Recension

HBO-premiär! Ryan Murphys Pose tar oss till New Yorks trans- & gay-värld 1987

Betyg 4 av 5

Strike a pose! »Voguing just doesn’t happen at the ball. It lives in the streets too!«

Detta berättar Pray (Billy Porter) – Macy-anställd på dagen, designer och emcee på kvällarna – för den 17-årige Damon (Ryan Jamaal Swain) som flytt till storstaden efter att ha blivit brutalt utslängd av sina oförstående föräldrar när de insett att de inte kan få honom på »rätt« spår varken vad gäller sexualitet eller intresse, dansen. Efter att ha sovit på parkbänkar ett tag blir han erbjuden att flytta in hos »mamma« Blanca (MJ Rodriguez), som precis börjat bygga ett eget »hus« efter att ha tröttnat på sin »mamma« Elektra (Dominique Jackson).

Pose tar oss till New Yorks trans- och gay-värld 1987 med tillhörande AIDS-tragedier, skriande diskriminering samt den glittriga ballroom-scenen.

Ryan Murphys nya serie Pose, som han skapat med gamle vapendragaren Brad Falchuk samt Steven Canals, tar oss till New Yorks trans- och gay-värld 1987 med tillhörande AIDS-tragedier, skriande diskriminering samt den glittriga ballroom-scenen. På en »bal« tävlar olika hus mot varandra medan en jury dömer deltagarna efter hur bra de dansar, deras utstyrsel, utseende och attityd i olika kategorier, till exempel vem som gör den bästa tolkningen av karaktärerna i Dynasty. På balerna finns konkurrenterna, men också acceptansen, respekten och glädjen.

Husen fyller funktionen av ett hem för de som inte har något, en familj för de som inte är accepterade eller älskade av den de föddes in i. I Blancas House of Evangelista, döpt efter Linda naturligtvis, är hon inte bara ledaren som vill vinna pokaler på de olika balerna, hon är verkligen mamma till dem hon bjuder in att bo där, vilka förutom Damon är bland andra en annan vilsen ung man från gatan, Ricky (Dyllon Burnside), samt Angel (Indya Moore) som hon lockar med sig från Elektra. Blanca tar mamma-rollen på största allvar och styr i alla fall de unga männen med omtänksam järnhand, precis vad de verkar behöva. De blir lite som barn igen faktiskt, kanske just för att de inte riktigt fått vara det.

Från en annan del av staden kommer Stan (Evan Peters) och cruisar runt medan frun (Kate Mara) och barn sitter hemma i New Jersey och väntar. Stan har precis får drömjobbet i Trump Tower där han jobbar under direktören och självutnämnde »bullshittern« Matt (James Van Der Beek). Stan vill å ena sidan bli just en av de riktigt framgångsrika med hörnkontor på Park Avenue och samtidigt som han gör allt för att spela den rollen så kan besattheten inte hålla honom i styr.   

POSE_101_0127r-800x800
Evan Peters som även är med i Murphys American Horror Story spelar här Stan som inte kan förlika sig med den han är.

Pose är som tur är så långt ifrån den extroverta, fyrkantiga, övertydligt emotionella 9-1-1 man kan tänka sig och igen har jag svårt att förstå att Murphy faktiskt skapade denna serie. Så skönt är det när man här inte anstränger sig på samma sätt för att berätta sin historia. Det långa pilotavsnittet av Pose är som ett hopplock av korta, lite avskalade, enskilda scener där man man hoppar från olika gemenskaper och olika delar av rollfigurernas liv – det intimt privata, det glittriga publika samt den råa verkligheten. Man fokuserar på det väsentliga och sakta, men otroligt effektivt, skapas ett fängslande lapptäcke av historier, personer och deras liv och drömmar.

Underbar disco, funk och R&B från både 1970- och 1980-talet ackompanjerar handlingen.

Ett problem med att titta är att jag hela tiden blir avbruten av mig själv när jag känner mig tvingad att växla över till Spotify för att lyssna på hela låtarna. Underbar disco, funk och R&B från både 1970- och 1980-talet ackompanjerar handlingen inklusive favoriter som Mary Jane Girls In my house, Chaka Khans Aint nobody och The Love Unlimited Orchestras Love’s theme. Ärligt talat, redan när en ordlös version av Donna Summers On the Radio ger bakgrund till Damons bussresa till New York, där drömmen om friheten i alla fall för stunden har tagit över från upplevelsen av att ha blivit misshandlad och förnekad, så är jag fast.

POSE_101_4302r-1600x1600
MJ Rodriguez och Ryan Jamaal Swain som Blanca och Damon.

Visst har Pose melodramatiska element och det är svårt att inte älska Flashdance-blinkningen, men det är bara att ge cred till en serie som lyckas ge mig några små rörda lyckotårar i ögonvrån redan i slutet av första avsnittet, ett absolut bevis på hur skickligt man har introducerat karaktärerna, gett dem liv, värme, historia och djup utan särskilt många minuter i rutan och här hjälper skådespelarna väl till. Alla är riktigt bra utom möjligen Kate Mara som har en så otacksam roll. Förhoppningsvis får hon mer att bita i senare, jag har bara sett tre av åtta avsnitt. Om jag ska nämna någon lite extra blir det Rodriguez som gör den oerhört ambitiösa, omtänksamma, bestämda Blanca till någonting alldeles extra.

Effektivt utan att det känts forcerat eller övertydligt har Murphy och company skapat ett intagande drama om en värld med många historier att berätta. Det är bara att ge sig hän.

Pose har premiär på HBO Nordic i dag.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Detaljrikedomen i Better Call Saul

23 september, 2018
Nyhet

Ryktena var sanna: Veronica Mars återkommer!

20 september, 2018
Podcast

Äntligen tillbaka! TVdags-podden från Malmö filmdagar

20 september, 2018
Tablåtips

Kvällens måste-tv! Mia Skäringers berörande serie Kroppshets

20 september, 2018
Tips

Conner O'Malley på djupt vatten – se världens första flodbaserade talkshow

19 september, 2018
Kommentar

Kontrovers på barnens bästa gata – klart Bert & Ernie kan vara homo

19 september, 2018
Pop Culture Confidential

Mer podd: vi pratar Emmy & intervjuar skaparna av Netflix-aktuella Maniac

18 september, 2018
Klipp

Trailerfest! Här är Brie Larson som Captain Marvel

18 september, 2018
Lista

Vann din favorit? Här är alla Emmy-vinnare

18 september, 2018
Pop Culture Confidential

I veckans podd: Skaparna av nya Amazon Prime-serien Forever

18 september, 2018
Trailer

Mary Poppins kommer till jul – med Blunt som värdig arvtagare

17 september, 2018
Trailer

Snart dags för mörka Sabrina-rebooten!

17 september, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel