Recension

HBO-premiär för lyxiga The Stand – fångar känslan av fukt & snusk

Betyg 4 av 5

Största skräcken med alla dessa King-filmatiseringar brukar ha med kvalitet att göra. Kommer filmen/serien motsvara den litterära förlagan? Dåliga erfarenheter gör det såklart extra rysligt. Det blir ju sällan mer än … okej. Det är som att en förbannelse läggs på projektet så fort kontrakten börjar skrivas. Inte den bästa förklaringen, men den enklaste. Allt annat blir så snårigt. Jag vet. Jag har ägnat år åt denna fråga. Lämnat existentiella problem som »vem är jag« därhän för att istället fokusera på varför Stephen Kings sidor sällan klarar klivet till frames. Med mer än 2:or i betyg.

Det finns fina exempel på lyckade King-filmatiseringar, som Stand By Me, The Shining och Carrie. Där regissören haft en vision som känts egen och ovidkommande bokens.

Kan det ha att göra med textens genetiska kod? Att filmerna ligger för nära? En slags inavel, som går hand i hand med bokstavstroende. Rädslan för att göra något eget. När respekten för grundmaterialet blir för stor vittrar byggets stomme. Det svajar. Liksom parallellen till Shakespeare. Den är kanske inte helt klockren, jag vet. Men vi kör. Filmatiseringar av Shakespeares verk kan inte göras som om de vore regisserade av Shakespeare. Ska det bli bra, måste det vara eget. Dyrkan och respekt går bort. Vilket inte innebär att man ska kissa på förlagan. Om man inte måste.

Det finns fina exempel på lyckade King-filmatiseringar, som Stand By Me, The Shining och Carrie. Där regissören haft en vision som känts egen och ovidkommande bokens. Vad hade hänt med Kubricks The Shining om man rest tillbaka i tiden och eldat upp Kings bok? Kubricks film hade fortfarande gått upp på bio. Ett löjligt experiment, som för det första inte går att utföra annat än i tanken, och för det andra säkert inte ens stämmer. Men det säger något om Kubricks The Shining. Och det säger något om Needful Things, Dreamcatcher, Pet Sematary, The Green Mile, Maximum Overdrive, med flera. Det säger också något om miniserier som Det och Pestens tid (1994). Framför allt kanske det säger något om alla dessa nästan-filmer. Filmer som älskas … och hatas. Som nästan har allt, men som retlig nog saboterar för sig själva genom att inte veta sin plats. Ska de slita sig loss från bokens bojor, eller sitta kvar i hens knä? Som Christine, Lida eller filmversionerna av Det.

Det kan vara en replik som klingar falskt, som bara fungerar i text, men som måste vara med för att det är en sådan darling. Det kan vara avsaknaden av nyanser. Stephen King beskriver till exempel ondska på ett storskaligt sätt. Långsamt dränerar han sina antagonister på godhet och stryper dem till läsarens stora glädje/fasa. I filmatiseringarna faller det ofta platt. Men ondska är inte platt.

Så hur förhåller sig då The Stand 2020 till ondska? Relativt platt tyvärr. Men det gör inte så mycket. Visserligen var det trettio år sedan jag läste boken och det kan hända att jag missar en del. Men The Stand är lyxig, spännande och fångar känslan som jag fick där i pojkrummet för en ung mans liv sedan. Känslan av fukt och snusk.

Långsamt dränerar han sina antagonister på godhet och stryper dem till läsarens stora glädje/fasa. I filmatiseringarna faller det ofta platt. Men ondska är inte platt.

Det är ett flertal historier som går in i varandra och karaktärerna är många. För er som inte känner till The Stand så handlar den om ett aggressivt virus som slår ut större delen av jordens befolkning. Jepps, trevlig timing. De som visar sig vara immuna dras till antingen det goda, Abagail Fremantle (Whoopi Goldberg) eller det onda, Randall Flagg (Alexander Skarsgård). Vi snackar alltså inre slitningar och demoner. Väldigt mycket Stephen King. Där det fatalistiska slår personligt ansvar och ondska och godhet slår sig blodiga i svart/vitt. Det är enkelt. Dock med bibliska ambitioner – boken ligger på cirka 800 sidor – som får en att ha visst överseende, även om övertydligheten ibland får en att sucka. Gud, Satan och allt det där tjafset. Ni vet.

The Stand har premiär på HBO Nordic i dag

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Undercover & det belgiska tv-undret

24 januari, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tunna blå linjen har långkörarpotential

17 januari, 2021
Trailer

Rymdkriget nära i nya trailern för For All Mankind

15 januari, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Hellacopters-dokun visar Sveriges coolaste & bonnigaste rockband

10 januari, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Premiärdatum oklart på nytt ärevarv

3 januari, 2021
Recension

Nu på C More: Wallström & Sarri lyfter Beck – Döden i Samarra

2 januari, 2021
Intresseklubben Antecknar #77

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Filmåret 2020

31 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Kjell Häglund rankar årets 50 bästa dramaserier

31 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Kjell Häglund rankar årets 30 bästa humorserier

30 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Blomdahl listar årets tio bästa skräckfilmer

30 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Martin Degrell listar årets glädjespridare

30 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Martin Degrell rankar årets bästa upptäckter av gamla filmer

29 december, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel