Hockey, fotboll & handboll

Helgens bästa tv-sport: Förnedrat »Cluben«, spanskt toppmöte & EM-premiär

1. SHL: Linköpings HC-Modo Hockey (C More Sport, fredag kl 19)
Helgens största fråga ställs redan på fredagskvällen – hur hämtar sig Linköping från den rent förnedrande 0–7-förlusten mot Växjö häromdagen? Hade LHC varit i balans hade klubben bara kunnat skaka av sig förlusten som en enstaka plump i protokollet, men hösten har varit minst sagt skakig och ojämn med en för all del vass offensiv (bara Skellefteå har gjort fler mål framåt) men framför allt ett ofta parodiskt läckande försvar.
Modo på platsen framför i tabellen, med två poäng mer, är lite LHC:s raka motsats: relativt snålt bakåt, med producerar inte särskilt mycket framåt. En match som kan bestämma vart klubbarna är på väg med resten av säsongen.

2. La Liga: Atletico Madrid-Barcelona (C More Sport, lördag kl 19:55)
Diego Simeone var ingen spelare som hamnade på pojkrumsaffischer världen över. Argentinaren var rentav rätt svår att gilla. I alla fall när han stod på motståndarnas planhalva. Destruktiv och stenhård städade han bakom mer spektakulära spelare, såg till att de fick ytor att göra finliret på och såg samtidigt till att det andra lagets offensiva stjärnor fick minimalt med tid på sig.
Som tränare för Atletico Madrid har han tagit med sig disciplinen. Att se huvudstadslagets försvarsspel är som att se Valencia när laget var som bäst, minutiöst noggrant i defensvien och – när tillfället ges – dödligt effektivt i offensiven.
Att han tagit det tidigare så notoriskt ojämna – och svårt skulddrabbade - Atletico till ligatoppen är inget annat än en bedrift. Att mötet med Barcelona på förhand känns ovanligt ovisst säger en del om hur långt han har tagit sitt lag på ren viljekraft och taktisk konsekvens. Sen skadar det inte att ha buffeln och målmaskinen Diego Costa på topp, vars hårda, småfula spel och fysik borde passa Barcelona rätt illa.
Förmodligen helgens allra största match i fotbolls-Europa.

3. Premier League: Newcastle–Manchester City (Viasat Fotboll, söndag kl 15:05)
Newcastle är förmodligen en av den europeiska toppfotbollens mest konsekvent misskötta klubbar: med en klåpare till ägare, en oduglig sportchef och en tränare vars förmåga åtminstone tål att diskuteras. Och ändå – på en bra dag kan de utmana vilket lag som helst i Premier League. Någonstans långt inne i Newcastles själ finns den där tanken om att klubben borde kunna vara bättre, borde kunna utmana. Ibland lyckas det till och med sippra in i laget.
Mest intressant blir kanske att se kampen på centralt mittfält. Citys mäktiga duo Yaya Touré-Fernandinho är inte bara tillräckligt fysiska för att bryta ned vilket motstånd som helst (faktiskt oavsett om de är numerärt underlägsna eller inte), utan producerar även i offensiv riktning. Newcastle kan i bästa fall hoppas att spela jämnt i den delen av planen. Å andra sidan: klarar det nordengelska laget den svåra uppgiften borde de kunna nå snabbe Loïc Remy med bollar bakom Citys backlinje.

4. Handbolls-EM: Island–Norge (TV4 Sport, söndag kl 15:55)
Premiärmatch i ett handbolls-EM som, som vanligt, känns som att allt blir en fråga om dagsform. Så pass jämn är toppen i Europa. Det nordiska derbyt kommer som vanligt handla mycket om hur Norge med snabba genombrott hittar vägarna runt Islands köttiga mittförsvar och – åt andra hållet – hur det norska försvaret handskas med det isländska skyttet utifrån.
Ur tv-sport-perspektiv blir det som vanligt mest intressanta med mästerskapet att se hur TV4 hanterar potentiella svenska motgångar. Få saker kan kännas så avslagna som handbollsmästerskap dagen efter ett svenskt lag lämnat turneringen.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel