Star Trek IV, Lost in Translation, Carnage & The Descendants

Helgens bästa filmer: Amerikanska studier i familjeliv och familjeflykt

1. Star Trek IV: The Voyage Home (TV6 fredag kl 21)
En av Star Trek-seriens absolut mest underskattade filmer. Här berättas historien om hur Kirk, Spock och Co tvingas rädda jorden från ett utomjordiskt hot genom att resa tillbaka till 1980-talet. Vad som följer är tonvis av anakronistiskt laddad humor i och med att skeppet Enterprises besättning möter 1980-talets bisarra kultur. Leonard Nimoy (Spock) stod även för regin och lyckades genom det skruvade upplägget göra en av Star Trek-universumets mest underhållande små historier. Även bonuspoäng för att knölvalar spelar en avgörande del av handlingen – ett grepp som stärker tesen att inga filmer med valar kan vara dåliga.

2. Lost in Translation (TV4 fredag kl 03:05)
Sofia Coppolas mästerverk Lost in Translation är, och förblir, en av filmhistoriens bästa skildringar av ensamhet. Filmen placerar en nygift Charlotte (Scarlett Johansson) strandad i isolering medan hennes man arbetar sig igenom deras smekmånad. Hon finner en vän i Bob Harris (Bill Murray), en avdankad skådis som rest till staden för att spela in en whiskyreklam. Jag har alltid älskat att i att spekulera i korrelationerna med Coppolas eget liv. Med hennes äktenskap med regissören och fotografen Spike Jonze, hans vänskap med Cameron Diaz (i filmen kanske gestaltad av Anna Faris på pressturné med sin Justin Timberlake-lika musikerpojkvän) och Harrison Fords bisarra japanska reklamfilmer för ölmärket Kirin. Även om inget av det där stämmer är Lost in Translation den perfekta nattfilmen. Låt därför Tokyos urbana science fiction-ljus leda dig in i helgen likt Rudolfs röda mule.

3. Carnage (SVT1 lördag kl 21:30)
Två pojkar hamnar i bråk i skolan. Hur reder man som föräldrar ut det? Man sätter sig och pratar om det givetvis. I Roman Polanskis träffsäkra studie i civiliserat borgerligt beteende visar regissören på ett fantastiskt sett hur skör den typen av anständighet egentligen är. Filmen är ett fantastiskt litet kammarspel och utspelar sig nästan uteslutande mellan Jodie Foster, Christoph Waltz, Kate Winslet, John C Reily och en lägenhets fyra väggar. Resultatet är ett stycke sparsmakad humor som på ett oerhört underhållande vis lyfter fram den moderna människans alla sämsta sidor. Att historien dessutom kryddats med lite hederlig kräkhumor gör inte saken sämre.

4. The Descendants (C More First söndag kl 21)
Det sägs att ordet »lagom« är unikt för det svenska språket. Även om det inte riktigt är sant verkar det åtminstone vara en förhållandevis nordisk företeelse. Men det finns faktiskt ett amerikanskt begrepp med snarlik betydelse: »Alexander Payne.« Den 52-årige amerikanske regissören har gjort till sitt livsverk att berätta historier på temat och framför allt skriva manus efter principen. Hans The Descendants från 2011 är inget undantag, tvärtom. Här bjuds lite skratt, lite gråt och lite särpräglat hollywoodska visdomar om det här med livet. Allt sockrat med kärlek och George Clooney charmant salt-och-peppar-färgade hår. The Descendants är dessutom en perfekt film att landa i innan helgen är slut. Om så bara för att inför den stundande julveckan påminnas om att det här med familj kanske inte är en så jävla dålig grej ändå.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel