The Searchers, The Thin Red Line, JFK & The Town

Helgens bästa filmer: Den tunna röda konspirationsteorin

1. Den tunna röda linjen (TV2 lördag 21:20)
Numera, när Terrence Malick snittar en film om året, ska man minnas att det gick 21 år från Himmelska dagar till premiären för den Den tunna röda linjen 1999. Det var värt väntan. Helgens sista bit film-americana är en modern klassiker, och den kanske bästa och märkligaste krigsfilm som har gjorts. Eller: den bästa och märkligaste filmen om människans relation till naturen omkring sig (som alla Malicks filmer antar jag) och det krig som hon för mitt i den.
Den tunna röda linjen följer pluton C – och skådespelare som John Travolta, Nick Nolte, Woody Harrelson, John Cusack, John C. Reilly, Nick Stahl, Jared Leto, Sean Penn, Adrian Brody och George Clooney för att nämna några – i slaget mot japanerna vid Guadalcanal i Stilla havet 1942. Det är en film utan huvudperson, i stället vandrar vi genom huvudet och tankarna på de olika karaktärerna, ser, känner och upplever kriget (som nästan förkroppsligas här) och omgivningarna genom dem. Och Malick och fotografen John Toll går lika mycket mellan människorna som till naturen och djuren omkring dem. Men den stora bedriften är faktiskt att Den tunna röda linjen på samma gång kan vara en lyrisk filmdikt och en brutal krigsfilm. Inte utan sina brister – den kitsch av svajande grässtrån, filosofiska berättarröster, tysta sexiga kvinnor och lövverkspornografi som dränker Malicks senaste film To the Wonder bryter stundtals igenom här med – men ändå ett modernt mästerverk.

2. The Searchers (TCM fredag 18.55)
Det är omöjligt att mäta de kulturella effekterna av John Fords The Searchers (Förföljaren). Den avslutade en tidigare epok av västernfilmer och banade med sina komplexa teman och karaktärer väg för den nya våg av som skulle dyka upp i slutet av 1960- och början av 1970-talet. Men dess inflytande märks också på hela New Hollywood-decenniet. Varken Martin Scorsese eller Paul Schrader hymlar till exempel om dess avtryck på Taxi Driver.
Till det yttre är det en film om ensamvargen Ethan Edwards (John Wayne) fem år långa sökande efter sin av Comancheindianer bortrövade brorsdotter. Men den handlar lika mycket om borderlinefallet Edwards – den arketypiske anti-hjälten. Han är inte ute efter att rädda flickan (spelad av Natalie Wood), utan skjuta henne för att hon, i hans ögon, har blivit »en av dem«. The Searchers är gjord 1956, tio år efter andra världskrigets slut då samhället var fullt av krigsskadade män som i likhet med Edwards inte fann sin plats. Varenda noir-film kryllar av dem, men det behövdes en regissör som Ford för att återknyta deras öde till det mytiska Amerika. Kontrasten mellan detta och den evigt blå himlen i Technicolor-fotot – som gör The Searchers till en av historiens snyggaste filmer – ger filmen dess speciella stämning.
Men världens bästa västern är också plågsamt knepig när det kommer till rasism. Med Barna Hedenhös-logik borde den aldrig mer återutges på dvd eller visas på tv. För inte bara John Waynes Ethan Edwards är en indianhatande rasist, utan varje vit person i filmen. När The Searchers kom 1956 delade nog många i det vita USA dessa värderingar. Men ser man filmen med dagens ögon är det tydligare att Ford faktiskt dramatiserar rasismen som problematisk, även om han inte direkt skapar ånger i sina karaktärer.

3. JFK (TV4 Film fredag 21:00)
Om Oliver Stones karriär kan läsas som en alternativ amerikansk historia, då är JFK från 1991 dess kronjuvel – i alla fall när det kommer till faktafel. Något som inte gör den tre och en halv timme långa filmen mindre underhållande. Tvärtom. När det begav sig nötte jag ner VHS-kassetten på grund av det välskrivna manuset och den smarta dramakonstruktionen. Och, naturligtvis, för att se och se om skådespelareliten, från Sissy Spacek, Gary Oldman, Kevin Bacon, Joe Pesci, Jack Lemmon ända till dåtidens träige mainstreamkung Kevin Costner. Han gör faktiskt rätt bra ifrån sig i rollen som åklagaren som gör en egen undersökning av skotten i Dallas – de som, oavsett vem som hade fingret på avtryckaren, fällde John F Kennedy för exakt 50 år sedan i dag.

4. The Town (TV4 lördag 21:30)
Tidigt in i sin andra film som regissör, heist-rullen The Town, visade Ben Affleck sina filmiska rötter genom att ruta för ruta kopiera en scen ur Peter Yates sorgsna kriminaldrama i samma Boston-miljöer, The Friends of Eddie Coyle från 1973 (scenen där banktjänstemannen släpps fri).
Affleck själv spelar en hård arbetargrabb med en väldigt mjuk sida som rånar värdetransporter och har flera suveräna skådespelare, som Jeremy Renner, omkring sig. En förvisso tät, smart och spännande film – men varning utfärdas för tröttsamma, tårögda »vi-har-ingen-lokal«-vibbar över ursäkterna till Afflecks rånmördande rollgestalt. Något sådant hade aldrig tolererats på Peter Yates tid.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel