Topp-5: NHL, La Liga, Serie A, Ligue 1 & Val-d'Isère

Helgens bästa tv-sport: Derbyklassiker, storfotboll… och Jessica Lindell Vikarby!

1. NHL: New York Rangers–New York Islanders (Viasat Sport/Viaplay natten till lördag kl 01)
NYR_vs_NYIEn av NHL:s kanske mest klassiska matcher och rivaliteter, och något i sammanhanget så ovanligt som ett tvättäkta stadsderby.
Dock knappast något toppmöte. Islanders har det riktigt tufft och halkar redan efter i botten, och Rangers fortsätter att vara det eviga underpresterande storlaget. Men precis som med ett Milanoderbyt i fotboll (se här nedan) så står större och viktigare saker än tabellplaceringar på spel. Att vara störst och bäst i stan trumfar ibland att vara störst och bäst i landet.
Rangersprofilen Henrik Lundqvist har haft en ojämn höst men med ett nytt sjuårskontrakt påskrivet, så lukrativt att han kanske rentav kan sluta fåna runt i shampooreklamfilmer med svenska bloggkändisar, kanske han hittar tillbaka till den form Rangers och Tre Kronor behöver honom i.

2. La Liga: Villareal–Sevilla (C More Sport lördag kl 15:55)
o_villarreal_cf_fondos-198463Efter degraderaringen till segundan förrförra säsongen tappade Villareal de flesta riktigt värdefulla spelarna, men laget studsade omedelbart tillbaka upp och de gula ubåtarna har varit höstens överraskning i La Liga. Med en på pappret inte särskilt anmärkningsvärd trupp utmanar de just nu om CL-platserna.
Sevilla har i och för sig inte varit ur förstadivisionen, som lördagens motståndare, men har gått från att vara ett lag som kunde utmana giganterna Real Madrid och Barcelona till att främst vara en talangfabrik där blivande stjärnor blott mellanlandar. Att Sevilla ändå är med strax precis bakom toppen (just nu sjua) visar på tradition och beständighet. Klubben har någonstans accepterat sin plats i näringskedjan och hittat en struktur att hantera den på. Trots att truppen återigen lär ha brandskattats på de viktigaste spelarna, som mittfältsgeneralen Ivan Rakitic, efter säsongen (eller rentav på andra sidan januaritransferfönstret) kommer Sevilla säkert igen. Det ligger i klubbens DNA.
Lördagens match kan bli en skiljematch, en sådan där kamp som avgör vilken ambitionsnivå man kan ha resten av säsongen, för två av den iberiska halvöns charmigaste lag. Vinner Villareal hakar de på toppkvartetten framför och drar ifrån en potentiell konkurrent om den viktiga fjärdeplatsen. Vinner Sevilla är de plötsligt bara två poäng efter Villareal.

3. Alpint, världscupen: Storslalom, damer (SVT1 söndag kl 10:30)
n_lindellvikarbyesulta011213Gammal svensk paradgren där de stora framgångarna på senare år till största del har uteblivit. Inför säsongen såg det väl inte heller ut som att alpinsportens tekniskt kanske svåraste gren enligt åkarna själva skulle bli en blågul medaljchans under Sotji-OS. Slalom, självklart, en skräll i någon av fartgrenarna, möjligen, så mycket mer fanns inte att hoppas på.
Men så slog Jessica Lindell Vikarby till, från ingenstans, med en seger i Beaver’s Creek och följde upp med en andraplats i St Moritz. Sådant inger hopp så klart. Skapar förväntningar. Dags att se om det var två tillfälligheter eller om JLV är på pallen för att stanna. Med regerande världsmästaren Tessa Worley borta från OS, och därmed också helgens tävling, öppnas ju möjligheter.

4. Serie A: Inter–Milan (TV4 Sport Xtra söndag kl 20)
-Derby mellan två slumrande, för att inte säga djupt sovande, jättar. Inter har en ny ägare som inte gör särskilt mycket rätt. Milan har samma gamla ägare som inte verkar vilja göra någonting alls med sin fotbollsklubb längre. Inter har en tränare som vill utveckla klubben i rätt riktning, men som efter en fin start på säsongen har haft svårt att hitta rätt igen. Milan har en tränare som vill göra en nödvändig föryngring och förändring av laget, men som ingen i klubbledningen verkar vilja ha kvar. Inter har byggt laget lite knasigt – med å ena sidan ett (väldigt) gammalt garde som inte alltid levererar som det har gjort, å andra en del intressanta men inte färdiga talanger. Milan har byggt laget minst lika knasigt – med å ena sidan en offensiv om kan skrämma vilket europeiskt topplag som helst, å andra en defensiv som knappt håller ihop mot motstånd från Serie A:s bottenregioner.
Men hur stukade de här lagen ändå är så är derby della Madonnina ändå ett möte mellan två av Europas stoltaste och vackraste fotbollslag. Inte minst estetiskt, med fotbollsvärldens kanske två snyggaste matchställ. Och så Javier Zanetti, denna evigt unga, allra mest eleganta, av fotbollsspelare.

5. Ligue 1: Paris SG–Lille (TV4 Sport söndag kl 20:55)
RTR37F0IHyperintressant toppmöte mellan en av kontinentens tyngsta, hårdaste och mest produktiva offensiver och en av kontinentens tätaste defensiver. Zlatan, Cavani och de andra i PSG har gjort 42 mål på 18 matcher, Lille har samtidigt släppt in ynka sex mål under samma period.
Känslan är att PSG kommer kunna bända ned LOSC och vinna hyfsat komfortabelt. Till slut. Så stor ska ändå kvalitetsskillnaden mellan Zlatan och Simon Kjaer vara.
Samtidigt är Lille, om försvaret bara orkar stå emot, ett lag som faktiskt borde kunna såra Paris där miljardbyggets enda egentliga svaghet finns – i ytorna runt ytterbackarna, utanför det väldigt centrerade centrala mittfältet.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel