Fotboll, tennis & NHL-hockey

Helgens bästa tv-sport: Gentlemannaparet Federer & Edberg – och Guidettis Premier League-debut?

Australian Open (Eurosport, nätter och tidiga morgnar, hela helgen)
Innerst inne är vi alla fans. Vad vi än gör, hur långt eller kort vi än når, så börjar vi alla i den änden: genom att idolisera någon eller något så mycket att vi vill göra vad de gör, förstå hur och varför de gör det. Och även om vi senare, förhoppningsvis, lyckas hitta en egen stil, en egen väg framåt, glömmer vi aldrig de där förebilderna.
Fråga Zlatan Ibrahimovic:

131227172845-federer-edberg-story-topEller fråga Roger Federer. Som inför och under årets Australian Open, i vad som måste vara det kanske vackraste och mest logiska samarbetet någonsin i sportens värld, anlitat barndomsidolen och tennisestetiska förebilden Stefan Edberg som något slags extratränarresurs. Det verkar också ha gett resultat: veteranen har under turneringens inledning sett rappare ut än på länge. Precis vad som behövs. En pigg Roger Federer är alltjämt ett under av elegans i den annars grällt färgglada krafttennissoppa som är ATP-touren.
Det enda som är hetare i Australien än det svensk-schweiziska samarbetet är den stekande, svimningsframkallande värmen.

NHL: Detroit Red Wings–Los Angeles Kings (Viaplay, lördag kl 01)
Tung NHL-helg (ännu en) med mängder av matcher både fredag och lördag natt. Jag fastnar lite extra för det här mötet. Inte minst för svenskperspektivet. Med OS-turneringen bara några veckor bort vill man ju se så många av våra NHL-spelare som möjligt i farten samtidigt. För att se hur formen är och – kanske minst lika viktigt – och försäkra sig om att skador undviks. Och Detroit är, som vanligt, som laget varit under de senaste tio, femton åren, den nordamerikanska hockeyns svenskkoloni framför andra.

La Liga: Malaga-Valencia (C More Fotboll, fredag kl 20:55)
Den moderna fotbollens ständiga ekonomiska kast mellan hopp och förtvivlan kan inte illustreras tydligare än genom den här matchen. Malagas ekonomiska berg-och-dalbaneresa de senaste åren är anmärkningsvärd. Och djupt sorglig. Den qatariska shejken Abdullah Thani gick in med stora löften (och summor) i en resurssvag mittenklubb och köpte in ett potentiellt storlag på bara en sommar. Malaga nådde Champions League, utmanade jättarna och – kraschlandade brutalt när shejkens pengar sinade, spelarlönerna inte betalades ut och klubben till slut stängdes av från allt spel i Europa.
Valencias moderna resa har varit längre, men bergen och dalarna har varit precis lika höga och låga. En maktfaktor i Europa för bara tio år sedan med ett fantastiskt spelarmaterial och en taktiskt knivskarp defensiv. Sedan kom så enorma finansiella problem att klubbens nya stadion stått halvfärdig hur länge som helst och stjärnorna har sålts i väg i allt raskare takt. Nu sägs singaporianska affärsmannen Peter Lim vara villig att köpa klubben, lyfta skuldbördan, bygga färdigt arenan och bidra med 50 miljoner euro till spelarköp. Han kan vara räddningen. Han kan – Valencias fans och spelare behöver bara slänga en blick på fredagens motståndare för att inse det – också vara en lurendrejare som lovar mer än han håller. Sådan är den moderna fotbollen.

Handbolls-EM: Kroatien–Sverige (TV4, fredag kl 17:55)
Det här svenska handbollslandslaget börjar långsamt växa på mig. Det är ju ett så nytt och sympatiskt lag. Som vill stå på egna ben. Som vill slippa jämförelserna. Som inte har samma förutsättningar som Bengan Boys, men kanske kan hitta ett annat spel, en annan väg till framgång.Onsdagens match mot Vitryssland var ett exempel på vad laget kan i sina bästa stunder, med ett rugigt stabilt målvakts- och försvarsspel och ett anfallsspel det i alla fall fanns extremt lovande tendenser i. Andreas Nilssons kraftfulla, uppoffrande och tunga linjespel var fullständigt briljant. Sak samma med Fredrik Petersens kantspel och iskalla straffskytte.
andreas-nilsson-514Men mest föll jag för Patrik Fahlgren. Den lille modige spelmotorn som gång på gång kamikazedök in i den vitryska försvarsmuren bestående av idel tvåmetersmonster. Ibland för kluriga inspel på linjen, ibland för egna avslut, ibland, ska väl sägas i ärlighetens namn, för att bara stånga sig blodig.
Kroatien blir en tuffare match än de två föregående. Men, oavsett resultat, det här är ett lag att tro på. I längden. I framtiden.

Premier League: Crystal Palace–Stoke (Viasat, lördag kl 15:50)
Nog för att det redan finns en del andra kittlande ingredienser i den här matchen. Palacetränaren Tony Pulis kommer hem till det Stoke han under två perioder i klubben gjorde till Europas kanske mest taktiskt konsekventa lag.
Men allt kommer ju handla om John Guidetti. Kommer han med i truppen?  Blir det bänken? Spelar han? Och i så fall – i hur bra form är han?
Resten av världen kommer – med all rätt – rikta sitt intresse mot söndagens stormatch mellan Manchester United och Chelsea, men vi kommer alla sitta och hålla tummarna för han som ska bli vår frälsare.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel