Tennis, skidor & Super Bowl

Helgens bästa tv-sport: Djokovic favorit inför söndagens Australian Open-final

Tennis: Australian Open damfinal Serena Williams–Maria Sharapova (Eurosport lördag kl 9:30)

Serena Williams har 16–2 i inbördes möten mot Maria Sharapova. Sharapovas båda segrar är från 2004. Det finns inte mycket i den statistiken som talar för ryskan. Båda har imponerat fram till finalen och vann sina respektive semifinaler enkelt i två raka. Serena Williams har fem segrar i Australien, men inte vunnit sedan 2010 och faktiskt inte gått längre än till kvartsfinal efter det. Hon är så klart väldigt sugen på den här segern. Sharapova vann här 2008 var även i final 2010 som hon förlorade. Williams är i grunden en bättre spelare än Sharapova och jag tror hon vinner i två raka.

Längdskidor: SM 15 km fristil herrar och 10 km fristil damer (SVT1 lördag kl 9:40 & 11:40)

SM är inte riktigt samma sak som på 80-talet då Dala-Järna och Åsarna tampades i SM-stafetten. Jag tycker statusen på SM har sjunkit och det är mest kul för de involverade. Det är däremot mycket intressanta tävlingar för att kolla av VM-formen. I tisdags kördes skiathlontävlingarna och går att sammanfatta med att två frågetecken blev utropstecken. Kalla var precis så mycket före de andra som hon ska vara för att slåss om medaljerna på VM. Och i herrloppet gjorde Johan Olsson en efterlängtad comeback efter vinterns sjukdomar. Hellner vann, men Olsson blev trea efter en väldigt fin fristilsdel.

Jag tror även de kommer att kolla på det här loppet när de ska ta ut stafettlagen på VM. Det är inte en helt enkel uppgift.

I dag bör Kalla vara ungefär 50 sekunder före tvåan för att det ska kännas bra. I herrloppet står det mellan Hellner, Olsson och Halfvarsson. Jag säger att Hellner vinner även det här loppet. Jag håller sedan ett extra öga på Olssons lopp.

Det här är också VM-distans vilket kommer att få betydelse för VM-uttagningen. Det är nog nära klart vilka herrar som åker; Hellner, Olsson, Halfvarsson och Rickardsson. Bland damerna är det inte lika klart bakom Kalla och det finns chans för någon att ta en plats. Jag tror även de kommer att kolla på det här loppet när de ska ta ut stafettlagen på VM. Det är inte en helt enkel uppgift och jag avundas inte förbundskaptenen.

Tennis: Australian Open herrfinal Andy Murray-Novak Djokovic (Eurosport söndag kl 9:30)

Andy Murray har förlorat två set på vägen till finalen. I semifinalen tappade han första mot Tomas Berdych, men var sedan närmast överlägsen i de tre följande seten. Djokovic slog Wawrinka med 3-2 i sin semifinal. Av semifinalerna att döma tycker jag att Murray imponerade mest. Hade Wawrinka haft en bättre dag hade han kunna slå Djokovic. Det var först i femte set tycker jag som Djokovic kom upp i normal standard samtidigt som Wawrinka sviktade lite.
Semifinalerna spelades på två olika dagar och spelarna har fått olika mycket vila till finalen. De ville väl att båda matcherna skulle vara kvällsmatcher vilket inte minst innebär fler europeiska TV-tittare. Det är dock inte sportsligt rättvist. Djokovic semifinal pågick ett set längre än Murrays och han har fått mindre vila.

Djokovic har 15-8 i inbördes möten och vunnit de fyra senaste mötena. Han kommer även vara favorit här. Det kommer säkert att bli en jämn match, men jag tror ändå Murray drar längsta strået beroende på hur fint han spelade i semifinalen.

Amerikansk fotboll: Super Bowl XLIX Seattle Seahawks – New England Patriots (TV10 söndag kl. 23:30)

Efter ett år med skandaler utanför planen – Redskins-namn-kontroversen, hustrumisshandel-hullabaloot, dopingfrågan – fick NFL i alla fall en skandal planen så här inför Superbowl, med »deflate-gate« – en händelse vi kan lägga till samlingen konstiga, skumma och konspiratoriska påstådda idrottsfusk genom idrottshistorien. Affären handlar om att New England Patriots ska ha smugglat in bollar med otillåtet lågt lufttryck, vilket skulle innebär att bollarna blir lättare att greppa och kasta. Min åsikt är att den här händelsen är lika mycket vansinne och komik som när cyklisten Fabian Cancellara blev anklagad för att ha en motor i ramen.

Om man följer NFL tycker jag också man ska ha koll på medaljens baksida. NFL är också droger, dopning, misshandelsskandaler och allvarliga hjärnskador, men det om stör mig mest är att spelarna som hyllas som hjältar under sina karriärer efteråt kastas till sitt öde som alldeles för ofta innebär mycket tragik och sorg. Vill man veta mer om det rekommenderar jag dokumentären NFL och de mörklagda hjärnskadorna som finns på Viaplay. Det kan vara värt en tanke när man följer NFL och ser på Super Bowl.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel