Tina Maze och Dominique Gisin 3. Lara Gut

Alpint: VM Störtlopp, herrar (SVT2 & Eurosport lördag kl 18:30)

Det skulle inte vara möjligt, sa man i höstas. Svindal var ju borta från VM – den avslagna hälsenan skulle hålla honom borta hela säsongen. Men inte gav han sig för det. Och här är han, färdig för start och sugen på medaljer. När han gick i mål som ledare i super-G-tävlingen så trodde jag att det skulle räcka till medalj, men han blev till slut sexa. Nu har han fått ett tävlingsåk i kroppen och verkar väldigt komfortabel och laddad. Han har ett guld att försvara och jag blir inte förvånad om han slår till.

Svindal var ju borta från VM – den avslagna hälsenan skulle hålla honom borta hela säsongen. Men inte gav han sig för det… nu är han här, med ett guld att försvara.

Kjetil Jansrud har vunnit hälften av säsongens sex tävlingar och leder också delcupen. De övriga tre har vunnits av Steven Nyman, Travis Ganong och Hannes Reichelt. När världscupen var här förra säsongen vann Jansrud med Beat Feuz och Nyman på platserna bakom.

Notera att de två amerikanarna Nyman och Ganong har tagit varsin seger under säsongen. De har varit stora utropstecken i år och de kan det här berget riktigt bra. Ska de ta hemmamedaljerna kanske?

Vågar vi räkna bort Dustin Cook, kanadensaren som kom från ingenstans och tog super-G-silvret. Han hade aldrig tidigare varit topp tio. Det ska väl inte gå? Inte ett VM utan rejäla skrällar.

VM 2013: 1. Aksel Lund Svindal 2. Dominik Paris 3. David Poisson
OS 2014: 1. Matthias Mayer 2. Christian Innerhofer 3. Kjetil Jansrud

Alpint: VM superkombination herrar (SVT2 & Eurosport söndag kl 17:30)

Lagtävlingen till trots, kombinationstävlingen är fortfarande den alpina disciplin med lägst status. Det är reservchansen om man har misslyckats i någon av de andra disciplinerna. Det är ingen ointressant tävling för det. Jag gillar tanken med en tävling som går ut på att få fram den åkare som bäst klarar att hantera kombinationen slalom och störtlopp.

De kör ett störtlopp och ett slalomåk och tiden räknas samman. Först ut är störtloppet. Det är bra att de har kombinationen efter störtloppet så åkarna inte använder tävlingen för ett extra träningsåk. Nu hoppas vi att åkarna går in för det.

Två kombinationstävlingar har genomförts under säsongen, första vann Carlo Janka och andra Marcel Hirscher. Janka får nog vara vara favorit här.

VM 2013: 1.Ted Ligety 2. Ivica Kostelic 3. Romed Baumann
OS 2014: 1. Sandro Viletta 2. Ivica Kostelic 3. Christof Innerhofer

Det så vanligen vädersäkra Beaver Creek har störts av dåligt väder. I damernas super-G flyttade man ned starten och herrarnas super-G i onsdags blev framflyttad en dag. Även helgens tävlingar kan störas. Snabbast och bäst information om förändringar får man av Fis twitterkonto.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel